Sølle fire procent cirkulær – det er hvad, Danmark kan bryste sig med
Ny rapport viser, at omstillingen til en cirkulær økonomi går alt for langsomt i Danmark. Men udmeldinger fra industrien og miljøministeren giver grund til optimisme, skriver Jens Bomann Christensen.
Jens Bomann Christensen
Direktør, Brancheforeningen CirkulærVi har talt om det i årevis. Alle er enige. Langt de fleste forstår også, hvad problemet med status quo er, og alligevel er der ikke sket det store. Danmarks omstilling fra en lineær til en cirkulær økonomi går desværre alt, alt for langsomt.
For meget af vores produktion og forbrug er bygget op om en lineær tankegang, hvor en kort levetid for et produkt er lig med pæne tal på den økonomiske bundlinje.
Sølle fire procent cirkulær kan vi i Danmark bryste os af at være
Jens Bomann Christensen
Direktør, Brancheforeningen Cirkulær
For nylig udgav en række organisationer den såkaldte ”Circularity Gap Report”. Rapporten giver en status på, hvor cirkulær Danmark er, og resultatet er lettere nedslående.
Sølle fire procent cirkulær kan vi i Danmark bryste os af at være.
Selvom tallet er lavt, kan det næppe komme som den største overraskelse. Ser man på levetiden for en smartphone, et køkken, en t-shirt eller mange af vores andre dagligdagsprodukter – både derhjemme og på jobbet – så er konklusionen den samme. Omsætningshastigheden er alt, alt for høj. Perioden fra nyt produkt til affald er simpelthen for kort.
Alligevel vil jeg mene, at der er grund til optimisme. Og det er der særligt to grunde til.
For det første står blandt andre Dansk Industri og Industriens Fond bag rapporten, og i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten lagde de ikke skjul på, at også industrien skal omstille sig. Det fortjener ros.
Det er lidt af et nybrud og dermed også et klart signal til deres medlemmer. Tidligere har tankegangen set ude fra været, at offentlige indkøb, statslige støttepuljer og organisering af affaldshåndtering var lig med omstilling til cirkulær økonomi.
Men ligesom det offentlige skal efterspørge cirkulært, skal virksomheder selvfølgelig også købe grønt ind – private investeringer er lige så afgørende som statslige puljer, og affaldsreformer handler i sagens natur kun om affald – ikke om produktdesign, forbrug, genbrug eller reparation. Det kan umuligt overraske nogen.
Cirkulær økonomi er mere end affaldshåndtering, og affaldshåndtering i sig selv handler om mere end sortering og organisering. Det er en afgørende pointe, for mere sortering redder os ikke alene.
Når et produkt først er blevet til affald (også når det er sorteret til genanvendelse) er det i de fleste tilfælde for sent at redde 100 procent af materialeværdien – som jo er nødvendigt for at komme højere op end fire procent.
Herfra er der fuld opbakning til virksomhedernes vilje til omstilling. For business as usual virker måske i dag, men ikke i morgen.
For det andet sagde miljøminister Magnus Heunicke (S) på rapportens lanceringsdag, at han ønsker et kvantificerbart mål for affaldsreduktion i Danmark. Det er glædeligt og også et markant nybrud.
I Brancheforeningen Cirkulær er vi mere end klar til at levere input til gode kvantitative mål – gerne sektorspecifikke, så ansvaret kommer bredere ud. Selvom Danmark ligger i toppen af listen over affaldsproducerende EU-lande med omkring 800 kg affald per indbygger om året, er det faktisk kun en del af sandheden.
Der er heldigvis et bredt politisk ønske om at knække affaldskurven i Danmark, men appetitten på at sætte et egentlig mål har hidtil været mere afdæmpet
Jens Bomann Christensen
Direktør, Brancheforeningen Cirkulær
Tallet indeholder nemlig kun affald fra husholdninger og i et vist omfang servicesektoren. Lægger vi affald fra industrien, landbruget og ikke mindst bygge- og anlægssektoren oven i, er vi nærmere 2.000 kg per person. Der er heldigvis et bredt politisk ønske om at knække affaldskurven i Danmark, men appetitten på at sætte et egentlig mål har hidtil været mere afdæmpet.
Byggeriet har fået særskilt fokus i Circularity Gap-rapporten, og det er positivt i den forstand, at behovet for cirkulær omstilling her er kolossalt. Heldigvis er gevinsterne for klima og miljø også enorme.
I Danmark genererer vi årligt omkring fem millioner ton bygge- og anlægsaffald. Det svarer til 40 procent af alt affald produceret i Danmark. Hvis man virkelig vil tage livtag med den lineære økonomi, er det derfor helt afgørende ikke kun at fokusere på korrekt sortering af plastemballager hjemme ved køkkenvasken, men også huske at fokusere på de store mængder.
Omstillingen til cirkulær økonomi er en fælles opgave – og med den nye rapport i hånden har vi nu et fælles referencepunkt. Fire procent. Det skal vi kunne gøre bedre.