Debat

Genindfør den sunde fornuft

DEBAT: Det er sund fornuft at vente på sundhedsundersøgelsen, inden man opstiller nye store vindmøller, mener Tone Brix-Hansen fra Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller.
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Fakta
Bland dig!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected], eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.

Af Tone Brix-Hansen
Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller

Vi ved, at der er en sammenhæng mellem støj og søvnproblemer. Vi ved også, at der er en sammenhæng mellem søvnproblemer og helbredsskader. Vi ved, at 29 procent af de nærmeste naboer til de store vindmøller oplever søvnproblemer (jf. vindindustriens egen undersøgelse udført af Jysk Analyse i 2012).

Kolding Kommunes borgmester bad for et år siden miljøministeren om at bekræfte over for ham, at der ikke var helbredsrisici forbundet med at stille store vindmøller op på land, tæt på naboer. Miljøministeren kunne ikke bekræfte dette. Miljøministeren har også flere gange i samråd udtalt, at helbredsrisici ikke kan udelukkes.

Blandt andet af denne grund, besluttede ministeren i 2013, at der skulle laves en videnskabelig undersøgelse vedrørende forbindelsen mellem vindmøllestøj og hjertekarsygdomme. Den påtænkte undersøgelse har været gennem sundhedsstyrelsens videnskabelige bedømmelsesudvalg. Formand professor og overlæge dr.med. Jens Peter Bonde konkluderer: ”Undersøgelsen er primært begrundet i resultater fra en række studier her i landet og internationalt vedrørende øget risiko for hjertekarsygdom i relation til at have sin bopæl tæt på trafikerede områder og lufthavne. Udvalget finder, at der er tale om et velbegrundet og gennemførligt projekt fra et stærkt projektkonsortium.”

På trods af, at undersøgelsen opfattes som værende velbegrundet, går både ministrene og vindmølleforeningen ud med den samme udmelding, nemlig at kommunerne ikke skal tillægge undersøgelsen værdi og blot blive ved med at stille store vindmøller op tæt på naboer. ”Det er intentionen og vores forventning, at vi med en grundig undersøgelse én gang for alle kan imødegå bekymringerne,” skriver ministrene i et brev til kommunerne. Ministrene mener åbenbart, at undersøgelsens resultat er givet på forhånd, hvilket både er underligt og fremstår som enormt arrogant!

Heldigvis har en del kommuner så meget respekt for deres borgere, at de trods ministrenes formaninger har besluttet at afvente undersøgelsens resultat, inden de fortsætter opstillingen af vindmøller på land. Der er nemlig rigtig mange indicier på, at naboskabet til store vindmøller er helbredsskadeligt. Det er måske ikke videnskabeligt bevist, at der er en sammenhæng, men det er såmænd heller ikke bevist, at der ikke er det!  

Absurd melding
Burde denne tvivl ikke komme naboerne til gode, indtil man kender svaret fra undersøgelsen?

Ministrenes formaninger over for kommunerne bliver især absurd, fordi en fortsat udbygning med vindmøller i Danmark ikke bidrager til at give vores klode et bedre klima - ikke et eneste gram CO2 spares på denne konto.

Derimod medfører udbygningen af store vindmøller på land ødelagte landskaber, naturværdier, dyreliv og måske også menneskeliv. Med udbygningen følger også en garanti for stor forsyningsusikkerhed i Danmark og en garanti for import af mere atomkraft til danske stikkontakter (pt. 14 procent).  En udskydelse af opstillingen af vindmøller med et par år, indtil vi kender resultatet af undersøgelsen, har ingen som helst betydning for klodens klima, men kan få stor betydning for de mennesker, som skal leve som naboer til disse vindmøller.

I deres udmelding til kommunerne giver ministrene udtryk for blind idealisme. Idealisme er fint, men en god portion realisme er også nødvendig for at finde de varige løsninger på klodens store udfordringer. Hvad den igangværende undersøgelse angår, kan jeg kun anbefale de nye ministre at genindføre den sunde fornuft som ledesnor og respekten for andre mennesker.

Usikkerheden må komme naboerne til gode, og man må selvfølgelig ikke tillade opstillingen af flere store vindmøller på land, tæt på naboer, førend man kender konsekvenserne heraf for naboernes helbred.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00