Når de andre mødes uden os

REPORTAGE: Teksten udlægges ganske anderledes, når Rusland inviterer sine venner fra blandt andet Myanmar, Iran, Hviderusland og Kina til sikkerhedskonference, end når USA og Nato-landene mødes. Altinget var fluen på væggen, da ”alle de andre” var samlet i Moskva.

(MOSKVA) Der blev delt tørre sproglige tæsk ud til Nato og USA, da mere end 1.000 politikere, embedsmænd og militærfolk i sidste uge var samlet til konferencen Moscow Conference on International Security. Igen og igen måtte Washington og Europa stå på mål for vrede fra forsvarsministre, udenrigsministre og militære chefer fra hele verden − uden at kunne svare igen.

For bortset fra en håndfuld eksperter og journalister samt repræsentanter fra ganske få europæiske lande, så var Vesten ikke repræsenteret ved konferencen. Det var til gengæld repræsentanter fra lande som Iran, Syrien, Hviderusland, Kina og Cuba samt militærdiktaturet Myanmar.

Modsat fortegn
Som fagjournalist går man ofte til konferencer, hvor de samme mennesker igen og igen diskuterer de samme emner − og er forholdsvis enige. Det var de også langt hen ad vejen på konferencen i Moskva. Men deltagerne var en anden skare, end undertegnede er vant til, og enigheden havde modsat fortegn, i forhold til hvad den plejer at være. Hvor der ved konferencer i Danmark og Europa ofte er enighed om, at Rusland er den aggressive part og bærer hovedansvaret for det anspændte forhold mellem Vesten og Rusland, så var det lige omvendt her.

Login