Debat

Bosch-direktører: Christiansborg giver penge til fjernvarme, men overser varmepumper i ny aftale

Et flertal i Folketinget vil give midler fra det grønne råderum til fjernvarme. Men vi er nødt til at gøre op med tunnelsynet på, at fjernvarme skal udvides til hele Danmark. Vi skal tænke helhedsorienteret, hvis vi vil den grønne omstilling, Jens Bredning og Jens Henrik Mæng.

Lige nu efterlades boligejere, der ønsker at investere i en varmepumpe, med en tilskudspulje – Varmepumpepuljen – der kun er åben to gange om året.<br>
Lige nu efterlades boligejere, der ønsker at investere i en varmepumpe, med en tilskudspulje – Varmepumpepuljen – der kun er åben to gange om året.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jens Bredning
Jens Henrik Smedegaard Mæng
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

15. april præsenterede et bredt flertal i Folketinget en aftale, som fordeler midler fra det grønne råderum. Aftalen har til formål at tage et skridt mod et grønnere Danmark, hvoraf et af initiativerne er at fylde flere penge i fjernvarmepuljen.

Det er naturligvis glædeligt med flere midler til grøn omstilling - det er der behov for. Det er også positivt, at fjernvarmepuljen tilføres flere midler, så fjernvarmeselskaberne hurtigere kan igangsætte deres konverteringsprojekter.

Men det er ærgerligt, at andre grønne alternativer, som varmepumper, er blevet overset i den nye aftale.

Politikere glemmer en særlig gruppe

I aftalen glemmer politikerne de boligejere, der ikke bor midt i byen, men i stedet har udsigt til marker og det åbne landskab. Boligejere, der fortsat befinder sig i usikkerhed, hvor de ikke ved, om de kan få fjernvarme i næste måned eller i 2035. 

Det er, hvis fjernvarmen vel og mærke overhovedet kommer til deres område.

Læs også

Vi ser nemlig, at flere fjernvarmeprojekter ikke bliver gennemført, da det ikke kan betale sig for fjernvarmeselskaberne, samtidig med at flere borgere fravælger fjernvarmen, fordi det er for dyrt i forhold til en varmepumpe.

I disse områder kan varmepumpen være et bæredygtigt og øjeblikkeligt alternativ til gas- eller oliefyr, som flere danskere vælger i dag grundet manglende sikkerhed i planerne for fjernvarmeudrulningen.

Det er undrende, at politikerne ikke i højere grad vil se på en helhedsorienteret varmeplan.

Jens Bredning og Jens Henrik Mæng
Hhv. direktør og nordisk markedsføringsdirektør, Bosch Home Comfort

Derfor er det ærgerligt, at varmepumper ikke er indtænkt i den nye aftale. For lige nu efterlades boligejere, der ønsker at investere i en varmepumpe, med en tilskudspulje - Varmepumpepuljen - der kun er åben to gange om året.

Det er en pulje, hvor et af kravene for at kunne søge er, at boligejerens hus ikke ligger i et område, hvor der er fjernvarme eller planlagt fjernvarme.

Det er et krav, som ikke alene fratager boligejerne muligheden for selv at vælge, hvilken varmeløsning de ser som den mest optimale for dem - det forsinker også den grønne omstilling.

Varmepumper slår fjernvarme

Det er undrende, at politikerne ikke i højere grad vil se på en helhedsorienteret varmeplan, hvorfor man som branche efterlades med en undren og uforståenhed over for prioriteringen.

I dag er det sådan, at en varmepumpekonvertering faktisk er billigere end en fjernvarmekonvertering.

Vi skal se fjernvarme og varmepumper som to grønne løsninger, der tilsammen kan gøre en stor forskel.

Jens Bredning og Jens Henrik Mæng
Hhv. direktør og nordisk markedsføringsdirektør, Bosch Home Comfort

Lige nu gives der 17.000 kroner i tilskud til en varmepumpe fra varmepumpepuljen, som endnu ikke er åbnet i forårsperioden, og 20.000 kroner i tilskud til boligejerens fjernvarmeværk.

Til trods for forskellen i støtten, vælger flere husejere stadig fjernvarme fra, fordi det er for dyrt, for usikkert, eller at man ikke ønsker den opvarmningsform.

Det vidner om, at fjernvarme ikke er den rette løsning i alle områder, og at vi er nødt til at gøre op med tunnelsynet på, at fjernvarme partout skal udvides til alle dele af Danmark. Hvis vi vil accelerere den grønne omstilling, er vi nødt til at tænke helhedsorienteret.

Vi skal se fjernvarme og varmepumper som to grønne løsninger, der tilsammen kan gøre en stor forskel. To løsninger, der tilgodeser forskellige boligejeres behov og ønsker, og derfor for alvor kan bidrage til de grønne målsætninger. Ikke to brancher, som stjæler områder fra hinanden. Men det kræver, at politikerne indtænker varmepumper i deres grønne aftaler, præcis som Nekst også har foreslået for kort tid siden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Henrik Smedegaard Mæng

Nordisk markedsføringsdirektør, Bosch

Jens Bredning

Direktør, Bosch Home Comfort, bestyrelsesmedlem, Varmepumpeindustrien
HD international business (CBS 2006)

0:000:00