Ruslands kampkraft og evne til at lave overraskelsesangreb er styrket

UDBYGNING: Ruslands militære styrker i Østersøregionen og langs grænsen til de baltiske lande er blevet øget, moderniseret og bedre til at overraske fjenden med hurtig fremrykning, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste.

De første to nye korvetter af Karakurt-klassen er operative i den russiske flåde. Yderligere fire korvetter er på vej til Østersøen.
De første to nye korvetter af Karakurt-klassen er operative i den russiske flåde. Yderligere fire korvetter er på vej til Østersøen.Foto: Russiske flåde
Andreas Krog

Siden Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim i 2014 har Rusland især udbygget og moderniseret sine styrker tæt på Ukraine. Landet lægger nu kræfter i at udbygge landstyrkerne i Kaliningrad-regionen og flådestyrkerne i Østersøen, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i sin årlige risikovurdering, der blev udgivet i sidste uge.

Den russiske fremfærd er helt som forventet, påpeger en ekspert.

”Rusland meldte ret klart ud, at en effekt af alle begivenhederne i Ukraine i 2014 ville være, at man ville opprioritere tre områder. Det var Arktis, Krim og Kaliningrad-regionen,” siger Claus Mathiesen, lektor på Forsvarsakademiet og tidligere Danmarks forsvarsattaché i Rusland og Ukraine, og fortsætter:

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00