Debat

A.P. Møller og Danfoss: Geotermi er en gylden mulighed, vi lige nu risikerer at gå glip af

DEBAT: Geotermi har potentiale til både at sikre stabil grøn fjernvarme og milliardstore investeringer i Danmark. Men hvis ikke rammevilkårene snart kommer på plads, ryger muligheden på gulvet, skriver Lars Tveen og Samir Abboud.

I 2018 indgik A.P. Møller Holding med direktør Samir Abboud i spidsen en eksklusiv aftale med Aarhus Kommune om at indføre geotermi i kommunens fjernvarme.
I 2018 indgik A.P. Møller Holding med direktør Samir Abboud i spidsen en eksklusiv aftale med Aarhus Kommune om at indføre geotermi i kommunens fjernvarme.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Tveen og Samir Abboud
Direktør, Danfoss Heating og adm. direktør for geotermi, A.P. Møller Holding

Danmark kan bryste sig af verdens mest veludviklede fjernvarmenet. Og den danske undergrund giver gode betingelser for geotermi i meget store dele af landet og under flere store byer.

Kombinationen af storskala-geotermi og fjernvarme er en fremragende cocktail, der kan betyde en afgørende forskel for den grønne omstilling herhjemme primært ved at erstatte den importerede biomasse. Men også for jobskabelse, eksport og grøn omstilling ude i verden. Det haster imidlertid med at få rammevilkårene på plads – ellers taber vi muligheden på gulvet.

Før sommerferien blev et stort flertal af Folketingets partier enige om en klimahandlingsplan med mange gode initiativer. Men et vigtigt punkt udskød forhandlerne dog til efter sommerferien: Spørgsmålet om regulering af varmesektoren og om fremtidens rammevilkår for geotermi.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Nu haster det imidlertid, for geotermi i stor skala betyder massive investeringer, der kun kan foretages, når de store fjernvarmeselskaber skal skifte energikilde. Sådan en situation står man i netop nu i Aalborg, hvor kullet skal udfases, i Aarhus, hvor levetiden på Studstrupværket udløber, og i København, hvor der skal findes et alternativ til Avedøre Blok 2.

Må nøjes med det næstbedste
De store varmepumper er på vej ind, men de har brug for varmekilder med meget stor kapacitet og stabile og høje temperaturer, hvis de skal kunne dække varmebehovet på effektiv vis. Det er fakta. Her er geotermi en mulighed. Men hvis de økonomiske rammevilkår ikke er på plads, så vil fjernvarmeselskaberne være nødsaget til at investere i andre og mindre fremtidssikrede og mindre energieffektive løsninger – og så lukker vinduet for en grøn investering i geotermi i mange, mange år fremover.

Hvis de økonomiske rammevilkår ikke er på plads, så vil fjernvarmeselskaberne være nødsaget til at investere i andre og mindre fremtidssikrede og mindre energieffektive løsninger – og så lukker vinduet for en grøn investering i geotermi i mange, mange år fremover.

Lars Tveen og Samir Abboud
Direktør, Danfoss Heating og adm. direktør for geotermi, A.P. Møller Holding

Det vil gøre et forsømt forår til et forsømt efterår – og det må ikke ske, for geotermi er en af Danmarks få vedvarende energiressourcer. Der er ingen forurening med partikler i forbindelse med geotermi, og geotermi bliver bare grønnere og grønnere i takt med, at den strøm, der skal bruges i anlæggene, kommer fra vedvarende kilder.

Vi har med andre ord muligheden for at styrke både vores selvforsyning og samfundsøkonomi, samtidig med at vi mindsker Danmarks afhængighed af importeret biomasse.

Rundt om i verden er fjernvarmen i høj kurs. Nævner man landene i rækkefølge efter eksportpotentiale og potentiale i forhold til geotermisk varme, gælder det særligt for Tyskland, Holland, Frankrig, Italien, Polen og Kina, hvoraf sidstnævnte har verdens største fjernvarmenet og udgør en enorm eksportmulighed.

Læs også

Stabile rammevilkår giver en god forretning
Får vi rammevilkårene på plads nu, så kan geotermi bidrage til udfasning af kul, gas og den mest miljø- og klimabelastende biomasse herhjemme. Det er der ikke andre grønne energikilder, der kan i samme omfang, fordi de ikke kan levere varme nok. De andre kilder skal bestemt være en del af varmeforsyningen, men med geotermi kommer vi sikkert i mål med en fremtidssikret løsning for Danmark. En løsning, som samtidig udgør grundlaget for endnu et grønt eksporteventyr baseret på danske demonstrationsanlæg.

Kommer vi i gang nu, vil vi se private investeringer på 6-7 milliarder kroner frem mod 2030. Det er investeringer, der vil skabe mellem 2.500 og 3.500 jobs afhængig af, om forbrugseffekterne regnes med. Og de job vil blive spredt ud på mange danske virksomheder, for planen er, at 80 procent af arbejdet sendes i udbud – opgaver, som danske virksomheder er både klar og kompetente til at løse. Potentialet til at udvikle en ny dansk geotermi-klynge er absolut tilstede.

Kommer vi i gang herhjemme, har vi også det bedste afsæt for også at gøre en forskel ude i verden. Det anlæg, der planlægges i Aarhus, vil nemlig blive Europas største af sin art.

Og hvad skal der så til? Geotermi i stor skala kræver stabile rammevilkår i afskrivningsperioden – præcis som andre grønne energikilder. Og så er der behov for et tilskud til de fjernvarmeselskaber, der går forrest. Det er det, vi beder politikerne om at sikre og få afklaret i dette efterår. Kun sådan undgår vi at tabe muligheden på gulvet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00