Israelsk våbenfabrikant droppede retssag mod Danmark få dage før omstridt milliardkøb

Folketinget blev i en handel til milliarder af kroner aldrig orienteret om, at den israelske våbenproducent Elbit Systems kort forinden havde indgået et forlig med Danmark efter en årelang retslig strid. Partier kræver svar.

Flere partier afkræver svar, efter Jakob Ellemann-Jensen ikke orienterede om, at Elbit og Danmark indgik forlig, kort inden Elbit sikrede en dansk ordre på 1,74 milliarder kroner. 
Flere partier afkræver svar, efter Jakob Ellemann-Jensen ikke orienterede om, at Elbit og Danmark indgik forlig, kort inden Elbit sikrede en dansk ordre på 1,74 milliarder kroner. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Katrine Falk LønstrupKasper FrandsenAndreas Krog

Israelske Elbit Systems opgav i januar i år en retssag mod den danske stat, få dage før det kontroversielle våbenfirma fik en ordre på nyt artilleri og raketkastere til Danmark for 1,74 milliarder skattekroner.  

Det viser nye oplysninger, som Altinget og 24syv kan fremlægge om det omstridte indkøb. 

Hvis der er en sammenhæng, har vi en helt ny situation. For så er der ting, der er blevet blandet sammen, som der ikke burde være det.

Martin Lidegaard (R), politisk leder
"På Elbit Systems’ foranledning blev sagen den 16. januar 2023 forliget," oplyste Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i en mail til 24syv i marts.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00