Debat

KMD: Vandværkernes valg er en overset grundpille i lokaldemokratiet

Langt flere bør gribe muligheden for at øve indflydelse gennem valget til repræsentantskaberne i de forbrugerejede forsyningsselskaber. Valgene er en demokratisk grundpille, der flugter med FN’s bæredygtighedsmål, skriver Christian Fischer. 

Under 10 procent af de stemmeberettigede stemte til seneste valg, skriver Christian Fischer.
Under 10 procent af de stemmeberettigede stemte til seneste valg, skriver Christian Fischer.Foto: Søren Steffen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I år skal danskerne til stemmeurnerne. Og det gælder ikke bare til kommunal- og regionsrådsvalget i november.

Allerede nu begynder mange af de forbrugerejede forsyningsselskaber at udskrive repræsentantskabsvalg.

Forbrugerejede selskaber er forpligtede til at lave repræsentantskabsvalg, og snart kan man stemme på den kandidat, man ønsker at have med om bordet.

Repræsentantskaberne er en væsentlig demokratisk arena, og de beslutninger, der træffes, kan have stor betydning for lokalområdet. Men alt for få er klar over, at valgene overhovedet finder sted. Det vidner den forsvindende lille valgdeltagelse om. Under 10 procent af de stemmeberettigede stemte til seneste valg.

Der skal altså gang i en oplysningsindsats. Og det er vigtigt, fordi valgene er en demokratisk grundpille, der helt lokalt flugter med indfrielsen af FN’s bæredygtighedsmål.

God grund til at blande sig
FN’s bæredygtighedsmål kan virke abstrakte og afkoblet fra almindelige menneskers hverdag. Men en af de måder, hvorpå du kan gøre dem konkrete, er ved at blive del af – eller stemme til – repræsentantskabet i dit lokale vandværk.

Jeg kan kun opfordre til, at flere griber muligheden for at øve indflydelse gennem valget til repræsentantskaberne. Det gælder det vand, der løber i hanerne nu og her – men det gælder også kommende generationers natur og miljø.

Christian Fischer
Kontorchef, Energy Solutions, KMD.

For det første bidrager du dermed til vandværkets gode selskabsledelse. Et emne, der gennem flere år har været i fokus i forsyningssektoren. Et af emnerne for god selskabsledelse er, hvordan selskaberne gennem repræsentantskabsvalgene kan sikre lokal forankring af klima- og miljøpolitik.

For det andet kan du meget konkret påvirke dit lokalmiljø, livet i vandet og biodiversitet gennem de beslutninger, som repræsentantskabet træffer. Hvordan arbejder vi med grænseværdier, forurening og rensning af vand?

Hvad gør vi for at udvikle vandforsyningen og sikre den i årene fremover? Hvilke investeringer skal vi foretage i forsyningsnettet i den kommende tid? Spørgsmål som disse behandles netop i de lokale vandværks repræsentantskab, og der er god grund til at blande sig.

Grib muligheden
I KMD understøtter vi den demokratiske proces ved at tilbyde og gennemføre elektroniske valg i forsyningsselskaberne, og vi er den største leverandør af digital understøttelse af valg på området.

Ved seneste valg i 2017 benyttede 17 selskaber vores løsning.

For os er det helt oplagt at understøtte repræsentantskaberne både i mindre og større forsyningsselskaber som et forum, der sikrer medborgerskab og mulighed for at øve demokratisk indflydelse – ligesom vi i øvrigt står for udskrivning og afholdelse af kommunal-, regions- og folketingsvalg med digital infrastruktur.

KMD har digitaliseret det offentlige Danmark i et halvt århundrede, og vi hælder løbende olie på valgmotoren, så de demokratiske valg, vi er ansvarlige for, forløber smidigt og ordentligt.

Og jeg kan kun opfordre til, at flere griber muligheden for at øve indflydelse gennem valget til repræsentantskaberne. Det gælder det vand, der løber i hanerne nu og her – men det gælder også kommende generationers natur og miljø.

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00