Debat

Grundfos og Danfoss: Et af de bedste svar på klimaudfordringerne er sektorintegration

DEBAT: Hvis Danmark skal hurtigt i mål med den grønne omstilling, skal vi sikre rammerne for fjernvarme og sørge for sektorintegration fremfor segregation, mener Danfoss og Grundfos. 

Hvis fjernvarmesektoren har friheden til at samarbejde på tværs og skabe innovative løsninger med industrien, understøtter man den grønne omstilling, mener Danfoss og Grundfos
Hvis fjernvarmesektoren har friheden til at samarbejde på tværs og skabe innovative løsninger med industrien, understøtter man den grønne omstilling, mener Danfoss og GrundfosFoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Østergaard Pedersen og Lars Tveen
Forretningsudviklingsdirektør for fjernvarme i Grundfos og medlem af Grøn Varme Alliance og direktør i Danfoss og medlem af Grøn Varme Alliance 

I det forgangne år blev der sat hidtil uset turbo på den grønne omstilling af Danmark.

I industrien kan vi levere de teknologiske løsninger, der skal til for at indfri klimamålene. Mange af dem udvikler, tester og udbreder vi i samarbejde med energi- og forsyningsselskaberne under de rammer, som politikerne sætter med lovgivning i Folketinget.

Og netop rammerne for den grønne omstilling er noget af det, som klimaminister Dan Jørgensen (S) skal sikre for fjernvarmen i løbet af det kommende år. For det kan få afgørende betydning for, hvor hurtigt vi kan nå i mål med den grønne omstilling.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Danmark som grønt udstillingsvindue
Med både de mange allerede vedtagne og kommende klimatiltag har Danmark muligheden for ikke alene at reducere vores egne CO2-udledninger.

Vi har også muligheden for i endnu højere grad at blive det grønne udstillingsvindue, som resten af verden skuer imod, når der skal findes konkrete løsninger på den grønne omstilling globalt. Det har i årtier gjort Danmark til grønt foregangsland.

Ny regulering må ikke risikere at forringe udviklingen af de løsninger, som vi udvikler sammen med fjernvarmebranchen

Carsten Østergaard Pedersen og Lars Tveen
Forretningsudviklingsdirektør for fjernvarme i Grundfos og direktør i Danfoss

En af grundene til, at vi i dag er det foregangsland, er et energisystem, der er beundret verden over og som har været en af de drivende kræfter i den grønne omstilling i Danmark.

Et energisystem, som myndighederne dygtigt hjælper til at udbrede til andre dele af verden. Det skal vi sørge for at værne om, men også at videreudvikle det.

Derfor er det vigtigt, at en ny regulering af fjernvarmen sikrer, at sektoren fortsat bidrager afgørende til ambitionen om at skabe en endnu mere sammenhængende sektorintegration i Danmark.

Lagring af energien
Sektorintegration kræver et intelligent energisystem, hvor der både er sammenhæng og den mest effektive udnyttelse af hele vores energiproduktion. Det støtter den grønne omstilling og giver os muligheden for at vise verden, hvordan man gør.

I Danmark har vi en unik position til at skabe sektorintegration, fordi vi har en veludbygget energiinfrastruktur i både vores el-, fjernvarme- og gasnet.

Får vi det til at hænge endnu tættere sammen i fremtiden, har vi et af de bedste svar på verdens energi- og klimaudfordringer.

Vi kan bruge varmen som batteri for vores produktion af strøm, men også som aflastning af vores el, når den er i overproduktion.

Så når vinden blæser meget, kan vi bruge vores fjernvarme til at stabilisere energiproduktionen. Noget, som man begynder at gøre i større og større stil.

Det betyder, at vi kan lagre energien, når vi producerer meget af den. Når Danmark producerer mere og mere energi fra ægte vedvarende kilder, så kan vi igennem vores varmenet opbevare og løslade energien, når der er behov for den. Det sikrer, at den grønne energiproduktion kan udnyttes endnu bedre i fremtiden.

Datacentre kan give energi til hele byer
Og netop udbygningen med havvind skal anvendes i Danmarks nye storsatsning med Power to X (PTX).

Her kan overskudsvarmen fra PTX-produktion i storskala varme hele byer op. Det samme kan overskudsvarmen fra datacentre, som der også i fremtiden kun bliver flere af.

Varme, der ellers var gået til spilde, kan igennem de danske fjernvarmenet sendes rundt til vores boliger – og endda indgå i industriel produktion som for eksempel mejeriproduktionen.

Sektorintegration handler altså ikke bare om at få mest mulig ud af eksempelvis vores vindmøllestrøm, men også om at få mest mulig ud af vores energiinfrastruktur. Det er lige præcis den type innovative løsninger, som resten af verden i stigende grad efterspørger.

Sektorintegration eller segregation 
Grundfos og Danfoss er virksomheder, der lever af at eksportere grøn energiteknologi og som i stigende grad også skal konkurrere på verdensmarkedet ved at levere integrerede systemløsninger.

Her kan vi bruge det danske fjernvarmesystem som et laboratorium, der kan hjælpe os med at udvikle og finde nye teknologiske løsninger, som vi kan udrulle globalt for at nedbringe energispildet verden over.

Ved at sikre en fjernvarmesektor, der har friheden til at samarbejde på tværs og skabe innovative løsninger med industrien, understøtter man ikke bare den grønne omstilling herhjemme, men man bidrager også til at skabe løsninger, der kan udrulles verden over.

En ny regulering må ikke risikere at forringe udviklingen af de løsninger, som vi udvikler sammen med fjernvarmebranchen. Gør den det, kan den svække den danske styrkeposition på eksporten af systemløsninger. Det kan i stedet for sektorintegration ende med sektorsegregation. Og det er den helt forkerte vej at gå.

Når der i løbet af det nye år skal findes politisk enighed om en ny økonomisk regulering, ved vi, at den bedste vej at gå er den, der også fremadrettet understøtter og fremmer innovation og sektorintegrationen på tværs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00