Nye oplysninger fra våbenfabrikant afslører: Ellemann gav usande informationer

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen sagde, at myndighederne havde hentet tilbud fra tre våbenfabrikanter, da han hastede et milliardindkøb igennem Folketinget. Men den ene fabrikant siger nu, at den slet ikke havde givet tilbud på opgaven. Troels Lund har ingen kommentarer.

Samme dag som Folketingets Finansudvalg behandlede det israelske våbenindkøb, var forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), forsvarschef Flemming Lentfer og en række medlemmer af Forsvarsudvalget i Estland og Letland for at besøge udsendte danske soldater.
Samme dag som Folketingets Finansudvalg behandlede det israelske våbenindkøb, var forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), forsvarschef Flemming Lentfer og en række medlemmer af Forsvarsudvalget i Estland og Letland for at besøge udsendte danske soldater.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupKasper FrandsenAndreas Krog

Forsvarsminister og V-formand Jakob Ellemann-Jensen har givet forkerte informationer til Folketinget.

Det viser nye oplysninger i sagen om et milliardindkøb af våben til Danmark.

Det rokker ved hele præmissen for, hvorfor vi valgte det system, som vi valgte. Det er kritisabelt. Det er simpelthen manipulation.

Anne Valentina Berthelsen (SF)
Forsvarsordfører
For da forsvarsforligskredsen i januar under stort tidspres skulle beslutte, hvilken våbenfabrikant der skulle levere nye våben til Danmark for et beløb i milliardklassen, fortalte Ellemann og Forsvarsministeriet, at myndighederne havde hentet tilbud fra tre forskellige våbenfabrikanter, herunder Nexter, som er ejet af den franske stat.

Det stod blandt andet i et notat, som blev udleveret til partierne, og som Altinget er i besiddelse af.

Men det er ikke rigtigt.

Det franske våbenfirma er ikke blevet kontaktet af de danske myndigheder og bedt om at give tilbud på den konkrete opgave, oplyser Nexter i en skriftlig udtalelse til Altinget.

"Nej," lyder det kort fra våbenfabrikanten til Altingets spørgsmål om, hvorvidt Danmark havde bedt om et tilbud på opgaven om at levere 19 kanoner hurtigst muligt.

Læs også

Kontroversiel våbenfabrikant

Altinget har desuden fået aktindsigt i dokumenter, som tegner samme billede: Det er ikke korrekt, at de danske myndigheder havde indhentet tilbud fra Nexter, og ministeren har dermed fejlinformeret Folketinget.

Dokumentation

Det oplyste Ellemann til Folketinget

I notatet fra ministeren til ordførerne om indhentning af tilbud stod:

"I forbindelse med genanskaffelsen af artilleri, har Forsvaret desuden haft rettet henvendelse til franske Nexter Systems og koreanske Hanwha. Nexter har i denne sammenhæng oplyst, at man først kan levere 19 styks CAESAR 8x8 155mm artillerisystemer om minimum 24 måneder med en samlet anskaffelsespris på ca. 665 mio. kr."

Den oplysning er ifølge Nexter forkert.

Oplysningerne er ekstra opsigtsvækkende, fordi Jakob Ellemann og regeringen allerede er under heftig kritik for forløbet omkring indkøbet af våben for 1,7 milliarder skattekroner.

Ministeren og ministeriet lagde nemlig stort tidspres på de øvrige partier og anbefalede klart at købe våbnene fra en kontroversiel israelsk leverandør, som tester våben i Gaza og på Vestbredden og derfor er boykottet af flere investorer, pensionskasser og lande som Norge.

Folketinget fik ganske få timer til at godkende milliardindkøbet, fordi tilbuddet fra israelerne ifølge ministeren ville løbe ud få dage senere. Men i sidste uge kunne Altinget fortælle, at tilbuddet slet ikke udløb så hurtigt som oplyst.

Og nu står det klart, at det heller ikke var korrekt, da ministeren oplyste, at det israelske tilbud var bedst blandt tre – for det tredje fandtes reelt ikke.

Foto: Altinget

Læs også

Gav løst tilbud på en anden opgave

Faktisk havde Nexter Systems ikke været i kontakt med det danske forsvar siden det tidlige efterår, hvor Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI, bad om et løst tilbud på en anden opgave, nemlig tilkøb af seks kanoner af typen Caesar 8x8.

