Mette Frederiksen er “optimistisk” og tror på dannelse af en bred regering: Nu starter realitetsforhandlingerne

Alle Folketingets partier med undtagelse af fire er nået videre til det næste "mere intensive" forløb i regeringsforhandlingerne. "Det er min vurdering, at vi godt kan danne en bred regering i Danmark," lyder det fra Mette Frederiksen, som dog regner med flere uger med møder, før Danmark får en ny regering.

Mads OutzenKatrine Falk LønstrupEmma Qvirin Holst

Efter tre ugers drøftelser og 49 møder med Folketingets partier går regeringsforhandlinger ind i en ny fase. 

Nu begynder forsøget på at danne en bred regering. Det oplyser kongelig undersøger og fungerende statsminister Mette Frederiksen (S), som onsdag giver en status på de igangværende forhandlinger.

"Det er min vurdering, at vi godt kan danne en bred regering i Danmark," siger hun og tilføjer: 

"Nu fortsætter forhandlinger i et mere intensivt forløb."

Mere konkret fortsætter forhandlingerne ifølge Mette Frederiksen med de partier, der "kan se sig i en bred regering eller et mere forpligtende samarbejde".  

Det drejer sig om Venstre, Moderaterne, Radikale, Liberal Alliance, Konservative, SF og Dansk Folkeparti. De såkaldte realitetsforhandlinger med Venstre starter allerede onsdag. 

Læs også

"Oprigtigt ønske" fra flere partier 

Foreløbigt afviser Mette Frederiksen dog at gå nærmere ind i, hvilke partier hun mere konkret forestiller sig at gå i regering med.  

Mette Frederiksen har noteret sig, at der er et "oprigtigt ønske" fra flere partier om et samarbejde – heriblandt Venstre.

Udtalelsen om Venstre kommer, efter partiformand Jakob Ellemann-Jensen på partiets landsmøde i weekenden erklærede, at Venstre var klar til at søge indflydelse enten i en regering med Socialdemokratiet eller udenfor som en “konstruktiv” opposition. 

Den fungerende statsminister tilføjer dog, at det stadig er for tidligt at konkludere, om hun vil lykkes med at opgaven om en bred regering. 

"Det kræver selvfølgelig, at vi kan blive enige om det politiske indhold," siger hun og fortsætter: 

"Om vi kan det, ved jeg ikke endnu. Men udgangspunktet er godt."

Fire partier er ude

Tidligere onsdag blev det tydeligt, at forhandlingerne var ved at rykke ind i en ny, mere afgørende fase, da både Enhedslisten og Alternativet blev sat uden for døren. 

Hos Enhedslisten, der har været støtteparti for S-regeringen i den seneste valgperiode, var skuffelsen over Mette Frederiksen og Socialdemokratiet stor. 

"Mette Frederiksen har nu endegyldigt vendt ryggen til det rødgrønne flertal," siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, og fortsætter: 

"Vi ser nu en ny, meget mere højredrejet Mette Frederiksen, som nu har valgt Venstre i stedet for de mange fattige børn, som lige nu har akut behov for hjælp i en meget presset tid. Det er uendeligt forkert." 

Foruden Enhedslisten og Alternativet er Nye Borgerlige heller ikke længere en del af forhandlingerne. De gør nu det andet blå parti Danmarksdemokraterne selskab uden for forhandlingslokalet. 

Læs også

Flere ugers forhandlinger venter 

Ifølge Mette Frederiksen har de 49 møder givet et overblik over, hvor partierne har fælles grundlag, og hvorhenne der kan laves kompromiser.

Møderne har især taget udgangspunkt i tre emner – sundhed- og velfærdssektoren, økonomi og de akutte udfordringer med inflationen samt klima, miljø og den grønne omstilling. Men partierne har også drøftet børn og unges trivsel og udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik. 

De kommende forhandlinger vil ikke kun ende med at handle om politik. 

Det skal også drøftes, hvordan et samarbejde kan skrues sammen, og hvordan det skal foregå i det daglige. Det handler blandt andet om at sikre tillid mellem parterne, hvilket også kan kræve ekstra forhandlingstid, tilføjer Mette Frederiksen.

Hun vil ikke sætte en tidsramme på, men hun forventer, at der er "flere uger" i vente, før konturerne af en ny regering i Danmark vil vise sig. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00