Jem og Fix-model har succes: Jyderne energirenoverer

ENERGIRENOVERING: Et gratis energitjek overtaler borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune til investering i energiforbedringer. Rundspørge viser tegn på tøven hos flere kommuner.

Vi skal have en bold til at rulle, og den første bold, der ruller, kommer som oftest fra offentlige tilskud.

Henrik Petersen
Administrationschef, Thy Mors Energi

Godt et halvt år efter opstarten på den såkaldte "Jem og Fix"-model er de første egentlige energirenoveringer allerede sat i værk.

Modellen er et tilbud til private om professionelt energitjek af deres bolig, hvorefter de selv finansierer en eventuel energirenovering.

Modellen har sejret
Ringkøbing-Skjern Kommune havde som mål at støtte analysearbejdet af 100 boliger inden udgangen af 2012 med henblik på en efterfølgende energirenovering. Og målstregens hvide kridt kan snart anes:

"Modellen har sejret. Vi har allerede 42 gennemførte renoveringer i hus og skal lave 150-200 energitjek over de næste fire måneder," siger forretningsudvikler Rasmus Martens Jakobsen fra energirådgivningsfirmaet Scanenergi.

Win-win
Scanenergi har indgået samarbejde med kommunen, som er en win-win situation for alle parter, mener Rasmus Martens Jakobsen:

"Nogle mennesker vil hellere have et samtalekøkken, andre vil gerne spare på deres energiforbrug. Det bliver til en ret god forretning for både kommunen og borgeren," mener han. 

100 renoveringer skal sprede budskabet
Ringkøbing-Skjern Kommune har en strategi, der skal gøre kommunen selvforsynende med energi i 2020. Energirenoveringer af 1000 private boliger indgår som del i den plan:

"100 energirenoveringer vil give en besparelse på godt 400.000 kroner om året. Derudover er det til gavn for både klimaet og erhvervsudviklingen," siger energisekretariatschef i Ringkøbing-Skjern Kommune Henning Donslund.

Henning Donslund erkender dog, at en fortsat motivation af borgerne kan blive en udfordring, når kommunen ikke længere finansierer analysedelen af energirenoveringen:

"Derefter må vi koncentrere indsatsen hos eksempelvis ejere af oliefyr. Men håbet er, at de 100 renoveringer vil udbrede kendskabet og brede sig som ringe i vandet."

Samarbejde med forsyningsselskaber
Kendskabet til Ringkøbing-Skjern og Scanenergis "Jem og Fix"-model er dog tilsyneladende allerede nået ud til forsyningsselskaber i det vestjyske:

"Vi har indgået et samarbejde med Scanenergi, fordi vi kan bruge deres ekspertise og rådgivning, og fordi vi er forpligtigede til at hjælpe vores kunder med at reducere deres energiforbrug," siger Henrik Petersen, administrationschef i Thy Mors Energi.

Offentlige tilskud skubber gang i udvikling
Thy Mors Energi har i lighed med Ikast Værkerne indgået samarbejde med Scanenergi og deres energiberegner på 'husetsenergi.dk'. Håbet er, at de respektive kommuner vil følge efter med en lignende "Jem og Fix"-model:

"Vi skal have en bold til at rulle, og den første bold, der ruller, kommer som oftest fra offentlige tilskud. Nogen skal sætte processen omkring energirenovering i gang," mener Henrik Petersen.

Det er dog tvivlsomt, hvor mange ressourcer der bliver brugt på kommunale initiativer til privat energieffektivisering ude i det danske land.

Antallet af grønne initiativer er uvist
Altinget | Teknik foretog i maj/juni 2012 en rundspørge blandt 20 kommuner og spurgte her indtil kommunens konkrete projekter eller strategier i forhold til fremme af energirenoveringer i de private hjem.

Gentagne henvendelser resulterede dog kun i otte tilbagemeldinger, og af disse havde fem kommuner konkrete projekter i gang.

Guldborgsund Kommune er en af dem, der har flere helt konkrete projekter som en informationsbygning, en solfangerpark og en udstilling:

"Men lige nu har vi ikke råd til en model som Ringkøbing-Skjerns "Jem og Fix", vi søger i stedet mange fonde, ministerier og EU-midler," siger klimakoordinator Lene Krabbesmark.

Tilskudsordninger annulleret
"Jem og Fix"-modellen koster kommunen 350.000 kroner, som Scanenergi tager for udvælgelsen og analysearbejdet af 100 boliger, der resulterer i en sikker energirenovering.

Den grønne omstilling i kommunernes parcelhuse er ikke endeligt kortlagt med Altinget  |
Tekniks rundspørge, men noget tyder på tøven. Flere ordninger og tilskud er da også for nylig blevet annulleret; de såkaldte kurveknækker-aftaler, der var et tilbud fra staten til regioner og kommuner om konsulentbistand til energirenoveringsrådgivning, blev i august endeligt lagt i graven.

Boligjob-ordningen, med håndværkerfradraget som sin populæreste detalje, udløber ved årsskiftet 2012/2013. Og den energirenoveringspulje, der skulle være dens grønne afløser, må måske lade livet i den kommende finanslov.

Sekretariatschef efterlyser stabil model
Fjernelse af tilskud har sjældent medført klapsalver fra ret mange kanter, men de kan være nødvendige investeringer, mener energisekretariatschef i Ringkøbing-Skjern Kommune Henning Donslund:

"Det er ærgerligt, at ordningerne bliver annulleret. Det er enormt vigtigt med nationale rammebetingelser, hvis den grønne omstilling skal blive reel."

Henning Donslund mener ligeledes, der er en social udfordring:

"Den fattige har ikke råd til at blive rig ved at sætte sit energiniveau ned, derfor skal der findes en model, der kan give lånemuligheder," mener Henning Donslund.

Han peger samtidig på en kædereaktion af positive konsekvenser ved øget energirenovering: øget beskæftigelse, afkast til boligejere, mersalg i produkter og penge i kommunekassen.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00