"I begyndelsen af september 2022 er Nexter blevet bedt af FMI via e-mail om uforpligtende pris- og tilgængelighedsoplysninger, hvis der skulle anskaffes yderligere seks CAESAR 8x8. De ønskede oplysninger blev fremsendt kort efter," oplyser en talsperson fra Nexter til Altinget.

Små fem måneder senere  - i januar i år - havde Danmark en langt større og mere akut opgave om at nyanskaffe 19 af den samme type kanoner, fordi vi havde doneret de eksisterende til Ukraine. Men denne gang blev Nexter altså hverken spurgt, om de kunne levere, til hvilken pris eller hvornår.  

Forsøgte forgæves at få kontakt

Den franske våbenfabrikant forsøgte ellers flere gange forgæves at komme i kontakt med FMI for at diskutere priser og leveringstider.  Det viser en aktindsigt i kommunikationen mellem FMI og Nexter.

De sidste mails fra Nexter landede i indbakken hos de indkøbsansvarlige i styrelsen, samtidig med at politikerne sad til mødet med Jakob Ellemann-Jensen 26. januar og blev anbefalet at vælge israelske Elbits artilleri og raketkastere.

Læs også

Partier: Det kunne have ændret vores beslutning

Konservative, SF, Liberal Alliance og Radikale siger, at de nye oplysninger kunne have ændret deres beslutning i sagen.  

Ifølge partileder Martin Lidegaard havde Radikale “helt sikkert ikke sagt ja til at købe det israelske artilleri”, hvis man havde vidst, at Forsvaret ikke havde spurgt de andre våbenproducenter.

"Det rokker ved hele præmissen for hvorfor vi valgte det system, som vi valgte. Det er kritisabelt. Det er simpelthen manipulation," siger SF-forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen.

Læs også

Minister venter på redegørelse

Altinget har forelagt Forsvarsministeriet de nye oplysninger. Men i en mail til Altinget henviser fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) blot til, at han har bestilt en redegørelse for forløbet:   

"Indtil redegørelsen er klar, har jeg ikke yderligere kommentarer til sagen."

SF og LA indkalder fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen i hastesamråd på baggrund af de nye oplysninger.  

Sagen kort

19. januar besluttede SVM-regeringen at donere Forsvarets 19 spritnye CAESAR-artillerisystemer direkte fra fabrikken i Frankrig til Ukraine. Derfor opstod der et behov for at hasteanskaffe en erstatning. 

Ifølge Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) blev der derfor indhentet tre forskellige tilbud. Et fra israelske Elbit Systems, et fra franske Nexter Systems og et fra koreanske Hanwha. Men Altinget har nu afsløret, at Nexter slet ikke blev kontaktet, som FMI og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen ellers fortalte forsvarsforligskredsen. 

Allerede tilbage i 2015 blokerede Radikale Venstre og SF for, at Forsvaret købte artillerikanoner fra Elbit Systems, der er sortlistet af pensionsselskaber og investorer over hele verden, blandt andet fordi de producerer ammunition og udstyr, som det israelske forsvar bruger på Vestbredden og i Gaza.  

Denne gang endte Danmark imidlertid med at købe både et ATMOS-artillerisystem og raketkastersystemet PULS fra Elbit Systems. 

Det skete, som Altinget i februar kunne afdække, efter et ekstraordinært forløb, hvor Finansudvalget kun fik ganske få timer til at tage stilling til våbenindkøbet. Det fik hård kritik fra flere ordførere, der kaldte sagen for "fuldstændig uacceptabel" og "grotesk".  

Efterfølgende beklagede fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen forløbet i et brev til Finansudvalget. 

26. maj kunne Altinget afsløre, at tidsfristen fra israelerne reelt slet ikke var så kort, som partierne fik at vide. Det fik flere partier til at beskylde Jakob Ellemann-Jensen for vildledning. Juraprofessor Jens Elo Rytter vurderede i den forbindelse, at Ellemann kan have brudt loven, hvis han ikke har givet retvisende oplysninger til Folketinget.  

Der er nu indkaldt til flere samråd i sagen, og den fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, har sat gang i en redegørelse af hele forløbet. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00