Nye regnemetoder skal få Danmark tættere på Natos to procentsmål

KASSE 1: Forsvarsministeren vil inddrage udgifter fra uddannelse, sygehusvæsen og pensioner til militærpersonale i regnestykket for Danmarks forsvarsudgifter.

BRUXELLES: USA’s præsident, Donald Trumps, hidsige udfald mod Danmark og andre Nato-lande for ikke at bruge nok penge på deres forsvar får nu den danske regering til at støvsuge statsbudgettet for udgiftsposter relateret til militæret.

”Vi har et arbejde i gang sammen med Finansministeriet om, hvorvidt vi nu også har indrapporteret alt, hvad der er omfattet,” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

I 2018 forventes Danmarks forsvarsudgifter at tegne sig for 1,21 procent af bruttonationalproduktet. Med forsvarsforliget vil Danmarks udgifter til forsvaret ligge omkring 1,3 procent frem til 2023.

Login

 • Anmeld

  Mogens Bang - Pedersen

  Ja, det er dejligt, at idéer kan bruges

  FORSVARET BØR EROBRE SYGEHUSE !

  sendt d.18.08.2019
  Forsvarsudvalget 2017-18
  FOU Alm.del Bilag 110

  Det danske folketing blev på baggrund af udefra kommende trusler, især omkring vores NATO medlemskab, tvunget til at indgå et nyt forsvarsforlig.

  Vores regering måtte endvidere fremkomme med en redegørelse om det danske forsvars reelle NATO fakta, i et forsøg på at tilfredsstille Trump.

  Hvad sker der så, hvis man ser beregningerne på, hvad andre NATO lande yder? Er det NATO ”FAKE NEWS”? – Ja, for NATO sammenligner nemlig æbler og pærer.

  Forsvarsforliget, der bringer Danmark op på en højere procentuelt del af vores BNP, er baseret på direkte militære anskaffelser. Nogle lande flytter andre omkostninger over til at være militære udgifter.

  Hvorfor ikke gøre ligesom nogle andre NATO lande? Her driver Luftvåbenet,
  Søværnet og Hæren hospitaler, hvor ikke kun militære personer, men også deres familier behandles!

  Militær hospitalerne i USA behandler endvidere de unge, der ellers ville blive
  kasseret til militær tjeneste, f.eks. på grund af angst, depression eller ADHD. De skal have mulighed for at blive gode nok til, at de kan optages i hæren til styrkelse af NATO forsvaret.

  Hvis det danske forsvar overtog enkelte hospitaler eller integrerede i
  Supersygehusene vil det bevirke, at vi anvender dele af vort fremtidige Nato forsvars budget på en efter min mening mere hensigtsmæssig måde.

  Når forsvaret i f.eks. USA betaler 7,4 % af deres budget til hospitalsdrift, så sparer dette på de andre sygehuses driftsomkostninger. Hvis det danske forsvar brugte samme model, så er 7,4 % af det danske forsvarsbudget 1,8 milliard årligt. Det betyder, at forsvarsbudgettet 2023 er 22,8 + 6X1,8 = 33,6 milliarder eller efter NATO beregning 2018 tal 1,56 % af bnp, Det har ikke belastet vores finanser, da det bare er skuffeflytning, Tillægges forsvarsforliget 12,5 milliarder bliver % 2,15 af bnp. Altså over de magiske 2 %.

  Det vil undre mig meget, om civile uddannelser på militære skoler og universiteter ikke også går under forsvarsudgifterne.

  Mogens Bang – Pedersen
  Faaborg
  Debattør og Lobbyist