svarer 
Jeppe Kofod

Forsvarsudvalget spørger forsvarsministeren, Morten Bødskov, om ministeren nærmere vil forklare begrebet »offensiv magtanvendelse«, samt generelt beskrive eksempler på situationer, hvor en sådan kan komme på tale

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 194, Spørgsmål 3
Vil ministeren nærmere forklare begrebet »offensiv magtanvendelse«, samt generelt be­

skrive eksempler på situationer, hvor en sådan kan komme på tale?

Svar fra onsdag den 13. april 2022
Vil ministeren nærmere forklare begrebet »offensiv magtanvendelse«, samt generelt beskrive eksempler på situationer, hvor en sådan kan komme på tale?

Dato:

Enhed:

Sagsnr.:

Dok.nr.:

Bilag:

13. april 2022 TIDN 2022/003156 378212 Ingen Forsvarsministeriet Holmens Kanal 9 1060 København K Tlf.: +45 7281 0000 Fax: +45 7281 0300 E-mail: [email protected] www.fmn.dk CVR: 25 77 56 35 Svar:

Beslutningsforslaget indebærer, at de danske militære bidrag vil have under særlige omstændigheder, der er nærmere beskrevet i NATOs forsvarsplaner og magtanvendelsesdirektiver – er mulighed for magtanvendelse til at gennemføre de af NATO pålagte opgaver, hvilket bl.a. kan indebære offensiv magtanvendelse.

Konkret vil det betyde, at danske soldater i helt særlige tilfælde via NATOs militære myndigheder kan blive autoriseret til at anvende magt i andre tilfælde end i selvforsvarssituationer, det vil sige, hvor der ikke er et umiddelbart forestående eller påbegyndt angreb rettet mod den danske soldat. Der vil altså være mulighed for at anvende nødvendig og proportionel magt mod lovlige militære mål – selvsagt inden for de rammer og kriterier, der i øvrigt er fastsat i NATOs forsvarsplaner og magtanvendelsesdirektiver.

En sådan autorisation vil være som led i NATOs kollektive forsvar, og offensiv magtanvendelse vil således fortsat skulle udøves i forsvars- og afskrækkelsesøjemed og i overensstemmelse med NATOs overordnede forsvarsplaner. Af samme årsag vil adgangen alene komme på tale under visse særlige omstændigheder, der er nærmere beskrevet i NATOs forsvarsplaner og magtanvendelsesdirektiver. Beslutningsforslaget rummer således ikke mulighed for at danske soldater kan initiere en angrebskrig.

NATOs magtanvendelsesdirektiver er højt klassificerede, og det er derfor ikke muligt at beskrive konkrete eksempler på situationer, hvor offensiv magtanvendelse kan komme på tale. Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål 2.
0:000:00