Debat

ARC: Affaldsforbrænding - et nyt vindmølleeventyr

DEBAT: Hvis det politiske system spiller med, kan affaldsforbrænding blive et nyt dansk vindmølleeventyr til gavn for klimaet globalt og danske job, skriver Ulla Röttger, direktør i Amager Ressourcecenter. 

Der går ikke en uge, uden en udenlandsk delegation kommer til Danmark for at se vores affaldsløsninger. Særligt ARC's nye kraftvarmeværk, Amager Bakke, tiltrækker sig verdens opmærksomhed, skriver Ulla Röttger, direktør i ARC.
Der går ikke en uge, uden en udenlandsk delegation kommer til Danmark for at se vores affaldsløsninger. Særligt ARC's nye kraftvarmeværk, Amager Bakke, tiltrækker sig verdens opmærksomhed, skriver Ulla Röttger, direktør i ARC.Foto: Pressefoto/ARC
Anne Justesen

Chef for medie- og forretningsanalyse
Direktionssekretær

Tilknyttet Altinget siden august 2012.
Cand.mag. i medievidenskab, Aarhus Universitet 2014.
Twitter: @JustesenAnne

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Röttger
Direktør for ARC, Amager Ressourcecenter

Spørg folk i Japan eller Sydkorea, om de er trætte af kinesernes stigende og stærkt forurenende brug af kul til energiproduktion. Eller spørg kineserne selv. Her er svaret et klart og rungende ja, og derfor har regeringen i Kina erklæret krig mod luftforureningen.

Kina er nemlig det land i verden, der bruger mest kul til at producere energi – med deraf følgende luftforurening og CO2-udledning. Ikke bare til gene i Kina, men i samtlige Kinas nabolande. 

Forurening er et globalt problem
I Europa er udfordringen den samme. Forurening og CO2-udledning respekterer ikke landegrænser, så miljøproblemer i Polen er ikke blot et polsk anliggende. Det ville være nemmere, hvis vi bare kunne koncentrere os om os selv, men klima- og energispørgsmål er per definition globale.

Fakta
ARC (Amager Ressourcecenter) er et fælleskommunalt selskab ejet af Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, København og Tårnby kommuner. 

Kilde: ARC

En af verdens store miljøsyndere er affald på lossepladser. Deponering af affald fører til udledning af metan, og metangas er en drivhusgas, der er 23 gange kraftigere end CO2.

I 15 af EU's 28 medlemslande deponeres mere end 50 procent af affaldet på lossepladser. Bare i Polen bliver 75 procent af affaldet deponeret - det svarer til mere end syv millioner ton affald årligt. Og billedet bliver kun værre, hvis man tager de globale briller på. 

På affaldsområdet kan Danmark nemlig – med god ret – betragtes som et lille lys i mørket i et ocean af skrald.  Særligt i forhold til at udnytte energiressourcen i affaldet gennem forbrænding udmærker Danmark sig i forhold til resten af verden.

Ulla Röttger
Direktør, ARC

Et lille lys i mørket
Befolkningstilvæksten er eksplosiv, storbyer bliver til megabyer, og affald i stadig større mængder smides på losseplads til skade for miljøet lokalt og den globale opvarmning. Konkret estimeres det, at affaldsmængderne på verdensplan vil fordobles fra 1,3 milliarder tons i 2012 til 2,2 milliarder tons i 2025, men tallet kan vise sig langt højere. Langt størsteparten vil ende på en losseplads.

Men ikke i Danmark. På affaldsområdet kan Danmark nemlig – med god ret – betragtes som et lille lys i mørket i et ocean af skrald. Særligt i forhold til at udnytte energiressourcen i affaldet gennem forbrænding udmærker Danmark sig i forhold til resten af verden.

På den måde har Danmark gennem affaldsforbrænding i årevis slået to klimafluer med ét smæk. Vi har stort set taget lossepladser ud af ligningen og samtidig gjort os selv mindre afhængige af kul. Og det er resten af verden ved at få øjnene op for.

Udlandet kigger til Danmark
Der går ikke en uge, uden en udenlandsk delegation kommer til Danmark for at se vores affaldsløsninger. Og særligt opførelsen af ARC's nye kraftvarmeværk, Amager Bakke, tegnet af Bjarke Ingels, tiltrækker sig verdens opmærksomhed. Fra Estland, Kina, Mexico, Ghana, Mongoliet og mange andre lande kommer man til Amager for at høre mere.

Og det nye anlæg er også imponerende. Blot få kilometer fra Københavns centrum vil vi i 2017 have verdens mest energieffektive og miljørigtig affalds-forbrændingsanlæg. Amager Bakke vil udnytte mere end 100 % af energiindholdet i affaldet og producere el og varme til hovedstadens virksomheder og borgere på en måde, hvor røgen renses for mere end 99 % af de skadelige stoffer.

Hertil kommer, at anlæggets kapacitet tillader en fleksibel drift, der muliggør både el- og varmeproduktion, når behovene er der.

Stigende efterspørgsel
På bundlinjen står, at vi i Danmark mestrer en grøn miljøteknologi – på både rådgivnings- og produktionssiden – der på grund af den globale befolkningsvækst er massiv efterspørgsel på internationalt.

En efterspørgsel, man mærker hos de danske leverandører. Spørg for eksempel hos Vølund i Esbjerg, der leverer ovnene til Amager Bakke. Her har man de seneste to år – med Amager Bakke som reference – landet fem nye internationale kæmpekontrakter og opnået den største ordrebeholdning nogensinde. Eller spørg de mere end 80 danske underleverandører, der leverer til det nye værk.

Amager Bakke repræsenterer, allerede inden anlægget står færdigt, en dansk styrkeposition med et globalt vækstperspektiv i milliardklassen. Affaldsforbrænding er klar til at blive et nyt vindmølleeventyr til gavn for klimaet globalt og job-tilvæksten her i Danmark.

Udfordring i hjemmemarkedet
Men det forudsætter, at det politiske system spiller med, og en global succes er betinget af, at der eksisterer et hjemmemarked. Og her har vi stadig en udfordring.

Intentionen om at genanvende mere, som er den røde tråd i regeringens ressourcestrategi, er fornuftig, men vi må passe på, at vi i forsøget på at tale genanvendelse op, ikke får talt energiudnyttelse af affaldet gennem forbrænding ned. Det bør ikke være enten-eller - det bør være både-og. 

I den debat, der fulgte i kølvandet på regeringens ressourcestrategi, kunne man godt få det indtryk, at affaldsforbrænding er den største af alle miljøsyndere. Det billede er totalt misvisende. 

Miljø- og klimamæssigt kvantespring 
Sandheden er, at den teknologi, der benyttes på moderne affalds-kraftvarmeværk, vil betyde, at energiressourcen i affaldet udnyttes maksimalt, samtidig med at miljøet beskyttes. At udbrede forbrændingsmetoden globalt, således at affaldet ikke smides på losseplads, vil repræsentere et miljø- og klimamæssigt kvantespring globalt.

Vi har med vindmøllerne vist, at vi som samfund ved fælles hjælp kan fremme en industri globalt til gavn for dansk økonomi, klima og miljø. Det skal vi gøre igen. I Danmark og i Polen. Og naturligvis også i Kina og resten af verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Röttger

Bestyrelsesmedlem, rådgiver, fhv. direktør for Amager Ressourcecenter (Amagerforbrænding)
cand.polyt. (DTU 1980)

0:000:00