David Trads: Coronakrisen åbenbarer, at Vesten er uden leder

KOMMENTAR: Donald Trumps inkompetente, følelsesladede og uvidenskabelige tilgang til coronakrisen er en katastrofe, og det kan få meget alvorlige konsekvenser for USA og resten af verden.

Vi tænker måske ikke så tit over, hvor vigtigt det er, at vi i Danmark har et embedsapparat, der er upolitisk og baseret på merit, men lige i de her døgn åbenbares det foran os alle:

Når vi ser Søren Brostrøm, chefen for Sundhedsstyrelsen, træde frem med al sin myndighed og al sin kompetence, så behøver vi ikke bruge så meget som et sekund på at tænke over, hvilket politisk parti han måtte tilhøre. Vi er overbeviste om, at han har det job, fordi han er dygtigst.

Vi ved også, at Brostrøm blev udpeget til sit nuværende job af Sophie Løhde, da hun var Venstres sundhedsminister i 2015. Ingen kan forestille sig, at han blev valgt af partipolitiske årsager. Vi ved også, at han – naturligvis – fortsatte i jobbet, da magten skiftede.

Alt det, jeg lige har skrevet, er så indlysende, at det føles unødvendigt at nævne det – for selvfølgelig, tænker vi, er de vigtigste myndighedspersoner ansat ud fra kvalifikationer, ikke ud fra politisk tilhørsforhold. Men sådan ser det desværre ikke ud i resten af verden:

I USA, klodens vigtigste nation, den frie verdens leder, er alt politisk. Alle ledende embedsmænd – dem, der svarer til vores departementschefer, styrelsesdirektører, afdelingsledere og så videre – er primært hyret ud fra partipolitik, sekundært ud fra merit.

Under Donald Trump har det udviklet sig så bizart, at det var lige til at grine over, hvis bare det ikke var så forbandet alvorligt. De personer, der lige nu ’rådgiver’ præsidenten om kampen mod corona, selv de lægelige eksperter, er udvalgt ud fra opbakning til ham.

En amerikansk ’Søren Brostrøm’ ville blive blæst ud af sit kontor øjeblikkeligt – alene fordi han var blevet udpeget under en tidligere præsident. Trump har inden for de forløbne døgn endda storskrydet med, at han forstår virusproblematikker bedre end de fleste eksperter.

Tænk, bare tænk, hvor rædselsvækkende det ville være, hvis Mette Frederiksen, vores statsminister, midt under en pressekonference begyndte at prale med, at hun forstod virologi bedre end Brostrøm, bedre end alle eksperterne. Vi ville tabe al tillid til hende. Øjeblikkeligt!

Virkeligheden lige nu er imidlertid, at Trump lige nu opfører sig dummere, end politiet burde tillade:

Alt hans uansvarlige vrøvl om, at corona var ufarlig, fuldkommen under kontrol, ville gå væk på nul-komma-fem, slet ikke ville påvirke nation, og helt bizarro hans evindelige slappen af på golfbaner midt under krisen er uhyggeligt diskvalificerende. Al hans idiotiske insisteren på at ville afholde indendørs vælgermøder med tusinder af deltagere, al hans dumstædige afvisning af at tage virussen alvorligt, al hans vanvittige, selektive nedlukning af visse europæiske nationers ind- og udrejse, al hans skyden skylden på udlændinge – alt sammen udtryk for en præsident, som er ved at nedsmelte komplet.

Det er slemt – meget slemt – for alle amerikanerne at være vidne til. Det er også alvorligt – meget alvorligt – for alle os andre at skulle leve med. Under globale kriser er der brug for netop verdensomspændende lederskab – og vi har heldigvis i årtier været begunstiget af, at amerikanske præsidenter, uagtet parti, naturligt har taget taktstokken, når det gælder.

Sådan har det ikke været, siden Trump blev præsident – og, endnu værre, det amerikanske lederskab er blevet forringet måned for måned. Lige nu er det i frit fald. Ingen vestlig leder knytter det mindste håb til, at Trump tager lederskab. Ja, lige nu håber de nærmest på det modsatte, for præsidentens inkompetente, følelsesladede, uvidenskabelige tilgang til krisen er en katastrofe i sig selv.

Coronakrisen åbenbarer, hvad vi længe har først frygtet, siden godt vidst, nemlig at Vesten er uden leder.

Herhjemme er vi begunstiget af et forbilledligt samarbejde mellem alle Folketingets partier styret af en bredt anerkendt statsminister. Jeg er sikker på, at situationen ville være den samme, hvis Lars Løkke Rasmussen fortsat var statsminister. Alle lytter til eksperter. Alle trækker i samme retning. Alle forstår alvoren. Det skal vi være umådelig glade for.

Vi må inderligt håbe, at EU i disse svære uger træder i karakter. Under Trump kan vi ikke regne med USA. Vi må satse på Europa.

-----

David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Adam Holm: Et blodbad på vores dørtrin Adam Holm: Et blodbad på vores dørtrin Næste artikel David Trads: Vi er selv ude om, at Kina overtager magten David Trads: Vi er selv ude om, at Kina overtager magten