Debat

Dan Jørgensen om kritik af gasledning: "Det er simpelthen ikke rigtigt"

DEBAT: Det er ganske enkelt forkert, når kritikere påpeger, at gasledningen til Nordic Sugar fastlåser Danmark til fossile brændsler. I 2040 kan biogas nemlig levere 100 procent af energien, skriver Dan Jørgensen (S).

En lukning af sukkerproduktionen på Lolland ville have voldsomme sociale konsekvenser, og det kunne regeringen selvfølgelig ikke leve med, skriver Dan Jørgensen (S).
En lukning af sukkerproduktionen på Lolland ville have voldsomme sociale konsekvenser, og det kunne regeringen selvfølgelig ikke leve med, skriver Dan Jørgensen (S).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da jeg forleden besøgte Nordic Sugars fabrik i Nykøbing, fortalte direktøren mig, at Danmark i øjeblikket oplevede et rekord-boom af selvudnævnte eksperter i sukkerproduktion. Det var sagt med et glimt i øjet. Men også en tør konstatering af, at det er for letkøbt, når selvudråbte eksperter (der utvivlsomt er vidende, men som ikke har indgående kendskab til sukkerproduktion) hævder, at løsningen blot er at elektrificere fabrikkens behov for energi.

En ting er, at det endnu ikke er lykkedes sukkerproducenter noget sted på kloden, at elektrificere 100 procent af energiforbruget. Noget andet er, at det ikke er teoretikerne selv, men Nordic Sugar og deres ansatte, som skal løbe risikoen ved at blive kastet ud i eksperimenter. Og for det tredje hverken kan eller ønsker regeringen at tvinge en virksomhed til at vælge én bestemt energikilde (som, de i øvrigt ikke mener, kan bruges).

Virkeligheden er, at den eneste reelle mulighed for regeringen var at bygge en gasledning, der kunne hjælpe Nordic Sugar og understøtte erhvervsudviklingen i området.

Det er derfor, vi ønsker, at der skal anlægges en gasledning til Lolland og Falster.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Oprindeligt undersøgte virksomheden muligheden for at få flydende fossilt gas (LNG) kørt ind på store tankbiler fra Göteborg. Men med gasledningen bliver det nu muligt at forsyne fabrikkerne med grønnere gas.

En 100 procent grøn løsning
Desværre tror mange, at en gasledning kun kan transportere naturgas og derfor fastlåser Danmark til at bruge fossile brændsler. Det er simpelthen ikke rigtigt.

Den eneste reelle mulighed for regeringen var at bygge en gasledning, der kunne hjælpe Nordic Sugar og understøtte erhvervsudviklingen i området.  

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

For sammen med Folketinget har regeringen taget politiske beslutninger, som markant øger produktionen af bæredygtig biogas. Allerede når gasledningen er færdig i 2024, vil tæt på 30 procent af gasforbruget være bæredygtig biogas. I 2030 vil cirka halvdelen være biogas, og i 2040 kan biogas levere op til 100 procent fossilfri gas – altså en 100 procent grøn løsning.

Regeringen mener, at Danmark er for lille til store forskelle, og at vi skal sikre en retfærdig grøn omstilling, der kan fastholde produktionsarbejdspladser i hele landet.

Desværre er der ikke lige vilkår, når det gælder adgangen til gas i Danmark. Rent faktisk er Lolland, Falster, Bornholm og Djursland de eneste områder i Danmark, som endnu ikke har et gasnet. Havde fabrikkerne ligget snart sagt alle andre steder end på Lolland og Falster, havde virksomheden blot kunne koblet sig på det lokale gasnet.

Læs også

Voldsomme sociale konsekvenser
Nu kan vi i stedet udvide gasnettet og ligestille industrien på Lolland og Falster med resten af Danmark. Det er ikke mindst relevant, fordi Lolland og Falster er et område med store udfordringer: Lolland og Guldborgsund er henholdsvis placeret som nummer ét og nummer seks på listen over Danmarks fattigste kommuner.

Sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing beskæftiger i dag over 350 personer, og derudover leverer cirka 750 sukkerroebønder roer til fabrikkerne. Derfor ville en lukning af sukkerproduktionen have voldsomme sociale konsekvenser for Lolland og Falster.

Som en tommelfingerregel vurderer den europæiske sukkerindustri, at et job på en sukkerfabrik understøtter 14 andre jobs. Om det lige er 5.000 jobs, som ville være i fare på Lolland-Falster, er svært at vurdere. Men det har skræmmende sociale perspektiver, når antallet af jobs i risikozonen kan tælles i tusinder – særligt fordi de to øer blot har cirka 32.000 fuldtidsbeskæftigede.

Derfor er udvidelsen af Danmarks gasnet både en grøn og retfærdig løsning. Regeringens mål er at eksportere Danmarks klimaløsninger - ikke vores klimaudledninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00