Debat

EP-kandidat for LA: Sverige viser vejen for kernekraft i Danmark

Energistyrelsen forventer, at det danske elforbrug femdobles inden 2050. Derfor må vi tage alle midler i brug – især dem der virkelig batter. Her kan vi gøre som Sverige og kigge på kernekraft med nysgerrighed i stedet for fordomme, skriver Thorbjørn Jacobsen (LA).

Det gamle svenske atomkraftværk i Barsebäck blev lukket i 2005. Men nu varsler den svenske energiminister, Ebba Busch, at man vil opføre en hel stribe nye kernekraftværker i det danske naboland.
Det gamle svenske atomkraftværk i Barsebäck blev lukket i 2005. Men nu varsler den svenske energiminister, Ebba Busch, at man vil opføre en hel stribe nye kernekraftværker i det danske naboland.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thorbjørn Jacobsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sverige tager handling på løftet om enorme mængder ren, stabil energi uden CO2-udledninger og forventer i 2045 at have ny kernekraft svarende til ti konventionelle værker.

Temadebat:

Skal Danmark følge Sverige trop på atomkraften?

Den svenske regering har meldt ud, at de med et nyt lovforslag vil øge antallet af atomkraftværker i landet. Målet er at imødekomme landets stigende behov for strømdækning. 

Men hvad har det at betydning for os i Danmark, at svenskerne planlægger at opruste på atomkraftværker og energien derfra?

Det spørger Altinget Energi og Forsyning om i ny temadebat.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Caroline Boas.

I Danmark holder vi dumstædigt fast i forstokkede fordomme, og vores grønne omstilling ser ud til at være gået i stå.

I Liberal Alliance mener vi i stedet, at vi bør kigge på kernekraft med nysgerrighed i stedet for fordomme.

Misvisende byggetider for anlæg

Modstanderne herhjemme støtter sig ofte til rapporten 'Fakta om atomkraft i Danmark', og mener at vi med videnskaben i ryggen kan lægge diskussionen i graven. Den videnskabelige lødighed anfægtes af energiordfører Steffen Frølund (LA), som blandt andet anfører at rapporten ikke er fagfællebedømt, og at inputdata er mildest talt kritisable.

Som et eksempel på rapportskrivernes gennemkritiserede arbejde, så vælger de at fokusere alene på de seneste tre kernekraftværker, der er bygget i Europa i indeværende årtusinde med hensyn til byggetider. Projekter, som blev ramt af voldsomme forsinkelser og budgetoverskridelser af forskellige årsager, og slet ikke er repræsentative.

Den gennemsnitlige byggetid på verdensplan ligger nærmere omkring de syv til otte år – og slet ikke de 15 år man konkluderer i rapporten.

Dette simple misforhold giver udslag i rapportens konklusioner om, at kernekraft er for dyrt og for langsomt. Resultatet er baseret på urimeligt udvalgte data, som hverken er repræsentative eller siger noget som helst om fremtidige projekter.

Små Modulære Reaktorer (SMR), som udvikles i disse år, udfordrer også denne såkaldte "fakta". Dette erkendes af forskerne i seneste udgave af rapporten med nogle små notitser. 

I Sverige tager man i stedet konsekvensen og handler!

Pas på med at sammenligne

Når de danske forskere sammenligner vind og kernekraft i deres rapport glemmes konsekvent én altafgørende parameter: Hvor stor effekt man får ud af værket over dets levetid.

Rapporten sammenligner blandt andet havmølleparken Kriegers Flak med kernekraftværket Barakah 1-4 i De Forenede Arabiske Emirater, men det er som at sammenligne et løbehjul med en lastbil.

Læs også

Kriegers Flak med 600 MW effekt kan henover en levetid på cirka 30 år levere cirka 70-80 TWh strøm til det danske net. Barakah 1-4 med en samlet effekt på 5.380 MW kan over 60 år levere cirka 2.400 TWh.

Når kernekraftværket leverer mindst 30 gange så meget strøm som havmølleparken over levetiden, så virker 1-til-1 sammenligningen i byggetid pludselig helt obskur.

Kig mod vores svenske naboer

Både IPCC’s ekspertpanel såvel som officielle udmeldinger fra EU og FN slår fast, at vi skal bruge kernekraft som komponent i den grønne omstilling for at lykkes. Danske investeringsfonde viser interesse for kernekraft, og Ørsteds direktør er også overbevist om, at kernekraften kommer til Danmark.

Derfor bør vi - ligesom Sverige - kigge på kernekraft med nysgerrighed i stedet for fordomme. Ligeledes bør Danmark begynde at arbejde for udbredelse af kernekraft i EU, i stedet for at modarbejde det som hidtil

Thorbjørn Jacobsen (LA)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Dette er ikke et indlæg imod sol og vind, men med kernekraft i mixet har vi en mulighed for at undgå afbrænding af fossil gas og biomasse til back-up for de fluktuerende energikilder.

En solid baseload af kernekraft kan sikre stabilitet, forsyningssikkerhed og selvforsyning uden behov for nedlukning af sektorer, når vejret er ugunstigt.

Det kan med andre ord sikre, at vi kommer fornuftigt i mål med 2050-målsætningen.

Kigger vi mod Sverige, så har landets energiminister for nyligt offentliggjort planer om at opføre en hel stribe nye kernekraftværker. Det minder om en gentagelse af, dengang Sverige åbnede 12 kernekraftværker på 13 år tilbage i 1980’erne.

Når Energistyrelsen forventer at vi i Danmark vil femdoble vores elforbrug inden 2050, må vi også tage alle midler i brug – især dem der virkelig batter!

Derfor bør vi - ligesom Sverige - kigge på kernekraft med nysgerrighed i stedet for fordomme. Ligeledes bør Danmark begynde at arbejde for udbredelse af kernekraft i EU, i stedet for at modarbejde det som hidtil.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thorbjørn Jacobsen

Ingeniør
Diplomingeniør i forretningsudvikling

Steffen W. Frølund

MF (LA)
MSc. i innovation og forretningsudvikling (CBS 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024