Hæren er tilbage på sporet

KLAR: Opgaver ved corona-testcentrene har lagt stor beslag på Hæren og forsinket tilslutningen til Nato-beredskab med fire måneder. Men nu er opgaverne overdraget til andre og Hæren er tilbage på sporet.

Soldat fra Livgarden står vagt foran testcenteret i Fælledparken i København.
Soldat fra Livgarden står vagt foran testcenteret i Fælledparken i København.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Siden coronaepidemien satte Danmark delvist i undtagelsestilstand i starten af marts har Hæren haft tre gange så mange soldater indsat til at løse nationale opgaver, end man normalt har indsat inden for landets grænser.

Men det sluttede søndag, da Beredskabsstyrelsen overtog den stribe af opgaver, som soldater fra Hæren har løst ved corona-testcentrene rundt omkring i landet. De opgaver tager Beredskabsstyrelsen sig nu af. Det drejer sig blandt andet om at bevogte teltene og dirigere trafikken. 

Håndterer fint
Tilbage er Hærens såkaldt strategiske reserve, hvor af dele er på 12 timers beredskab. Den består af en hovedstyrke på 300 soldater fra stående styrke og et vagthold af værnepligtige fra Livgarden. 230 soldater fra den stående styrke assisterede allerede før coronakrisen politiet med at foretage den almindelige grænsekontrol ved blandt andet den dansk-tyske grænse samt sikring af de faste terrorobjekter som eksempelvis synagogen. Det gør de stadig.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00