Lykketoft frygter, at den grønne dagsorden sparkes til hjørne: "Der er hele tiden andre ting, der presser sig på"

Den grønne omstilling i Europa har brug for flere penge og mere politisk kapital, mener Mogens Lykketoft. Så må andre politiske dagsordener træde i baggrunden, siger han.

78-årige Mogens Lykketoft har været formand i Energinet i snart fire år. Nu melder hans sig klar til at tage en tørn mere.
78-årige Mogens Lykketoft har været formand i Energinet i snart fire år. Nu melder hans sig klar til at tage en tørn mere.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

En af de helt store udfordringer for den grønne omstilling på europæisk niveau handler om prioriteringer.

For at lykkes med noget, må man nedprioritere noget andet.

Sådan lyder det som det første, da Altinget har sat Mogens Lykketoft i stævne til et interview om det, han i snart fire år har brugt sine arbejdstimer på: energipolitik.

Som bestyrelsesformand i Energinet, der er en offentligt ejet virksomhed med ansvar for forsyningssikkerheden i Danmark, har Mogens Lykketoft oplevet, at energipolitikken til tider har trange kår i EU.

"Der er hele tiden andre ting, der presser sig på. Og der er en risiko for, at prioriteringen af det grønne kan blive svækket på grund af de nye, større oprustningsudgifter," siger Mogens Lykketoft og fortsætter:

"Det burde ikke være sådan. Man burde sige, at det er en stærk egeninteresse for Europa at prioritere begge dele samtidig. Og så må man nedprioritere noget tredje."

Læs også

Hvad skal så nedprioriteres?

"Efter min smag må man være villig til at betale noget mere i skat og begrænse det private forbrug i Europa en smule for at få det til at gå op, hvis det er nødvendigt."

"Det er ikke særlig nødvendigt i Danmark, fordi vi har så bomstærk en økonomi. Men det vil efter min mening være det rigtige svar i en situation, hvor ingen af de her mere eksistentielle problemer kan nedprioriteres," siger Lykketoft.

Ingen dogmatisk modvilje

Mogens Lykketofts formandsperiode i Energinet udløber i denne måned. Men han oplyser til Altinget, at han fortsætter endnu to år som bestyrelsesformand.

Mogens Lykketoft
  • 2020-: Bestyrelsesformand, Energinet
  • 2015-2016: Formand, FN's Generalforsamling
  • 2011-2015: Formand, Folketinget
  • 2002-2005: Formand, Socialdemokratiet
  • 2000-2001: Udenrigsminister
  • 1993-2000: Finansminister
  • 1981-1982: Minister for skatter og afgifter
  • 1981-2019: Folketingsmedlem, Socialdemokratiet
  • Født 1946 (78 år)

Pladsen for bordenden i bestyrelseslokalet har den tidligere socialdemokratiske formand blandt andet brugt til at sætte politisk fokus på nødvendigheden af det, han kalder en "revolution af europæisk energiforsyning".

EU skal hurtigst muligt blive fri af fossile brændsler, fastslår han. Og det kan blandt andet ske ved at gøre den sorte energi dyrere, lyder det.

"Den enkleste og mest effektive måde at lade forbrugerne og investorerne bidrage til at fastholde tempoet i den grønne omstilling er at gøre de fossile brændstoffer dyrere. Der kan sagtens være politiske kvababbelser ved det, men det er helt indlysende det, som hurtigst forbedrer rentabiliteten ved grønne investeringer," siger Mogens Lykketoft.

Vil det ikke ramme nogle hårdt?

"Der er absolut brikker at flytte rundt med, så man ikke behøver at have den bekymring. Man er nødt til at lave nogle afbødeforanstaltninger over for forskellige grupper, som ikke er særligt indkomststærke. Men man får også et provenu ind ved sådan nogle afgifter, som man kan bruge til det."

"Revolutionen", som Mogens Lykketoft henviser til, handler i høj grad også om at investere ufattelige summer i det europæiske elnet. Et elnet, der skal være gearet til en langt større produktion af sol- og vindenergi.

Og hellere sol og vind end atomkraft, lyder det.

"Jeg tror ikke, at atomkraft kommer til at blive en meget stor del af løsningen," siger Mogens Lykketoft og forklarer:

"Det er stadig meget dyrt og tager meget lang tid. Vi kan rykke meget hurtigere på sol og vind. Men jeg har ikke nogen som helst dogmatisk modvilje mod at overveje de nye atomkraft-teknologier, der er på vej."

En betydelig del af EU-landene er for nyligt blevet enige om at satse langt mere på atomkraft fremover. Danmark stod uden for denne enighed.

EU bøvler både med en prioriteringsudfordring og en investeringsudfordring, understreger Mogens Lykketoft.
EU bøvler både med en prioriteringsudfordring og en investeringsudfordring, understreger Mogens Lykketoft. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

En fri hånd i Kina

Til juni går EU-borgerne til stemmeurnerne og sammensætter et nyt parlament.

Selvom flere målinger peger på, at Europa-Parlamentet meget vel kan stå over for en højredrejning, er det ikke nødvendigvis noget, der får konsekvenser for EU’s grønne indsatser, vurderer Mogens Lykketoft.

"Der er ikke så meget tvivl om, at der er opdrift til ultrahøjrepartierne i øjeblikket. Men jeg håber ikke, det påvirker den grad af samvirke, der er mellem det, som jo stadig efter alle solemærker at dømme vil være et flertal: den konservative, den liberale og den socialistiske gruppering. Så jeg vælger at tro, at det ikke får den store betydning," siger han.

Der er en risiko for, at prioriteringen af det grønne kan blive svækket på grund af de nye større oprustningsudgifter.

Mogens Lykketoft
Formand, Energinet

Og så skal man huske på, understreger han, at der er stærke erhvervsinteresser i at få accelereret den grønne omstilling.

"Omstillingstempoet i USA og Kina er så højt nu, at de løber med det hele, hvis ikke vi holder tempoet i Europa," siger han.

Netop Kina udgør et stort dilemma i EU-korridorerne. På den ene side har den europæiske industri brug for kinesiske komponenter til for eksempel at producere solenergi. Og på den anden side er der et ønske om, at EU skal være mere selvforsynende og mindre afhængig af fremmede magter.

Europæiske virksomheder skal imidlertid fortsætte med at handle med Kina, mener Mogens Lykketoft.

"Man skal holde sin hånd fri til at købe ind i Kina. Det er forhåbentlig kun en overgangsperiode, men der vil være en overgangsperiode, hvor den europæiske industri simpelthen ikke fuldt ud kan levere det, vi skal bruge til vores planer," siger den tidligere udenrigsminister.

Så der vil være en periode nu, hvor vi bare skal acceptere, at vi er afhængige af Kina?

"Ja, og det er jeg heller ikke så bekymret for, hvis det ikke er centrale sikkerhedspolitiske komponenter, man snakker om."

En analyse fra Tænketanken Europa viser, at Kina dominerer så meget på råstofmarkedet, at EU’s grønne omstilling er betinget af Kina.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00