Her er Forsvarets lange indkøbsliste

INDKØB: Der skal i de kommende år indkøbes nyt materiel indenfor alle grene af Forsvaret. Få her overblikket over, hvad der skal købes, og hvem der kunne tænkes at skulle levere det.

Amerikansk Stryker pansret mandskabsvogn med Mobile Expeditionary High Energy Laser monteret.
Amerikansk Stryker pansret mandskabsvogn med Mobile Expeditionary High Energy Laser monteret.Foto: US Army
Andreas Krog

Fra 2012 til 2016 købte det danske forsvar kampfly, helikoptere, pansrede mandskabsvogne, artilleri, pansrede patruljekøretøjer og lastbiler for mere end 25 milliarder kroner. Det gjorde Danmark særdeles omsværmet af den internationale våbenindustri. Med forsvarsforliget for 2018-2023, som blev indgået i januar i år, har Danmark igen fået våbenindustriens interesse og er blevet et af de hotte lande på våbenmesser og lignende.

Forsvarschef Bjørn Bisserup og hans håndgangne mænd er lige nu ved at lægge sidste hånd på en plan for, hvornår Forsvaret skal have materiellet leveret og implementeret. Den plan forventes at være færdig inden udgangen af denne måned. Mens vi venter på forsvarschefen, har Altinget: forsvar med hjælp fra en række kilder udarbejdet en liste over, hvad Forsvaret skal anskaffe sig, og hvilke våbenproducenter der kunne tænkes at levere materiellet.

Hæren
Etablering af en brigade på op til 4.000 mand, som kan udsendes selvstændigt i en længere periode, er en af de helt store nyskabelser i forsvarsforliget. Det kommer til at kræve et omfattende indkøb, og her samler opmærksomheden sig om et nyt jordbaseret og luftværn, der skal kunne beskytte brigaden mod luftangreb, samt en dronekapacitet, som kan bruges til rekognoscering.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00