Debat

Ekspert: MUDP skal satse på helhedsløsninger

DEBAT: MUDP har haft en tendens til at støtte udvikling af teknologi, der kan pakkes i kasser og sendes til Kina, mener Anja Skjoldborg Hansen, chefkonsulent i DCE. Hun opfordrer til at tænke mere helhedsorienteret i fremtiden og vægte samlede samfundsmæssige gevinster højere end snævre eksportinteresser.

"Et forslag til den nye bestyrelse er, at man kunne få større effekt af støttekronerne ved at tænke
mere helhedsorienteret på de samfundsmæssige gevinster frem for at tænke
snævert på eksportgevinster," skriver Anja Skjoldborg Hansen, chefkonsulent i DCE. 
"Et forslag til den nye bestyrelse er, at man kunne få større effekt af støttekronerne ved at tænke mere helhedsorienteret på de samfundsmæssige gevinster frem for at tænke snævert på eksportgevinster," skriver Anja Skjoldborg Hansen, chefkonsulent i DCE. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anja Skjoldborg Hansen
Chefkonsulent i Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE)

Der er behov for nye incitamenter for borgere og virksomheder til at mindske mængden af affald og til at forbedre kvaliteten, så det kan indgå i nye, værdiskabende sammenhænge.

Anja Skjoldborg Hansen
Chefkonsulent i Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE)

I november 2014 fremsatte regeringen et nyt lovforslag for MUDP (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram). Et af de nye tiltag i den forbindelse er, at der nedsættes en uafhængig bestyrelse kort efter, at loven træder i kraft 15. februar. MUDP har i 2015 en bevilling på finansloven på i alt 48 mio. kr. til uddeling til nye projekter og partnerskaber. Det er et stykke fra de 106 mio. kr., der blev uddelt i 2013. Opgaven for den nye bestyrelse bliver derfor at sikre, at de reducerede midler får maksimalt udbytte.

Formålet med MUDP er todelt: dels skal det løse nogle af de vigtigste udfordringer på miljøområdet, og dels skal løsningerne medvirke til at skabe vækst (målt som arbejdspladser og eksportindtægter).

Den måde, man indtil nu har fortolket dette dobbelte formål, har været - lidt populært sagt - at støtte udvikling af teknologi, der kan pakkes i kasser og sendes til Kina. Der har dog naturligvis stadig været krav om, at teknologien faktisk har en miljøeffekt og på den måde bidrager til grøn omstilling, og MUDP er på mange måder en vigtig offentlig støtteordning.

Fakta
Anja Skjoldborg Hansen er Chefkonsulent hos DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet. Hun har en ph.d.-grad i økologisk modellering fra Danmarks Miljøundersøgelser.
Udover at arbejde med miljøøkonomiske analyser i Institut for Miljøvurdering og De Økonomiske Råds Sekretariat har hun beskæftiget sig med klimatilpasning, bl.a. som sekretariatsleder i KFT – Koordineringsenhed for Forskning i Klimatilpasning

Lad innovation skabe grøn omstilling
Men et forslag til den nye bestyrelse er, at man kunne få større effekt af støttekronerne ved at tænke mere helhedsorienteret på de samfundsmæssige gevinster frem for at tænke snævert på eksportgevinster.

Miljøreguleringen i Danmark indebærer ofte store offentlige udgifter og samtidig store udgifter for erhvervslivet, enten direkte i form af krav til f.eks. rensning eller indirekte ved f.eks. at sætte loft over emissioner. En fundamental grøn omstilling vil ideelt indebære, at vi ikke behøver miljøregulering i samme omfang. Dermed vil man både spare mange offentlige udgifter og øge erhvervslivets produktion og indtjening, uden at det skader miljøet. Nogle gange er det en konkret miljøteknologi, der kan give en renere produktion. Men ofte vil mere radikale typer af innovation give en større miljøeffekt, som f.eks. innovative forretningsmodeller eller innovation i den offentlige regulering.

Betal borgerne for affalds-sortering
Lad mig bruge affaldsområdet som eksempel: Regeringen har i sin ressourcestrategi peget på, at vi i højere grad skal se affald i Danmark som en ressource. For at det kan ske, bliver vi nødt til at nytænke den måde, vi indsamler og behandler affald på. Der er behov for nye incitamenter for borgere og virksomheder til at mindske mængden af affald og til at forbedre kvaliteten, så det kan indgå i nye, værdiskabende sammenhænge. Det kræver helt nye forretningskoncepter, hvor man f.eks. kan betale borgere eller virksomheder i et område for at levere sorteret affald af en høj nok kvalitet.

Især for det organiske affald er der store potentielle gevinster for at indsamle og genanvende og dermed sørge for, at f.eks. kulstof, fosfor og kvælstof indgår i et kredsløb af ressourcer. Det vil - ud over mindsket miljøbelastning - også kunne give andre samfundsgevinster i form af mindre udledning af CO2 og mulighed for at være selvforsynende med f.eks. fosfor. Der er mange offentlige kroner at spare til affaldsindsamling og håndtering, og private aktører vil kunne få del i værdiskabelsen. Udvikling af ny teknologi kan være nødvendig for omlægning af affaldssystemet, men det er et eksempel på, at ny teknologi ikke gør det alene.

Giv helhedsløsninger en chance
Problemet er, at hidtidige erfaringer viser, at vi ikke kan eksportere denne system-viden og know-how til udlandet og i samme omfang få en eksportgevinst ved at satse på de mere helhedsorienterede løsninger. Men måske er den samfundsmæssige gevinst, som man kan opnå ved de sparede offentlige udgifter, de nye typer af arbejdspladser og de mindre udgifter i erhvervslivet til miljøafgifter og regulering samlet set en så god forretning, at man også i MUDP skulle give denne type af innovationsprojekter en chance.

Opfordringen er hermed givet til den nye bestyrelse, som ønskes held og lykke med arbejdet!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00