Pape: Grøn politik må ikke koste arbejdspladser

INTERVIEW: Søren Pape er parat til at fire på 2020-klimamålene, hvis de koster arbejdspladser. Men den konservative leder kritiserer samtidig Venstre-regeringen for at være uambitiøs på klimaområdet, og han er parat til at bruge det grønne flertal uden om regeringen.

Konservatives formand Søren Pape Poulsen er irriteret over regeringens ageren i klimapolitikken.
Konservatives formand Søren Pape Poulsen er irriteret over regeringens ageren i klimapolitikken.Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
Erik HolsteinMorten Øyen

Regeringen ser ikke mulighederne i den grønne eksport, og energi- og klimaministeren skaber en falsk modsætning mellem klimahensyn og erhvervsinteresser.

Fakta
Danmarks klimamål

Med energiaftalen fra 2012 når Danmark 34 procent CO2-reduktion i 2020 i forhold til 1990-niveau. 
I februar 2014 indgik SR-regeringen sammen med Enhedslisten, SF og Konservative en aftale om en klimalov, der indeholder et Klimaråd. Samme partier indgik samtidig også en aftale om, at der i 2020 skal reduceres 40 procent CO2-udledning. 
Med klimaloven forpligtes regeringen til mindst hvert 5. år at fremsætte nationale klimamålsætninger med et perspektiv på 10 år. Klimarådet skal ifølge aftalen nedsættes per 1. januar 2015 og mindst en gang hvert år komme med anbefalinger til regeringen om klimaindsatsen. Ifølge aftalen skal Klimarådet have et budget på 9 millioner kroner om året, oveni afsættes også tre millioner til Energistyrelsens opkvalificering på klimaområdet. Udgifterne skal dækkes gennem finansloven.

Det siger den konservative leder Søren Pape Poulsen, der ikke desto mindre anlægger en meget pragmatisk holdning til klimapolitikken. For selvom han ultimativt er rede til at bruge det grønne flertal uden om Venstre-regeringen, er det samtidig afgørende for Pape, at den grønne omstilling ikke får negative konsekvenser for erhvervslivet.

Den konservativ position i klima- og miljøpolitikken er unik i den borgerlige lejr, men det kræver samtidig noget af en linedans at balancere hensynet til det grønne og hensynet til erhvervslivet.

”Det ligger i hele det konservative DNA at beskytte vores grønne jord, og vi gik med ind i klimaloven som det eneste borgerlige parti,” siger Søren Pape Poulsen, der straks tilføjer:

Ministeren har kastet sig ud i en kamp, som vi ikke forstår, han kæmper. Lige pludselig fremstiller regeringen det som om, det er blevet meget dyrere at opfylde klimamålene.

Søren Pape Poulsen (K)
Partiformand

”Men vi gik med, fordi vi fik den passus med, at målsætningen om 40 procents CO2 reduktion i 2020 må ikke koste danske arbejdspladser.”

2020-mål er ikke ultimativ
Grundlæggende mener Pape dog ikke, at der er en modsætning mellem en stærk grøn profil og danske erhvervsinteresser:

Vi står fast på, at vi skal nå de 40 procent, men vi kan jo komme i en virkelighed, hvor det vil koste for mange danske arbejdspladser.

Søren Pape Poulsen (K)
Partiformand

”Den grønne eksport har vækstet langt mere end anden eksport. Jeg har selv arbejdet på Grundfos, der skaber rigtig mange arbejdspladser ved at lave miljørigtige løsninger, og der findes mange andre danske virksomheder, der har succes med netop det.”

Frygten for at miste arbejdspladser har fået Venstre-regeringen til ikke at ville opfylde målsætningen om 40 procents reduktion af CO2 i 2020. Det mål har et flertal i Folketinget ellers sat, men ifølge regeringen er de allerede vedtagne klimainitiaver nok. Der svarer til 37 procent CO2-reduktion i 2020. 

Er det i orden at slække på klimamålsætningen af hensyn til danske arbejdspladser?

”Vi siger ikke, at de 40 procents reduktion må koste, hvad det koste vil. Det kan da godt være, at man for eksempel må nøjes med 38,5 procent. I virkelighedens verden når man ikke altid så højt, som man stræber. Men det vigtige er, at man gør et forsøg.”

Så det vil være OK for jer, hvis I ikke når de 40 procent inden 2020?

”Vi står fast på, at vi skal nå de 40 procent, men vi kan jo komme i en virkelighed, hvor det vil koste for mange danske arbejdspladser.”

Regeringen skaber falsk modsætning
Alligevel er den konservative leder alt andet end tilfreds med energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholts (V) tilgang til sagen:

”Ministeren har kastet sig ud i en kamp, som vi ikke forstår, han kæmper. Lige pludselig fremstiller regeringen det, som om det er blevet meget dyrere at opfylde klimamålene. Ministeren skaber en falsk modsætning her, for der findes løsninger, der både tilgodeser erhvervslivet og det grønne område.”

Venstre-regeringen har også foreslået at sløjfe en pulje på 400 millioner til initiativer i 2018 og 2019, som var tiltænkt initiativer for at nå målene om en 40 procents reduktion i 2020.

Er det en besparelse, I kan leve med?

”Som udgangspunkt støtter vi ikke de besparelser, regeringen lægger op til på klima- og miljøområdet. Men nu går vi ind for at få en aftale for 2016, og så må vi løbende vurdere, hvad Klimarådet kommer med.”

Men er I med på et grønt flertal uden om regeringen, hvis den ikke er til at rokke?

”Ja, det er jo den naturlige konsekvens. Det er ikke det, vi stræber efter, men vi er en del af en klimaaftale, der går efter en 40 procent CO2-reduktion. Den aftale står vi ved, selvom der har været valg. Så jeg synes, ministeren skal til at spille med i stedet for imod.”

Skruer op for grøn profil
De konservative har de senere måneder pudset den grønne profil af, men Søren Pape Poulsen mener ikke, der er tale om en ny politik:

”Siden 70'erne har der været eksempler på, at vi har løftet den grønne fane. Den jord, vi har fået, skal vi give videre til næste generation i en ordentlig stand. Der er en generationskontrakt, som vi tager alvorligt. Det er en del af det konservative DNA.”

Men de første år af Foghs VK-regering var vel slet ikke grønne. Er den grønne profil noget, I bare sådan tænder og slukker for?

”Man kan selvfølgelig diskutere, om vi har været gode nok til konsekvent at holde fast i den grønne profil. Det har vi ikke nødvendigvis været. Men vi har også haft Connie Hedegaard, der jo ikke ligefrem var tilbageholdende på det grønne område.”

Ser I jer selv som det mest grønne parti i blå blok?

”Ja, det er hævet over enhver tvivl. Det mener jeg faktisk er helt objektivt.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00