Debat

Venstre: Dansk lov sender varme ud i atmosfæren og væk fra radiatorerne

Overskudsvarmen fra datacentre, PtX-anlæg og fabrikkers processer skal udnyttes i fjernvarmen i stedet for at blive lukket ud til fuglene. Det står prisloftet i vejen for, skriver Venstres Linea Søgaard-Lidell.

Prisloftet har sat en stopper for flere grønne projekter, der kunne udnytte overskudsvarmen, så den kunne gøre gavn som grøn fjernvarme, skriver Linea Søgaard-Lidell.
Prisloftet har sat en stopper for flere grønne projekter, der kunne udnytte overskudsvarmen, så den kunne gøre gavn som grøn fjernvarme, skriver Linea Søgaard-Lidell.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Linea Søgaard-Lidell
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der hersker ingen tvivl om, at vi skal forbruge mindre af naturens ressourcer. Spare på vores strømforbrug. Reparere vores vaskemaskine i stedet for at købe en ny.

Men vi skal også forbruge smartere. Og få det maksimale ud af vores forbrug, og det gør vi ikke i dag.

Temadebat

Overskudsvarme sendes i dag ud i luften – skal det fortsætte sådan?

I dag udnyttes kun en brøkdel af overskudsvarmen i Danmark, og senest har partier og aktører kritiseret prisloftet for at stå i vejen for en bedre udnyttelse.

Men hvordan skal overskudsvarmens potentiale indfries? Altinget Energi og Forsyning inviterer til temadebat om den varme, der hver dag suser ud i den blå luft. 

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Når eksempelvis datacentres talrige og store servere kører, skabes der en masse varme som biprodukt, og det samme gør sig gældende mange andre steder i industrien. Den overskudsvarme kunne vi sende ud i radiatorerne i vores boliger som grøn fjernvarme, men indtil nu har prisloftet sat en stopper for ellers rigtig gode projekter.

Prisloftet blev i sin tid indført for at sikre, at fjernvarmeselskaberne ikke investerer i for dyre løsninger, der ville pålægge forbrugerne en højere regning.

Desværre har vi på det seneste set talrige eksempler på, hvordan prisloftet har sat en stopper for flere grønne projekter, der kunne udnytte overskudsvarmen, så den kunne gøre gavn som grøn fjernvarme i vores huse i stedet for bare at blive lukket ud i atmosfæren.

Et enormt uudnyttet potentiale

I Odense har Fjernvarme Fyn eksempelvis investeret 400 millioner kroner i anlæg til at udnytte overskudsvarme fra blandt andet Metas datacenter i Odense. Der er tale om energi, som Meta vil levere gratis til forbrugerne.

Potentialet bliver markant større de kommende år, når vi får flere datacentre og PtX-anlæg.

Linea Søgaard-Lidell
Klimaordfører, Venstre

Men prisloftet blokerer for, at overskudsvarmen til 11.000 husstande udnyttes. Den millioninvestering risikerer at blive værdiløs, varmekunderne får en dyrere varmeregning, der skal bruges ekstra energi på at nedkøle overskudsvarmen, og Fjernvarme Fyn kan blive nødsaget til at fyre med kul eller naturgas. Taberne er altså fjernvarmekunderne og klimaet.

I dag leverer overskudsvarme blot 3,5 procent af fjernvarmen i Danmark. Men overskudsvarme har potentiale til at levere grøn varme til 100.000 husstande. I 2045 kan hele fjernvarmeforbruget ifølge Varmeplan Danmark dækkes af overskudsvarme og geotermi.

Potentialet bliver markant større de kommende år, når vi blandt andet får flere datacentre og PtX-anlæg. Samtidig forventes elforbruget ifølge Energistyrelsen at stige fem til seks gange frem mod 2050.

Afskaf prisloftet

Meget af energien kan udover den industrielle produktion få nyt liv som fjernvarme. Teknologien er til det. Derfor er det også ærgerligt, at et politisk bestemt prisloft spænder ben for en god udnyttelse af den energi, vi allerede bruger.

Er vi i 2024 ikke ved at være der hvor det skal være slut med at fyre for gråspurvene?

Linea Søgaard-Lidell
Klimaordfører, Venstre

Derfor er min og Venstres holdning klar. Vi skal afskaffe prisloftet, så vi kan skabe gode ramme for at udnytte vores overskudsvarme.

Vi har ikke råd til at lade ressourcerne gå til spilde. Derfor er det klimamæssige benspænd i form af prisloftet ikke kun smart at fjerne.

Det er sund fornuft, og det eneste ansvarlige at gøre på klimaets vegne. For helt ærligt – er vi i 2024 ikke ved at være der hvor det skal være slut med at fyre for gråspurvene?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Linea Søgaard-Lidell

MF (V)
cand.public. (Aarhus Uni.)

0:000:00