Grønt lys til milliardindkøb til ubådsjagt

INDKØB: Den amerikanske regering har sagt god for, at Danmark kan købe de sonarsystemer, der skal gøre os i stand til at jage ubåde.

Arbejdet med at gøre det danske forsvar i stand til at jage ubåde nåede i sidste uge en vigtig milepæl, da det amerikanske udenrigsministerium gav grønt lys til, at Danmark kan købe sonarudstyr til vores MH-60R Seahawk-helikoptere for op til 1,35 milliarder danske kroner.

For det beløb kan vi få ni AN/AQS-22 sonarsystemer samt 600 sonarbøjer. Det betyder, at alle ni Seahawk-helikoptere kan få hver sit system monteret. Men sådan kommer det sandsynligvis ikke til at gå. Opgaven med at jage ubåde bliver kun én af de mange forskellige opgaver, som de amerikanskbyggede helikoptere løser og kommer til at løse. Derfor giver det ikke mening at have så mange systemer. Systemer, som alligevel ikke vil være fast monteret i helikopterne, men i stedet vil blive installeret efter behov.

Svært at kigge igennem
Kilder vurderer, at vi sandsynligvis ender med at købe fem systemer. På den måde kan vi have to helikoptere udsendt med hver ét system monteret og ét i reserve samt et hjemme til træningsbrug. Tilladelsen til at foretage et såkaldt "Foreign Military Sale" sætter rammen for, hvad vi maksimalt må få lov at købe direkte hos den amerikanske producent Lockheed Martin, der har udviklet systemet i samarbejde med franske Thales.

Login