Israelsk våbenfabrikant droppede retssag mod Danmark få dage før omstridt milliardkøb

Folketinget blev i en handel til milliarder af kroner aldrig orienteret om, at den israelske våbenproducent Elbit Systems kort forinden havde indgået et forlig med Danmark efter en årelang retslig strid. Partier kræver svar.

Flere partier afkræver svar, efter Jakob Ellemann-Jensen ikke orienterede om, at Elbit og Danmark indgik forlig, kort inden Elbit sikrede en dansk ordre på 1,74 milliarder kroner. 
Flere partier afkræver svar, efter Jakob Ellemann-Jensen ikke orienterede om, at Elbit og Danmark indgik forlig, kort inden Elbit sikrede en dansk ordre på 1,74 milliarder kroner. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Katrine Falk LønstrupKasper FrandsenAndreas Krog

Israelske Elbit Systems opgav i januar i år en retssag mod den danske stat, få dage før det kontroversielle våbenfirma fik en ordre på nyt artilleri og raketkastere til Danmark for 1,74 milliarder skattekroner.  

Det viser nye oplysninger, som Altinget og 24syv kan fremlægge om det omstridte indkøb. 

Hvis der er en sammenhæng, har vi en helt ny situation. For så er der ting, der er blevet blandet sammen, som der ikke burde være det.

Martin Lidegaard (R)
Politisk leder
"På Elbit Systems’ foranledning blev sagen den 16. januar 2023 forliget," oplyste Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i en mail til 24syv i marts.

Samtidig viser en såkaldt aktliste, som Altinget har fået udleveret, at FMI allerede 22. december 2022 modtog et udkast til en forligsaftale vedrørende retssagen. Der står ikke, hvem der er afsender. 

De nye oplysninger kommer, efter Altinget de seneste uger har afdækket, hvordan forsvarsminister og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen tilsyneladende flere gange har tilbageholdt og givet forkerte oplysninger til Folketinget i den såkaldte våbensag. 

Læs også

"Det skulle vi have vidst"

Det tidsmæssige sammenfald undrer flere af de partier i Folketinget, der nikkede ja til våbenkøbet fra Elbit Systems 25. januar, da de i forsvarsforligskredsen skulle beslutte, hvilke våben Danmark skulle indkøbe – altså bare ni dage efter forliget blev indgået.  

Og ifølge forsvarsordførerne fra SF, Radikale og Konservative var de tre partier ikke blevet orienteret om forliget. 

Dokumentation

Læs hele svaret fra FMI

"10. juli 2017 anlagde Elbit Systems sag an mod Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i forlængelse af afgørelse på udbud på nyt artilleri til Hæren. 24. januar 2020 blev sagen af Klagenævnet afgjort til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses fordel, men Elbit Systems løftede sagen til forhandling i retten. På Elbit Systems foranledning blev sagen den 16. januar 2023 forliget. Kammeradvokaten har bistået Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i klagesagen," oplyste Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse 22. marts til 24syv.  

SF’s Anne Valentina Berthelsen kalder sammenfaldet "pudsigt og foruroligende":  

"Man har et sagsanlæg fra Elbit Systems, som bliver droppet – formentlig fordi der bliver indgået et forlig 16. januar, lige før vi tager beslutningen om at købe et artillerisystem af dem", siger hun og tilføjer:  

"Det skulle vi have vidst."

Konservatives forsvars- og finansordfører, Rasmus Jarlov, studser også over datoerne omkring forliget.

"Det rejser jo klart spørgsmålet om, om der er en sammenhæng. Om de er blevet lovet noget. Det er jo svært at sige. Men det må ministeren redegøre for," siger han. 

"Hvis der er en sammenhæng, har vi en helt ny situation. For så er der ting, der er blevet blandet sammen, som ikke burde være det," siger politisk leder for Radikale Martin Lidegaard. 

Læs også

Langvarig strid 

Den nu droppede retssag har tråde tilbage til 2015.  

Her blokerede SF og Radikale for, at Forsvaret købte artillerikanoner hos netop Elbit Systems, der er sortlistet hos flere pensionsselskaber og banker, fordi den israelske våbenfabrikants våben bliver brugt af den israelske hær i Gaza og på Vestbredden.

Fakta

Elbit Systems og Danmark

Foruden artillerisystemer og raketkastere er den israelske våbenproducent Elbit Systems også leveringsdygtig i flere forskellige andre slags våben og materiel, som Danmark er på udkig efter at indkøbe eller overvejer at indkøbe.

Elbit har således tidligere solgt mortér og panserværnsvåben til Danmark og deltaget i udbuddet omkring indkøb af to langtrækkende droner til patruljering i Arktis. Det var dog et udbud, der blev annulleret i maj i år. 

I 2017 valgte Forsvaret så franske Nexter i stedet for Elbit Systems – og kort efter indledte israelerne klagesagen.

"Jeg ved jo, at de var godt sure over det forløb dengang i 2015, og at det også har været oppe på et højere niveau i Forsvarsministeriet, men jeg aner ikke noget om, hvad samtalerne med dem har handlet om," siger Rasmus Jarlov. 

Da de franske artillerikanoner næsten var klar i januar 2023, besluttede regeringen at sende dem direkte til krigshærgede Ukraine frem for til det danske forsvar. Og det var altså derfor, Danmark endnu engang – og nu i al hast – skulle på indkøb.

