Debat

Debat: Cirkulær økonomi er sund fornuft for vores miljø og for vores pengepung

DEBAT: Alle pile peger lige nu på fremme af cirkulær økonomi, og det er godt for den bæredygtige fremtid. Det starter hjemme i virksomheden, ikke kun når vi producerer,også når vi disponerer, skriver Kaj Stjernholm, direktør, Stjernholm A/S.

Den cirkulære økonomi byder på meget store omkostningsbesparelser og åbner helt nye konkurrencemæssige muligheder for virksomheder – nationalt som internationalt, skriver Kaj Stjernholm.
Den cirkulære økonomi byder på meget store omkostningsbesparelser og åbner helt nye konkurrencemæssige muligheder for virksomheder – nationalt som internationalt, skriver Kaj Stjernholm.Foto: Colourbox
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kaj Stjernholm
Direktør, Stjernholm A/S

Hos Stjernholm A/S melder vi os i koret af dem, der tror på, at der nationalt er masser af god fremtid via en målrettet klima- og miljøindsats via fremme af begrebet bæredygtighed og cirkulær økonomi. Kun ved at løfte barren yderligere fastholder Danmark en førerposition.

Ud over meget store omkostningsbesparelser åbner den cirkulære økonomi også helt nye muligheder for virksomheder – muligheder, der kan skabe nye arbejdspladser og give konkurrencemæssige fordele internationalt.

Debatten om cirkulær økonomi er brandvarm
Det både syder og bobler – nationalt, internationalt og globalt. Debatten om klodens omstilling fra ”forbrug og smid væk”-kulturen til et tankesæt om at cirkulere og re-cirkulere materialer og ressourcer – forbruge ”smart”, forlænge produkters levetid – og finde/skabe nye forretningsmodeller i denne mere ideelle og bæredygtige sammenhæng.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I sommer modtog regeringen et første udspil med hele 27 anbefalinger fra det såkaldte Advisory Board for Cirkulær Økonomi til en cirkulær omstilling af Danmark. Nu venter vi så på regeringens politiske udspil, der er varslet i første halvdel af 2018. Debatten er kun lige begyndt i Danmark.

Vi-siger-ja-kultur
Når jeg tænker cirkulær økonomi, arbejder jeg for at fremme, at vi som virksomhed tænker og handler efter principperne i den cirkulære økonomi. Når vi disponerer og producerer, skal det være en helt bevidst rygmarvsovervejelse, om vi nu også gør det godt nok.

Cirkulær økonomi er en unik mulighed for at skabe nye forretningsmodeller, blandt andet ved at cirkulere materialer, og ressourcer er fremstillet/indtænkt efter cirkulær økonomi. 

Kaj Stjernholm
Direktør, Stjernholm A/S

Naturligvis skal der praktisk og nødvendigvis være en ”bro til virkelighedens verden”, men vi skylder os selv og vores omverden – og ikke mindst kommende generationer – at gøre op med vores traditionelle måde at producere og forbruge på – væk fra en automatpilot med en lineær forbrug-smid-væk-kultur til en mere struktureret og gennemtænkt cirkulær økonomi, hvor affald også er – kan være – en ressource.

Cirkulær økonomi er en unik mulighed for at skabe nye forretningsmodeller, blandt andet ved at cirkulere materialer, og ressourcer er fremstillet/indtænkt efter cirkulær økonomi. Jeg er med på, at det ikke lige er i morgen – eller i 2018. Men vi er i bevægelse – og det siger vi bevidst ja tak til.

Vi skal have større ambitioner 
Når vi for eksempel sammen med de danske forsyningsselskaber arbejder med de såkaldte Struvit-anlæg – så er det struvit-processen, der lige nu fremmer bemærkelsesværdige resultater. Det handler i al sin enkelhed om at forvandle slam med et højt indhold af fosfor til et bæredygtigt gødningsprodukt.

Det er en proces, der i sig selv er god for vores miljø – og den er det også for vores pengepung. Dette via reducerede driftsomkostninger qua en bedre teknisk anlægsdrift, hvilket tillige sender det grønne regnskab i plus. 

Dette eksempel er selvforklarende, men vi skal videre. Vi skal også sikre, at de produktkomponenter, som fremstiller disse processer – tanke og pumper med videre – ikke trækker den anden vej, men også produceres og drives efter den cirkulære økonomis principper.

Vi skal som producenter have store ambitioner om at optimere disse forhold. Visse steder taler men direkte om et øget producentansvar.

Jeg kan sagtens se en fremtid, hvor vi ikke kun leverer nye produkter, men også ser en miljø- og forretningsmæssig fremtid, hvor vi også tager gamle produkter retur til genanvendelse – re-cirkulation – og jeg tror ikke, at den fremtid er fjern. Naturligvis ligger det i kortene, at fremtiden også kommer til at omfatte en håndtering af affald i form af forbrugte produkter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024