Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Peter Hummelgaard

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, at undersøgelsen bliver uvildig og uafhængig og i regi af Folketinget.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 85, Spørgsmål 3
Vil ministeren redegøre for, om han vil sikre, at undersøgelsen bliver uvildig og uafhængig og i regi af Folketinget?

Svar fra mandag den 8. maj 2023
1.

Det fremgår af lovforslagets § 1, stk. 1, at der nedsættes en undersøgelseskommission bestående af tre medlemmer, der udpeges af justitsministeren. Formanden og de øvrige medlemmer udpeges blandt dommerne i Vestre Landsret efter indstilling fra præsidenten for denne ret.

Som det fremgår af lovforslagets § 2, skal undersøgelseskommissionens medlemmer og den person, der udpeges efter § 1, stk. 2, være uvildige og uafhængige af de myndigheder, personer mv., hvis forhold undersøges. Det samme gælder for undersøgelseskommissionens medhjælpere i øvrigt.

Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets § 2, opstiller den foreslåede bestemmelse de habilitetskrav, der gælder for medlemmerne af kommissionen, udspørgeren, sekretariatet samt eventuel anden bistand.

Den foreslåede bestemmelse skal – i lighed med § 3 i lov om undersøgelseskommissioner og granskningskommissioner, som bestemmelsen i det væsentlige svarer til – fortolkes i overensstemmelse med retsplejelovens §

61, hvorefter ingen må handle som dommer, hvis der foreligger omstændigheder, som er egnede til at rejse tvivl om den pågældendes fuldstændige upartiskhed.

Ved vurderingen af en persons habilitet skal der desuden lægges vægt på den funktion, som den pågældende skal udføre for kommissionen.

Det påhviler justitsministeren ved udpegningen af kommissionsmedlemmerne mv. at sikre, at habilitetskravene er opfyldt. Som det fremgår ovenfor, udpeges formanden og de øvrige medlemmer blandt dommerne i Vestre Landsret efter indstilling fra præsidenten for denne ret.

Side 2/3 2.

Uafhængighed og uvildighed er naturligvis af afgørende betydning, når der gennemføres en kommissionsundersøgelse. Det er regeringens opfattelse, at det fremsatte lovforslag sikrer dette.

Lovforslaget sikrer således, at undersøgelseskommissionens medlemmer – der som nævnt vil skulle bestå af tre landsdommere fra Vestre Landsret – samt kommissionens udspørger og øvrige medhjælpere skal være uvildige og uafhængige af de myndigheder, personer mv., hvis forhold undersøges.

Desuden vil undersøgelseskommissionen selv skulle tilrettelægge sin undersøgelse.

Undersøgelseskommissionen vil med andre ord skulle gennemføre undersøgelsen i fuldstændig uafhængighed, og regeringen vil ikke have mulighed for at påvirke undersøgelseskommissionens konklusioner. Det ændrer ikke herpå, at undersøgelseskommissionen formelt bliver nedsat af justitsministeren.

Det kan endelig bemærkes, at det fremgår af § 1, stk. 1, i lov om undersøgelseskommissioner og granskningskommissioner, at justitsministeren kan nedsætte en kommission til at gennemføre en undersøgelse af nærmere bestemte forhold af almenvigtig betydning. En sådan kommission skal nedsættes, hvis Folketinget vedtager beslutning herom. Der er således helt sædvanligt og i overensstemmelse med det almindelige udgangspunkt i lov om undersøgelseskommissioner og granskningskommissioner, at det er justitsministeren, der nedsætter undersøgelseskommissioner.

Side 3/
0:000:00