Debat

R: København skal bruge budgetforhandlingerne til at skrotte hockeystavsfilosofien

Katastrofen er ikke længere klimaforandringerne, men den lange reaktionstid. Derfor bør en ny grøn fond erstatte hockeystaven i Københavns klimaindsats, skriver folketingsmedlem Samira Nawa (R) og borgerrepræsentant Emil Moselund (R).

Københavns Kommunes indkøb udleder 600.000 tons om året. Ved at indføre en CO2-pris kan fonden bruges til at finansiere de meromkostninger, der er ved at prioritere mere klimavenlige indkøb, skriver Emil Moselund (R) og Samira Nawa (R).
Københavns Kommunes indkøb udleder 600.000 tons om året. Ved at indføre en CO2-pris kan fonden bruges til at finansiere de meromkostninger, der er ved at prioritere mere klimavenlige indkøb, skriver Emil Moselund (R) og Samira Nawa (R).Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Emil Moselund Østergaard
Samira Nawa
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Før sommerferien præsenterede et bredt flertal i Folketinget en grøn skattereform samt etableringen af en Grøn Fond på 53 milliarder.

Denne Grønne Fond udsprang af en tanke fra Radikale Venstre om at hjælpe danske virksomheder, mens deres grønne transformation foregår. Et politisk greb til at understøtte de største og længerevarende investeringer i klimaet, herunder elektrificering og energieffektivisering. 

Det er det, vi ved virker. Det er det, virksomhederne efterspørger, og som eksperter fastslår virker. Vi skal understøtte og sikre, at den grønne omstilling ikke bremses af unødige processer og diskussioner om økonomi.

Derfor er det også bedrøveligt, når man kan læse i Politiken og Altinget, at klimaplanen for landets største kommune, København Kommune, nu officielt ikke når sit mål om klimaneutralitet i 2025. Det er en trist nyhed for den grønne omstilling.

Hockeystaven skal skrottes

Virkeligheden er, at Københavns Kommune ikke når sine klimamål for 2025, da forbrændingsanlægget, ARC, ikke har fundet det muligt at indsamle de 500.000 tons CO2 om året. En reduktionsform, der ellers har været sat borgerne i udsigt.

Vi vil have løsninger, der ikke bygger på hockeystavfilosofien, hvor de største reduktioner, kommer til sidst ude i fremtiden

Emil Moselund (R) og Samira Nawa (R)

Deres tyngende gæld gør, at der ikke er økonomi til at nå reduktionen, og derfor kan anlægget ikke indfri Energistyrelsens krav til et CO2-fangstanlæg. Økonomien har spændt ben, og processen har været for udfordrende for anlægget. 

Men ligesom den radikale gruppe på Christiansborg fik regeringen overtalt til at etablere en grøn fond, som skal understøtte den grønne omstilling, er det glædeligt, at vi i landets hovedstad står over for at følge op med et lignende initiativ.

Vi følger trop og viser visionære kommunale initiativer tæt på borgerne, der i samarbejde med Christiansborg kan blive til inspiration bredere ud i landets mange kommuner.

I Radikale Venstre i København arbejder vi efter samme opskrift, som folketingsgruppen gjorde. Vi vil have løsninger, der ikke bygger på hockeystavfilosofien, hvor de største reduktioner, kommer til sidst ude i fremtiden.

Vi bliver nødt til at indrette den kommunale økonomi, så vi kan understøtte den grønne omstilling af vores institutioner og virksomheder. Derfor vil vi også have en grøn fond i København. For nu er det rette tidspunkt at handle. Budgetforhandlering er lige om hjørnet.

Økonomi må ikke blokere for grønne indkøb

Københavns Kommunes indkøb udleder 600.000 tons om året. Ved at indføre en CO2-pris kan fonden bruges til at finansiere de meromkostninger, der er ved at prioritere mere klimavenlige indkøb. Vi anerkender, at katastrofen efterhånden ikke er selve klimaforandringerne, men at reaktionstiden er for lang. Det vil blive dyrt, men der er brug for handling nu.  

Læs også

Vi håber at se ideen om en grøn fond leve videre i kommunerne frem mod budgetforhandlingerne. Klimaaftryk skal ind som et afgørende konkurrenceparameter sammen med kvaliteten af produktet eller løsningen. Dette vil gøre det nemmere at træffe de nødvendige beslutninger, da pengene allerede vil være fundet en gang. 

Politisk vil man derfor ikke, som tidligere stå i økonomiske dilemmaer ved indkøb af grønne køretøjer, mere bæredygtigt inventar og byggematerialer eller når kommuner skal prioritere lokalt producerede fødevarer.

Vi synes, det er visionært, hvis en ny tilgang i form af en fondsstruktur kan være med til at finansiere merprisen på kommunernes udbud. Vi må sikre at økonomi og processer ikke hindrer, at kommunerne køber klimarigtige produkter i højere grad. 

Det er en benhård prioritet. Men resultaterne fra Christiansborg med en grøn fond på 53,5 milliarder kroner nationalt og et lignende initiativ i Københavns Kommune, understøtter, at vi alle tager vores del af ansvaret for at nå klimamålene om CO2-neutralitet. Der er brug for, at vi handler nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Moselund Østergaard

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune, public affairs-rådgiver, WWF Verdens naturfond
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00