Anmeldelse af 
Andreas Krog

Med nerve og troværdighed tilføjer ny bog en ekstra dimension til historien om Ruslands rejse

Med Rusland tæt inde på livet formår journalist Poul Funder Larsen i en ny bog at føje nyt til fortællingen om Ruslands rejse fra Sovjetunionens kollaps til invasionen i Ukraine.  

Sovjetunionens sidste præsident Mikhail Gorbatjov (t.v.) og Ruslands nuværende præsident Vladimir Putin (t.h.) ved en pressekonference i 2004.
Sovjetunionens sidste præsident Mikhail Gorbatjov (t.v.) og Ruslands nuværende præsident Vladimir Putin (t.h.) ved en pressekonference i 2004.Foto: Christian Charisius/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog
Ruslands tusmørkeår
Poul Funder Larsen
393 sider. Gyldendal. Udkom 24. februar 2023

 

Det er et år siden, at Rusland angreb Ukraine. Derfor nærmest vælter det i disse dage ud fra de danske forlag med bøger om Rusland og landets præsident Vladimir Putin.

Gyldendals bidrag er blandt andet journalist Poul Funder Larsens bog ”Ruslands tusmørkeår”, der tager os med på den godt 30 år lange rejse fra Sovjetunionens kollaps i 1991 til Ruslands angreb på Ukraine 24. februar sidste år.

Partnerskab med Vesten

Hvad pokker skete der lige? Fra 1991 og i omkring 20 år frem var Rusland mere eller mindre på vej mod åben økonomi, demokrati og partnerskab med Vesten. Ja, der var sågar dem, der talte om russisk Nato-medlemskab. Den tid er definitivt slut. I stedet glider Rusland ind i et mørke i forhold til Vesten. Deraf titlen på bogen.

Bogen kigger ikke særlig meget fremad. Men det gør heller ikke noget. For det er der andre nyudgivelser, der gør. Det vender vi tilbage til.

Læs også

Til gengæld kridter den på fornem vis banen op. For invasionen af Ukraine kom ikke ud af det blå. Det var kulminationen på en udvikling, der har stået på i adskillige år, pointerer Poul Funder Larsen. Siden 1991.

Stærk nerve

Poul Funder Larsen har ikke blot rejst i Rusland i mere end tre årtier. Han er skam russisk gift og taler sproget. Der er ikke tale om en ukritisk hyldest til landet. Men man kan godt fornemme, at her er en forfatter, der har Rusland helt inde på livet. Det giver en stærk nerve og troværdighed i fortællingen.

Vi kommer bare et lag dybere. Med flere detaljer, flere begivenheder, flere personer og i det hele taget mere tyngde end i mange andre bøger på dansk om Rusland.

Nogle gange måske lige lovlig langt ned i detaljerne og ud af en tangent. Lidt for langt ned i hvad der skete i Sibirien for 30 år siden.

Men detaljeringsgraden og forfatterens personlige erfaringer og kendskab er som nævnt også bogens helt store styrke. For selvom man har læst den samme historie i andre bøger, så får vi her et ekstra lag. I sig selv en bedrift, når man tænker på hvor mange bøger, der gennem årene er skrevet om Ruslands nyere historie.

Meget lidt overlap

I forlængelse af det, skal de danske forlag over en bred kam have ros for, at der er meget lidt overlap mellem udgivelserne i anledningen af årsdagen for krigens start.

Poul Funder Larsens bog giver os som sagt fortællingen om Ruslands ”rejse” fra det sovjetiske kollaps til den ukrainske invasion. I Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboels bog ”Putins krig” er det Ruslands militær og Putins militærstrategi, der er omdrejningspunktet. Og i bogen ”Ukraine 24.02” kigger Jens Worning på hvad krigen betyder for fremtidens Rusland, fremtidens Ukraine, fremtidens Europa og fremtidens verdensorden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00