I Allinge opstår en hanekamp mellem Fogh og Lykketoft om Irak-krigen

Til debat hos Altinget i Allinge mellem fire forhenværende partiledere handlede diskussionen for en stund om Irak-krigen. Og det fik Anders Fogh Rasmussen og Mogens Lykketoft til mikrofonerne.

Den tidligere venstre statsminister Anders Fogh Rasmussen forsvarede igen sin beslutning om at gå med i Irak-krigen på Folkemødet i Allinge.
Den tidligere venstre statsminister Anders Fogh Rasmussen forsvarede igen sin beslutning om at gå med i Irak-krigen på Folkemødet i Allinge.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Jonas Wiinblad Overgaard

Bølgerne går højt i Allinge, da Anders Fogh Rasmussen og Mogens Lykketoft endte i hård debat om Irak-krigen.

"Uden invasionen i Irak havde man ikke fået ISIS, en destabilisering i Mellemøsten, og der var ikke mange hundredetusinde mennesker, der var blevet slået ihjel," siger den forhenværende socialdemokratiske formand og tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft.

Han er sammen med fire forhenværende partiledere samlet til debat hos Altinget på årets folkemøde i Allinge. Især forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og Mogens Lykketoft går til hinanden.

"På samme måde kan man sige, at hvis ikke kommunismen i Sovjetunionen var kollapset, så ville man ikke have haft uroen i Ukraine. Hvis Josip Tito stadig var diktator i Jugoslavien, så ville vi ikke har haft krigene på Balkan," lyder det fra den tidligere Venstre-statsminister og Nato-generalsekretær. 

Lene Espersen, forhenværende justits- og udenrigsminister og formand for Konservative, kommer også på banen.

"Hvordan fanden kan man sige, at hvis Saddam Hussein var i live i dag, så havde ISIS ikke eksisteret. Den køber jeg simpelthen ikke," lyder det.

Men det er Lykketoft, der fik får sidste ord:

"Jeg tilhører ikke den fraktion af udenrigspolitikere, der mener, at man kan løse problemer med autoritære regimer ved at iværksætte invasioner hvert andet år," slår han fast til lyden af klapsalver. 

Læs også

Bred enighed om, at Nato er vigtigste allierede

Trods uenighederne er der fælles ståsted, når det kommer til synet på fremtiden og spørgsmålet om, hvem der egentlig er Danmarks vigtigste allierede.

"USA. Ubetinget. Der er lang vej i Europa, før der sker noget," siger Dansk Folkepartis eks-formand Kristian Thulesen Dahl, debattens fjerde og sidste deltager.

Anders Fogh Rasmussen og Lene Espersen erklærer sig hurtigt enig i, at USA er den vigtigste allierede. 

Det er Mogens Lykketoft enig i. 

"Det er helt klart USA i den situation, vi står i sikkerhedsmæssigt," siger han.

Men præsident Bidens efterfølger i Det Hvide Hus vil have et mindre nært forhold til Europa, mener han.

"At tackle Rusland og at redde Ukraine er en europæisk opgave," siger Mogens Lykketoft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00