Debat

Byggecentre: Økonomisk gulerod fremfor tilskud

DEBAT: Man bør gøre gevinsterne ved energirenovering mere synlige for boligejerne og boligudlejerne frem for at betale dem via uoverskuelige tilskudsordninger. Det mener Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre.

Man bør gøre gevinsterne ved energirenovering mere synlige for boligejerne og boligudlejere frem for at betale dem via uoverskuelige tilskudsordninger. Det mener Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre.
Man bør gøre gevinsterne ved energirenovering mere synlige for boligejerne og boligudlejere frem for at betale dem via uoverskuelige tilskudsordninger. Det mener Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Palle Thomsen
Adm. direktør, Danske Byggecentre

Vi har med stor interesse fulgt debatten om byggeriet og energirenovering. For selvom vi generelt advokerer for, at der skal være støtte til boligejere, der energirenoverer, er det ud fra en betragtning om, at der skal være en økonomisk gulerod for boligejerne – herunder også udlejere – at energirenovere. Det skal naturligvis ses i det perspektiv, at investeringer i energibesparelser ikke umiddelbart kan ses på energiregningen.

Det handler om gevinster
Derfor er det selvfølgelig rigtigt, når der bliver sagt, at der ikke er behov for flere støtteordninger. For det er unægtelig en smule molbo-agtigt, at langt hovedparten af det, boligejerne betaler for deres energi, består af faste skatter og afgifter til staten, som staten derefter så omfordeler til diverse støtteordninger og informationskampagner. Ud over at det virker intuitivt forkert, skaber det også en masse administration, der skal betales – og vi ved alle, hvor den regning ender!

Men langt det største problem er selvfølgelig, at det bliver sværere for boligejerne at se en reel gevinst ved at energirenovere – og dermed reducere deres energiforbrug. Ifølge DONG er det kun omkring 20 % af den samlede elregning, der reelt kan spares på ved at reducere energiforbruget.

Men langt det største problem er selvfølgelig, at det bliver sværere for boligejerne at se en reel gevinst ved at energirenovere – og dermed reducere deres energiforbrug.

Palle Thomsen
Adm. direktør, Danske Byggecentre

Den samme problematik opstår for udlejere, der ønsker at energirenovere deres ejendomme. Hvis de alene bærer udgiften, er det ikke svært at forstå, hvorfor mange er tilbageholdende med at gå i gang. Også selvom de måtte ønske det, og selvom der vil være en række betragtelige afledte effekter for kvaliteten af de omfattede byggerier, eksempelvis højere komfort og bedre indeklima.

Ensidigt fokus på vedvarende energi
Mange af de uhensigtsmæssigheder, der er i dag i forhold til at gøre det økonomisk attraktivt at energirenovere, mener vi, skyldes et alt for ensidigt fokus på udvikling af vedvarende energi. Man har i høj grad gjort byggeriet og boligejerne til betalere af gigantinvesteringer i alternative energiformer.

Så i stedet for at gå den lange vej over bækken opfordrer Brancheforeningen Danske Byggecentre Folketinget til at kigge på, om man i stedet kunne gøre gevinsterne ved energirenovering mere synlige for boligejerne – herunder også boligudlejere – fremfor at kræve pengene ind, administrere dem og sende nogle af dem tilbage til de boligejere, der har tiden og overskuddet til at søge om støtte. For der er et kæmpe uforløst potentiale. Tal fra Videncenter for energibesparelser i bygninger viser, at huse fra før 1972 kan reducere deres energiforbrug med op mod 50 %, ved at implementere simpel energirenovering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Thomsen

Adm. direktør, Danske Byggecentre
m.sc. i økonomi (Handelshøjskolen, Århus, 1986)

0:000:00