Debat

Pernille Weiss: I EU er vores affald en guldgrube, vi stadig ikke udnytter godt nok

Alt for længe har affaldsmarkedet i EU været præget af bureaukratiske papirgange og nationale særregler. Området mangler øje for, hvad der kan opnås, hvis hele EU går sammen, skriver Pernille Weiss (K).

Papirjunglen af administrative byrder skal brændes ned af digitalisering, og der er brug for partnerskaber med industrien, hvis EU skal skubbe resten af verden i en mere bæredygtig retning med hensyn til affald, skriver Europaparlamentariker, Pernille Weiss (K). 
Papirjunglen af administrative byrder skal brændes ned af digitalisering, og der er brug for partnerskaber med industrien, hvis EU skal skubbe resten af verden i en mere bæredygtig retning med hensyn til affald, skriver Europaparlamentariker, Pernille Weiss (K). Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Pernille Weiss
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Der er penge i lortet", siger man. Det gælder også affald. Blandt andet i affaldstransport.

I et år har jeg arbejdet som chefforhandler på revideringen af EU’s affaldstransportforordning. Den skal blive et værktøj i den cirkulære økonomi, og det kan skabe meget værdi i vores samfund og spare os for rigtig mange ærgerlige penge til oprydning og reparation af de miljø- og sundhedsskader, vi ellers ser tårne sig op foran os. Det kan også spare os for miljø- og sundhedsskader hos dem, der tager imod vores affald ude omkring i verden.

Med den nye affaldstransportforordning skal vi være bedre til at sørge for, at de lande, vi eksporterer affald til, er i stand til at løfte opgaven uden at føje mere skade til eget miljø. For ikke at tale om den klimabelastning, som affaldssektoren også har en stor andel af, og hvor klimakonsekvenserne jo ikke kender nogen grænser – og derfor er et fælles ansvar. 

EU mangler cirkulært affaldsmarked

Der er rigtig mange grunde til at få meget mere gang i EU’s egne markedskræfter til den grønne omstilling mod en virkelighed, hvor klimaet igen er i balance, og hvor samfundet fungerer bæredygtigt.

De mest innovative affaldsbehandlingsvirksomheder må vi ikke skræmme væk med fjollede regler, tunge procedurer og benspænd for forskning og udvikling.

Pernille Weiss
Medlem af Europa-Parlamentet

Markedet er nu engang den stærkeste motor til at drive forandringer i samfundet. Det skal bare have den rigtige gearing og smørelse i form af love og incitamenter, som trækker i den rigtige retning i det mest optimale tempo.

Et tempo, der kører hurtigst muligt mod de højst mulige mål, men uden at centrifugere entreprenører, virksomheder, investorer og innovative miljøer for offentlig-private partnerskaber ud af EU, fordi opgaven gribes politisk forkert an.

De mest innovative affaldsbehandlingsvirksomheder må vi ikke skræmme væk med fjollede regler, tunge procedurer og benspænd for forskning og udvikling. Dem må vi ikke forhindre i nemt at kunne finde finansiering og plads på markedet.

Markedet har i alt for mange år været præget af alt for bureaukratiske papirgange, nationale særregler uden sund fornuft og har manglet øje for alt det gode, vi kan opnå, hvis hele EU går sammen om at lave et vaske ægte cirkulært indre marked for affald. 

Affald er en guldgrube

Med revideringen af affaldstransportforordning stiller højere krav til de lande, vi eksporterer affald til.

I mange tilfælde vil kravene være så store, at de lande, vi før sendte affald til, ikke længere egner sig til at modtage vores affald. Derfor får vi mere affald i EU. Også selvom vi naturligvis skal reducere, hvor vi kan og skal.

Læs også

Affald er en guldgrube af ressourcer, som vi risikerer at skulle købe dyrt på verdensmarkedet og uden forsyningssikkerhed. Derfor skal vi mindske eksporten, for vi har brug for den energi, der skabes, når vi behandler affald som en ressource.

Vi har også brug for at harmonisere vores regler og teknologier på tværs af EU-lande og industrielle grænser, så de bedste affaldskoncepter får de bedste vilkår til bære- og konkurrencedygtighed.

Som chefforhandler for revideringen af EU’s lov for affaldstransport står jeg med et solidt flertal i Europa-Parlamentet for ovenstående strategi. Nu venter vi på at komme i gang med trilogforhandlingerne med Rådet.

Mindre bureaukrati, flere industripartnerskaber

Vi har konkrete forslag til, hvordan det kan blive nemmere at lave forskning, eksperimenter og innovation med mere realistiske affaldsmængder.

Vi skal sørge for at blive ved med at udvikle affaldsindustrien i EU, så den kan skubbe resten af verden i en mere bæredygtig retning.

Pernille Weiss
Medlem af Europa-Parlamentet

Papirjunglen af administrative byrder skal brændes ned af digitalisering og mere fleksible tidsrammer for myndighedsgodkendelser.

Jeg ville også gerne have gjort det muligt at transportere flere typer affald samtidigt, hvis det ikke skader miljøet. På den måde kan transport jo blive mere bæredygtigt. Det kom desværre ikke med i Parlamentets position, men måske er det noget, som Rådet vil presse på med i forhandlingerne. 

Og så vil vi lave partnerskaber med industriens mange forskellige aktører. Store som små. Sektorspecifikke. På tværs af økosystemer og landegrænser.

På den måde skal vi sørge for at blive ved med at udvikle affaldsindustrien i EU, så den forbliver i den internationale liga og kan skubbe resten af verden i en mere bæredygtig retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00