Debat

Norsea: Amerikanerne har brug for os – nu skal dialogen holdes varm og bureaukratiet nede

Efter en danske delegationstur til USA er forbindelsen skabt på tværs af Atlanten. Nu er det op til os at få energiproduktionens arvesølv til at udvikle sig, skriver Jesper Høj-Hansen, administrerende direktør i Norsea.

Danmark er i en unik position til at levere energiproduktionens arvesølv – værdikæden – til USA, skriver Jesper Høj-Hansen.
Danmark er i en unik position til at levere energiproduktionens arvesølv – værdikæden – til USA, skriver Jesper Høj-Hansen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Jesper Høj-Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Vi ved, hvad vi vil – og vi ved, at I kan hjælpe med at få det til at ske.”

Det var det klare budskab, Norsea og 19 andre danske energivirksomheder blev mødt med, da vi deltog i et velorkestreret erhvervsfremstød målrettet den amerikanske vedvarende energisektor. 

Fremstødet, som erhvervsminister Morten Bødskov (S) og den amerikanske ambassadør i Danmark, Alan Leventhal, stod bag, havde til formål at forbinde de amerikanske energiambitioner med en stor del af den danske værdikæde, der kan være med til at realisere dem.

Set herfra var det særdeles vellykket: Vi fik udvekslet håndtryk, visitkort og synspunkter med en lang række af relevante aktører, og ugen igennem var der dialog på kryds og tværs mellem guvernører og andre amerikanske toppolitikere; præsidentielle rådgivere og embedsværk; danske og amerikanske virksomheder.

Amerikanerne ved, hvad de vil

For en virksomhed som Norsea var det værdifuldt og udbytterigt. Møderne gav input, afklaring, nye ideer og adgang til et netværk, vi ikke kunne forestille os bedre.

Der er fra amerikansk side et stort fokus på den grønne omstilling og navnlig på at accelerere udviklingen af offshore vind.

Lige nu udruller amerikanerne den såkaldte Inflation Reduction Act (IRA); den med afstand største investering i en grøn omstilling, man har set, og som skal være med til at løfte den vedvarende, nordamerikanske energi ind i en ny æra. 

Amerikanerne ved godt, hvad de vil. Der er konkrete projekter og et tydeligt roadmap for, hvordan den grønne omstilling skal rulles ud. Med midlerne fra Inflation Reduction Act er der også langvarig bund i den investering, der skal til for at få det til at lykkes. 

For den danske vedvarende energikæde er det et særdeles interessant bagtæppe at føre samtaler på! 

Vi havde flere møder på statsniveau, hvor vi blandt andet talte havneudvikling og opkvalificering af arbejdskraft og andre områder, hvor Norsea har kompetencer, der efterspørges. Jeg kunne høre på andre af delegationens danske virksomheder, at de havde haft tilsvarende oplevelser. 

Politiske relationer og diplomatisk benarbejde

Amerikanerne ved, at vi fra den danske vedvarende energisektor kan hjælpe dem med at få omstillingen til at ske.

Der er ingen tvivl om, at der fra både amerikansk og dansk side er blevet knoklet for at stable et arrangement sammen af den kvalitet

Jesper Høj-Hansen
Direktør, Norsea

De ved, at den kræver en udvikling af hele den lokale værdikæde: Fra uddannelse og omskoling af medarbejdere til udvikling af havne; fra optimering af processer til hele håndteringen med at arbejde med energi på vandet. Alt det, vi kan i Danmark!

Det er derfor, vi er interessante. Når amerikanerne engagerer sig i at involvere den danske værdikæde, så er det en anerkendelse af, at værdikæden – og navnlig samarbejdet på tværs af den – er energiproduktionens arvesølv.

Det er en efterspurgt kompetence, der har eksportværdi. Kan vi med tætte politiske relationer og godt diplomatisk benarbejde holde den dialog varm og bureaukratiet nede, så danske specialister i en opbygningsfase får nem adgang til arbejdstilladelser, så sikrer vi i mere end en forstand en vedvarende strøm af danske kompetencer, som er afgørende for at nå de grønne ambitioner. 

Jeg er overbevist om, at det gnidningsløse samarbejde er en prioritet både her og over there.

Der er ingen tvivl om, at der fra både amerikansk og dansk side er blevet knoklet for at stable et arrangement sammen af den kvalitet, vi oplevede. Det niveau af beslutningskraft, vi mødte i USA, var fra allerøverste hylde, og som dansk virksomhed kan man kun være taknemmelig for muligheden for at medvirke i sådan et fremstød. 

Nu er forbindelsen skabt på tværs af Atlanten, og samtidig har vi forstærket og knyttet nye bånd internt i den danske værdikæde for energiproduktion på havet. Nu er det op til os at få dem til at udvikle sig!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Alan Leventhal

USA's ambassadør i Danmark, formand for Beacon Capital Partners
BA i økonomi fra Northwestern Uni. 1974, Master of Business Administration fra Dartmouth College 1976

Jesper Høj-Hansen

Direktør, NorSea Denmark

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024