Analyse: Trump skal passe på ikke at slå for hårdt

ANALYSE: Når USA's præsident, Donald Trump, kommer til Danmark, skal han passe på med at brokke sig for meget over størrelsen af det danske forsvarsbudget. For Danmark har også noget, USA gerne vil have.

Når USA's præsident, Donald Trump, 2. september er landet i Danmark og har sagt, at Danmark er et fantastisk land, og at Hendes Majestæt Dronning Margrethe er en fantastisk vært, så vil han med stor sandsynlighed som det første hamre løs på Danmark for ikke at levere nok til vores fælles sikkerhed i Nato-alliancen.

For øverst på side et i det briefingpapir, han får stukket i hånden, inden Air Force One lander i Københavns Lufthavn, vil der stå noget i retning af at "Danmark har en plan om at anvende 1,5 procent af sit bruttonationalprodukt på forsvar i 2023. Og landet har ingen plan for, hvordan man kommer op på 2 procent."

En rød klud foran den amerikanske præsident, der lige siden sin tiltrædelse for godt 2,5 år siden har tordnet mod de europæiske Nato-lande for at få dem til at øge deres forsvarsbudgetter og nå op på de 2 procent af bruttonationalproduktet, som Trump mener, Nato-landene har lovet hinanden, at man hver især skal være på i 2024. Danmark har ingen aktuelle planer om at nå to procent i 2024, og vi har end ikke en plan for at nå niveauet senere – sådan som andre Nato-lande har det. Så det er i Trumps øjne et af de sorteste får i Nato-flokken, som han aflægger et to-dages statsbesøg.

Login