Aktører: Der mangler kortlægning på WEEE-området

WEEE: Der er stort indsamlings- og genanvendelsespotentiale i dele af elektronik- og shredderaffaldet. For at opnå gevinsterne kræver det dog en kortlægning af området, lyder det fra Dansk Industri og Dansk Erhverv. Kortlægning er på vej, siger Miljøstyrelsen.
Der er behov for en kortlægning af affaldsstrømmene på WEEE-området, mener Dansk Erhverv og Dansk Industri.
Der er behov for en kortlægning af affaldsstrømmene på WEEE-området, mener Dansk Erhverv og Dansk Industri.Foto: Colourbox

Det meste af elektronikaffaldet indsamles jo allerede i dag. Det bliver bare ikke registreret og kommer derfor ikke ind i affaldsdatasystemet eller DPA-systemet. Det bliver altså samlet ind ad nogle ubekendte kanaler.

Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv
Fakta
WEEE-direktivet:

WEEE-direktivet (Waste Electrical and Electronic Equipment) fastsætter fælles EU-regler om håndtering af elskrot. Reglerne er begrundet i miljø- og ressourcehensyn og har til formål at begrænse mængden af elskrot, som skal bortskaffes. Målet er på den ene side at tilskynde producenterne til at fremstille miljøvenlige produkter, og på den anden side at øge genbrug, genvinding og andre former for nyttiggørelse. WEEE-direktivet har således fokus på både produktionsdesign, markedsførte mængder og bortskaffelse af EE-udstyr.

WEEE-direktivet understøttes af RoHS-direktivet (Restriction of the Use of Certain Hazardous Substances) som begrænser eller forbyder anvendelsen af en række skadelige stoffer i EE-udstyr.


Kilde: Dansk Producent Ansvar
Hvis regeringens målsætning om at genanvende mere og afbrænde mindre som følge af ressourcestrategien skal ske fyldest, kræver det, at også elektronik- og shredderaffaldet kommer med.

Ud over jern, kobber og guld gemmer skrotbunkerne nemlig også på sjældne jordarter som eksempelvis neodymium, der er en essentiel råvare i både vindmøller, computerharddiske og elbiler.

Successen af indsatsen omkring indsamling og genanvendelse af elektronik- og shredderaffaldet står og falder dog med, om der foretages en grundig kortlægning på WEEE-området, der afdækker, hvor meget der allerede indsamles i dag, hvem der står for indsamlingen, og hvem der i sidste ende har ansvaret. Det mener Dansk Industri og Dansk Erhverv.

"Problemet er i dag, at der ikke er en tilstrækkelig kortlægning på området, der kan pege på, hvor de forskellige affaldsstrømme går hen. Vi har en indsamling i dag, der i den officielle registrering ligger på omkring 55 procent i snit, og vi skal jo op på 65 procents indsamling i det nye WEEE-direktiv og selvfølgelig meget gerne over," siger miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Lamm Zeuthen.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00