USA-ambassadør ikke imponeret af forsvarsforlig

Det vækker ikke just jubel hos USA's nye danske ambassadør, at Danmark om fem år kun vil bruge 1,3 procent af bruttonationalproduktet på forsvar.

Blandt partierne bag forsvarsforliget var der stor tilfredshed, da man i januar indgik det 6-årige forlig, som tilfører det danske forsvar 12 millarder kroner i forligsperioden. Det er dog ikke alle, der deler begejstringen for forligets kapitaltilførsel. En af dem, som ikke er videre imponeret, er USA's ambassadør til Danmark, Carla Sands.

Det nye forsvarsforlig bringer Danmark op på at bruge 1,3 procent af bruttonationalproduktet på forsvaret i 2023. Er det acceptabelt?

"Hvorfor spørger danskerne ikke dem selv om det. De underskrev i 2014 et løfte sammen med de andre Nato-lande om at arbejde for at nå to procent i 2024. Jeg har forstået det sådan, at i det forrige danske forsvarsforlig beskar man forsvarsbudgettet med 15 procent. Så når man nu siger, at man øger forsvarsbudgettet med 20 procent, så ser det for mig ikke ud som en 20 procents forøgelse," siger Carla Sands til Altinget: forsvar, da hun søndag eftermiddag besøger Forsvarsakademiet på Svanemøllen Kaserne på Østerbro i København. Her skal hun prøve en F-35-kampflysimulator. Den er kommet til landet i forbindelse med den konference om Danmarks nye kampfly, som Folk og Sikkerhed afholder på kasernen i morgen.

Login