Debat

Veks: Fjernvarmen skal ikke ende med regningen for den teknologiske omstilling til el

Vi vil snart opleve, at fjernvarmebranchen går fra at producere varme og el til at producere varme og forbruge el. Det kalder på en økonomisk løsning, så prisen fortsat er acceptabel for varmekunder, skriver Morten Stobbe. 

Store dele af samfundet vil i langt højere grad være elektrificeret. Alle sektorer bliver derfor afhængige af adgang til billig, CO2-neutral elektricitet, skriver Morten Stobbe. 
Store dele af samfundet vil i langt højere grad være elektrificeret. Alle sektorer bliver derfor afhængige af adgang til billig, CO2-neutral elektricitet, skriver Morten Stobbe. Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Morten Stobbe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det går hurtigt – meget hurtigt – i den danske energisektor.

Vi vil snart opleve, at fjernvarmebranchen går fra at producere varme og el til at producere varme og forbruge el. Derfor skal vi sikre, at der ikke følger en urimelig stor og i øvrigt på nuværende tidspunkt ukendt betaling med på varmeregningen for den teknologiske omstilling til mere el.

Vi skal på tværs af energiselskaber og sektorer sammen med statsapparatet styrke den tværgående strategiske energiplanlægning og samarbejde, hvilket kræver åbenhed. Faren er at falde i grøften med at suboptimere i de enkelte sektorer på bekostning af samfund og den grønne omstilling.

Fremtidens fjernvarmeproduktion er kompleks, men fleksibel

I Københavnsområdet står vi med få store produktionsenheder i form af biomassekraftvarme og affaldsenergianlæg.

Alt i alt skal vi planlægge frem mod en fjernvarmeproduktion, som er langt mere kompleks, men også fleksibel og decentral

Morten Stobbe
Vicedirektør, Veks

Siden 2012 har vi investeret milliarder af kroner i at få kullet ud og erstattet det med bæredygtig biomasse på vores kraftvarmeværker. For nogle af de store blokkes vedkommende udløber kontrakterne allerede i 2027 til 2033. Andre blokke udløber i 2040 og 2049.

Det betyder, at der i de næste seks til 12 år skal findes en økonomisk ansvarlig måde at udfase over 800 megawatt grundlast varme og cirka 800 megawatt elproduktionskapacitet. Samtidig skal der etableres ny elbaseret grundlastkapacitet til fjernvarmenettet. Og hvor skal den komme fra?

Umiddelbart tegner der sig et billede af, at det store ryk kommer via store elbaserede varmepumper baseret på industriel overskudsvarme fra datacentre, havvand, spildevand og eventuelt også geotermi, hvis ellers pris og rammebetingelser kommer på plads.

Hertil kommer overskudsvarme fra Carbon Capture (CC) og Power-to-X. Alt i alt skal vi planlægge frem mod en fjernvarmeproduktion, som er langt mere kompleks, men også fleksibel og decentral.

Alle sektorer har i fremtiden brug for CO2-neutral el

Fakta er, at vi først lige er begyndt at udforske mulighederne i de nye teknologier: Store elvarmepumper, store elkedler, store udelagre med videre.

Erfaringer og teknologiniveau fra elbaserede store produktionsenheder indenfor fjernvarme er stadig et godt stykke fra standard hyldevareprodukter og plug and play.

Dertil kommer mulighederne i de nye teknologier, hvor vi udnytter overskudsvarme fra Carbon Capture og Power-to-X. Power-to-X er jo i sig selv er en vanvittig strømkrævende teknologi. Placeringen af disse store nye anlæg skal derfor være i nærheden af storbyerne for at udnytte overskudsvarmen i de store varmetransmissionsnet.

Når vi går fra at være en primært elproducerende til en primært elforbrugende varmesektor, fordrer det en omkostningstung udbygning af eltransmissionsnettet og af VE-elproduktionen

Morten Stobbe
Vicedirektør, Veks

Fremover vil store dele af samfundet i langt højere grad være elektrificeret. Det betyder, at alle sektorer bliver afhængige af adgang til billig, CO2-neutral el.

Kort fortalt skal der udbygges med sol og vind (herunder at udbygningen med energiøer skal lykkes) samt udbygges på eltransmissionsnettet – og vi har travlt.

Omstillingen skal lykkes

Vi står foran at indarbejde en række nye elbaserede teknologier til varmeproduktionen.

Det er teknologier, som knap er modne endnu, og hvis styring og optimering skal spille sammen i et langt mere komplekst mønster på tværs af distributions- og transmissionsnet.

Når vi går fra at være en primært elproducerende til en primært elforbrugende varmesektor, fordrer det en omkostningstung udbygning af eltransmissionsnettet og af VE-elproduktionen.

Her bør fjernvarmebranchen ikke risikere at stå alene tilbage med regningen for den teknologiske omstilling til mere el. Det er en fælles udfordring, som kalder på en omhyggelig strategisk planlægning i og imellem selskaberne på tværs af sektorerne.

Vi skal lykkes med denne omstilling, og jeg kunne ønske mig, at der i de relevante ministerier og styrelser var langt mere fokus på dialog om strategisk planlægning med sektorerne inden for el, fjernvarme, biomasse, affald og gas. Og at vi ikke glemmer at inkorporere forandringerne i transportsektoren.

Alt skal ske i et åbent, tæt og tillidsfuldt samarbejde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Stobbe

Adm. direktør, Veks - Vestegnens Kraftvarmeselskab
civilingeniør (Aalborg Uni. 1992)

0:000:00