Partier vil udvide redegørelse  

Forløbet, der førte til milliardkøbet hos Elbit Systems, har allerede fået kritik fra både eksperter og politikere, som har indkaldt til en række samråd.  

Kritikken kommer, efter at Altinget blandt andet har dokumenteret, at den i dag sygemeldte Jakob Ellemann-Jensen havde tilbageholdt den reelle deadline for israelernes tilbud for Folketinget, og at det franske våbenfirma Nexter slet ikke havde afgivet et tilbud, som Ellemann ellers havde oplyst til Folketinget. 

Læs også

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har derfor bedt sit embedsværk om en redegørelse af forløbet. Her bør de nye oplysninger om forliget mellem Danmark og Elbit Systems blive inddraget, mener Konservative, SF og Radikale.  

"Det tegner til at blive en alvorlig sag med mange ikke-oplyste hjørner," siger Martin Lidegaard og fortsætter:   

"Men vi er ikke klar til at drage en konklusion på det her, før vi har set den redegørelse samt fået ministeriet og ministerens egen forklaring."

"Jeg vil have en redegørelse for, hvad indholdet af det forlig er. Og om det på nogen måde har påvirket beslutningen om netop at vælge Elbit Systems, da vi ni dage senere sidder og gør det," siger SF’s Anne Valentina Berthelsen.

Forsvarsministeriet og fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen er ikke vendt tilbage på Altingets henvendelse inden deadline. Ministeriet henviser dog til FMI om alle spørgsmål vedrørende forliget. FMI vil ikke kommentere sagen yderligere og henviser i stedet til svaret fra marts.  

Elbit Systems er ikke vendt tilbage på Altingets henvendelse om at få en kommentar.

Læs også

Tidslinje

Sådan gik den danske stat og Elbit Systems fra sagsanlæg til milliardkontrakt

  • 7. maj 2013 udbød Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) en ordre om nyt artilleri til hæren. 
  • 4. december 2014 indstillede FMI til Forsvarsministeriet at købe ATMOS-artillerisystemet fra israelske Elbit. 
  • 30. april 2015 bad daværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S) partierne bag forsvarsforliget om at godkende valget af ATMOS fra Elbit. Radikale og SF nedlagde veto mod at vælge Elbit, da de to partier ikke ville have en leverandør, der leverer materiel, som den israelske hær bruger på Vestbredden og Gazastriben. 
  • 30. april 2015 meddelte FMI, at udbuddet var annulleret. Forklaringen dengang var, at pengene i stedet skulle bruges til at istandsætte en havareret helikopter. I en orientering til Elbit fra FMI om, at udbuddet var annulleret, fremgik det, at tilbuddet fra Elbit var vurderet som det økonomisk mest fordelagtige tilbud.  
  • 10. december 2015 iværksatte FMI et nyt udbud af kontrakten. Ved tilbudsfristens udløb 21. november 2016 havde styrelsen modtaget endelige tilbud fra israelske Elbit og franske Nexter. 
  • 14. marts 2017 meddelte FMI, at styrelsen havde til hensigt at indgå kontrakt med Nexter om køb af 19 CAESAR artillerisystemer.  
  • 10. juli 2017 indgav Elbit en klage til Klagenævnet for Udbud over valget af Nexter. 
  • 24. januar 2020 afviste klagenævnet Elbits klage. Sagen fortsatte derefter i det civile retssystem. I årene efter har Elbit Systems og FMI en løbende skriftlig korrespondance om sagen. 
  • 22. december 2022 blev en indgående mail med emnefeltet “VS: Udkast til forligsaftale vedr. sagen Elbit Systems Ltd. mod FMI” registreret i FMI’s dokumenthåndteringssystem. 
  • 8. januar 2023 kontaktede FMI Elbit og bad virksomheden om at levere tilbud på artilleri og raketkastere,som erstatning for Hærens CAESAR-systemer.  
  • 9. januar 2023 klokken 00.20 sendte Elbit to tilbud på hver 23 sider til FMI på køb af artilleri og raketkastere. 
  • 9. januar 2023 sendte FMI et notat til Forsvarsministeriet, hvor styrelsen anbefalede, at politikerne valgte ATMOS-artillerisystemet og PULS-raketkasteren fra Elbit. 
  • 16. januar 2023 blev der på Elbits foranledning indgået forlig i sagen. 
  • 19. januar 2023 besluttede SVM-regeringen at donere alle Hærens 19 CAESAR-artilleripjecer fra Nexter til Ukraine. 
  • 19. januar 2023 blev en indgående mail med emnefeltet “Artilleri-sagen; orientering om, at Elbit har meddelt retten, at de hæver sagen” registreret i FMI’s dokumenthåndteringssystem. 
    25. januar 2023 bad forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) om opbakning fra partierne bag det nuværende forsvarsforlig til at købe 19 ATMOS-systemer fra Elbit, ligesom Nicolai Wammen havde gjort knap otte år tidligere. 
  • 26. januar 2023 blev anskaffelsen af artilleri og raketkastere behandlet i Finansudvalget, hvor partierne under stærkt tidspres tilsagn til at købe hos Elbit. 
     

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00