Ny analyse: Kina kan beslutte, om Europa kommer i mål med den grønne omstilling

Kinas dominans på råstofmarkedet sætter EU’s grønne omstilling i en sårbar situation, lyder det i en ny analyse fra Tænketanken Europa. Men det er faktisk muligt at vride sig fri af afhængigheden. 

EU-Kommissionen har fremsat en række forslag, der skal gøre EU mindre kritisk afhængige af Kinas ressourcer til den grønne omstilling. Men det er ikke nok til for alvor at være optimistisk på EU's vegne, lyder det fra Tænketanken Europa i ny analyse.
EU-Kommissionen har fremsat en række forslag, der skal gøre EU mindre kritisk afhængige af Kinas ressourcer til den grønne omstilling. Men det er ikke nok til for alvor at være optimistisk på EU's vegne, lyder det fra Tænketanken Europa i ny analyse.Foto: Olivier Matthys/AP/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

Ruslands invasion af Ukraine har givet Danmark og resten af Europa en akut påmindelse om, hvor risikabelt det kan være at gøre sig afhængig af ét lands energiressourcer.

Men mens det russiske gas-chok efterhånden har lagt sig, er en ny bekymring begyndt at volde de europæiske politikere store kvaler.

Er Europa i gang med at gøre sig lige så kritisk afhængige af Kina? Kræver den fremtidige forsyning af vindmøller, solceller og elbiler, at en af vores største geopolitiske rivaler er villig til at sælge råstoffer til os?

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024