Nye oplysninger fra våbenfabrikant afslører: Ellemann gav usande informationer

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen sagde, at myndighederne havde hentet tilbud fra tre våbenfabrikanter, da han hastede et milliardindkøb igennem Folketinget. Men den ene fabrikant siger nu, at den slet ikke havde givet tilbud på opgaven. Troels Lund har ingen kommentarer.

Samme dag som Folketingets Finansudvalg behandlede det israelske våbenindkøb, var forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), forsvarschef Flemming Lentfer og en række medlemmer af Forsvarsudvalget i Estland og Letland for at besøge udsendte danske soldater.
Samme dag som Folketingets Finansudvalg behandlede det israelske våbenindkøb, var forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), forsvarschef Flemming Lentfer og en række medlemmer af Forsvarsudvalget i Estland og Letland for at besøge udsendte danske soldater.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupKasper FrandsenAndreas Krog

Forsvarsminister og V-formand Jakob Ellemann-Jensen har givet forkerte informationer til Folketinget.

Det viser nye oplysninger i sagen om et milliardindkøb af våben til Danmark.

Det rokker ved hele præmissen for, hvorfor vi valgte det system, som vi valgte. Det er kritisabelt. Det er simpelthen manipulation.

Anne Valentina Berthelsen (SF), forsvarsordfører
For da forsvarsforligskredsen i januar under stort tidspres skulle beslutte, hvilken våbenfabrikant der skulle levere nye våben til Danmark for et beløb i milliardklassen, fortalte Ellemann og Forsvarsministeriet, at myndighederne havde hentet tilbud fra tre forskellige våbenfabrikanter, herunder Nexter, som er ejet af den franske stat.

Det stod blandt andet i et notat, som blev udleveret til partierne, og som Altinget er i besiddelse af.

Men det er ikke rigtigt.

Det franske våbenfirma er ikke blevet kontaktet af de danske myndigheder og bedt om at give tilbud på den konkrete opgave, oplyser Nexter i en skriftlig udtalelse til Altinget.

"Nej," lyder det kort fra våbenfabrikanten til Altingets spørgsmål om, hvorvidt Danmark havde bedt om et tilbud på opgaven om at levere 19 kanoner hurtigst muligt.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Altinget har desuden fået aktindsigt i dokumenter, som tegner samme billede: Det er ikke korrekt, at de danske myndigheder havde indhentet tilbud fra Nexter, og ministeren har dermed fejlinformeret Folketinget.

Dokumentation

Det oplyste Ellemann til Folketinget

I notatet fra ministeren til ordførerne om indhentning af tilbud stod:

"I forbindelse med genanskaffelsen af artilleri, har Forsvaret desuden haft rettet henvendelse til franske Nexter Systems og koreanske Hanwha. Nexter har i denne sammenhæng oplyst, at man først kan levere 19 styks CAESAR 8x8 155mm artillerisystemer om minimum 24 måneder med en samlet anskaffelsespris på ca. 665 mio. kr."

Den oplysning er ifølge Nexter forkert.

0:000:00