Enviva-direktør: Lad os værne om vores krav til biomasse – uden protester
Danmark bør arbejde for en hurtig implementering af EU's nye kriterier for biomasse, for vi har simpelthen ikke råd til at bruge mere tid på miljøorganisationers protester, som i stedet kunne være brugt på konkrete klimaresultater, skriver Jens Price Wolf.
Jens Price Wolf
Direktør, Enviva EuropeSkal vi nå i mål med den grønne omstilling, har vi ikke råd til at sidde på hænderne.
Vi har akut behov for at mindske vores forbrug af fossile brændsler, og vi er nødt til at fjerne store mængder CO2 fra atmosfæren for at nå vores klimamål. Biomasse spiller en central rolle i begge tilfælde, og Danmark er med sin kombination af sol, vind og biomasse godt i gang med at omstille fra kul og olie til en vedvarende energiforsyning.
Bioenergi er i dag den største vedvarende enkeltkomponent i dansk energiforsyning, og den er afgørende for at stabilisere vores forsyning fra den varierende vind- og solenergi – uden at bidrage til at opvarme planeten.
For vi har stadig brug for strøm i kontakterne og varme i radiatoren, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser. Samtidig er biomassen fundamental, hvis Danmark skal løsrive sig helt fra russisk gas.
Endnu mere grønt i Danmark
Danmark har i dag nogle af de mest ambitiøse lovkrav til bæredygtigheden af biomassen, herunder strikse krav til dokumentation. Dem støtter vi fuldt op om. Faktisk står de danske lovkrav til bæredygtig biomasse på skuldrene af den seneste udgave af EU’s vedvarende energi-direktiv (REDII).
REDII sikrer allerede som minimum, at skove genplantes og er stabile på lang sigt, hvilket garanterer, at vi ikke bidrager til afskovning og minimerer effekten på biodiversiteten.
Men Danmark valgte at gå endnu længere på den grønne front, end der blev lagt op til fra EU – blandt andet med strengere krav om at der ikke importeres biomasse fra lande med faldende kulstoflagre, medmindre der er tale om træ fra skovcertificerede skove eller restprodukter.
Kravene sikrer dermed, at træpilleproducenter som Enviva ikke bidrager til at fælde planetens skove. Faktisk viser data, at skovene i produktionsområderne i det sydøstlige USA er mere end fordoblet siden 1950’erne.
Usikkerhed stopper investeringer i bioenergi
Knap nok havde Danmark vedtaget og implementeret de foregående bæredygtighedskriterier for biomasse, før EU rykkede hegnspælene op og genåbnede forhandlingerne om endnu en opdatering af kriterierne (REDIII), på trods af at REDII knap nok var blevet implementeret og deres effekt derfor ikke engang evalueret.
Efterhånden som forhandlingerne om de nye kriterier skred frem, skabte en tiltagende aggressiv misinformationskampagne – støttet af flere danske miljøorganisationer – grobund for nogle usaglige forslag. De gik ligefrem så langt som til at foreslå at forbyde halvdelen af al træbiomasse uanset bæredygtigheden og kvaliteten af materialet, hvilket ville have udraderet omkring 20 procent af al vedvarende energi.
Vi har tabt halvandet års potentiel klimafremgang, hvor den regulatoriske usikkerhed har afholdt Europa fra at investere i bioenergi.
Jens Price Wolf
Direktør, Enviva Europe
Den endelige forhandling mellem Ministerrådet og Europa-Parlamentet blev heldigvis en sejr for videnskaben, hvor Parlamentets mest ekstreme forslag ikke blev en del af den endelige aftale. Det er derfor nemt at konkludere, at der hverken blev tabt eller vundet meget i processen.
Men det ville være forkert. Vi har tabt halvandet års potentiel klimafremgang, hvor den regulatoriske usikkerhed har afholdt Europa fra at investere i bioenergi, som ifølge EU-Kommissionen ellers skal vokse med 69 procent frem mod 2050 for, at vi når vores klimamål. Den manglende investeringslyst og regulatoriske tvivl har de sidste 649 dage dermed givet fossile brændsler en fordel.
Aftalen om det nyeste vedvarende energi-direktiv indskriver igen i loven, hvad der allerede er veletableret i videnskaben – at biomasse er en afgørende del af løsningen på klimakrisen. Vi har fået strammere bæredygtighedskriterier end under REDII, og det nye direktiv virker umiddelbart balanceret.
Der er ikke råd til protester over grønne tiltag
Når Danmarks opmærksomhed nu rettes mod implementeringen af de nye kriterier, er det derfor afgørende at huske styrken i vores eksisterende danske lovgivning. Danmark bør derfor arbejde for en hurtig og afgrænset implementering, for vi har simpelthen ikke råd til at bruge mere tid på miljøorganisationers protester, som i stedet kunne være brugt på klimafremgang og konkrete resultater.
De danske miljøorganisationer burde tage det her som en invitation til deltage i kampen for en grønnere og mere bæredygtig verden som seriøse partnere fremfor kontinuerligt at forsøge at underminere den mest alsidige kilde til grøn energi, som vi har.
Jens Price Wolf
Direktør, Enviva Europe
De danske miljøorganisationer burde tage det her som en invitation til deltage i kampen for en grønnere og mere bæredygtig verden som seriøse partnere fremfor kontinuerligt at forsøge at underminere den mest alsidige kilde til grøn energi, som vi har.
Både FN’s Klimapanel, Det Internationale Energiagentur og Europa-Kommissionen slår fast, at vi har brug for bæredygtig biomasse for at opnå vores klimamål.
De kan ikke nås uden. For vi har ikke kapaciteten til både at levere grøn strøm og varme, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner, og vi har ikke materialerne til at producere de innovative grønne brændsler, som er afgørende i både skibsfart og luftfart uden biomasse.
Med udviklingen af nye CCS-teknologier, bliver det med biomassen muligt ikke bare at være CO2-neutral, men faktisk at lave negative emissioner ved at suge CO2’en ud af atmosfæren og putte ned i undergrunden igen – en revolution i klimakampen.
Lad os arbejde på at levere det, ikke bekæmpe det.