Sverige kan søge om Nato-medlemskab i juni

Finland vil træffe beslutning om et eventuelt Nato-medlemskab i løbet af nogle uger. Og Sverige kan aflevere sin ansøgning om medlemskab i juni. ”Der findes ikke nogen bedre sikkerhedsgaranti end Natos artikel 5,” siger Finlands statsminister på fælles finsk-svensk pressemøde.

Den svenske statsminister Magdalena Andersson fik onsdag besøg af Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm, hvor de to statsministre afholdte et fælles pressemøde.
Den svenske statsminister Magdalena Andersson fik onsdag besøg af Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm, hvor de to statsministre afholdte et fælles pressemøde.Foto: Paul Wennerholm/TT/Ritzau Scanpix
Josefin Lingström

Sveriges statsminister Magdalena Andersson planlægger, at Sverige skal søge optagelse i Nato i juni ifølge avisen Svenska Dagbladet. Ansøgningen skal afleveres på et Natoptopmøde i Madrid 29-30. juni, erfarer avisen.  

Statsminister Magdalena Andersson og den finske statsminister Sanna Marin holdt onsdag ved middagstid et fælles pressemøde, og her oplyste Andersson, at det følgende møde mellem de to statsministre skulle handle om sikkerhedssituationen i Europa.  

”Den diskussion, vi skal have i dag, handler om hvordan vi skal styrke vores samarbejde, og om hvordan de ansvarlige for krigsforbrydelser bliver stillet til ansvar,” sagde hun.  

Hun ville dog ikke bekræfte oplysningerne om, at hun planlægger at aflevere en svensk ansøgning om optagelse i Nato. 

”Vi skal have en proces i Sverige, hvor vi tænker os godt om. Vi har diskussioner med partierne i Riksdagen, og vi har en dialog i mit eget parti,” sagde Andersson.  

For få uger siden afviste Andersson at søge om optagelse i Nato med den begrundelse, at det kunne virke som en optrapning af konfliktniveauet i Europa. Men siden har et flertal uden om Socialdemokratiet i den svenske Riksdag argumenteret for et svensk medlemskab, og samtidig tyder alt på, at nabolandet Finland er godt på vej til at søge om optagelse i Nato. 

”Ingen anden sikkerhedsgaranti” 

Den finske statsminister Sanna Marin fortalte på pressemødet om den opdaterede sikkerhedspolitiske analyse, som i dag afleveres til det finske parlament. Den beskriver også muligheden for et finsk Nato-medlemskab.   

”Der findes ingen anden sikkerhedsgaranti, der svarer til Natos artikel 5,” sagde Marin under pressemødet, hvor hun oplyste, at beslutningen om finsk medlemskab bliver truffet inden for då uger.  

”Både Sverige og Finland foretager sine egne sikkerhedspolitiske valg . Men vi gør det med bevidstheden om, at de valg påvirker både og vores naboer,” tilføjede hun.  

Socialdemokraterne i Sverige vil ifølge avisen Aftonbladet indkalde til et afgørende møde i partiets hovedbestyrelse, hvor Nato-spørgsmålet skal diskuteres. Det skal ske senest 24. maj. Iden da skal partiet gennemføre en sikkerhedspolitisk dialog med græsrødderne i form af tre nationale stormøder.

Artiklen er oversat fra svensk. Du kan læse den originale artikel på Altinget.se.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00