Debat

Vi skal gøre mere for de små virksomheder

DEBAT: De små og mellemstore virksomheder møder store barrierer, når de skal af med det genanvendelige affald. Det mener direktøren for Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen, der efterlyser gode og bekvemmelige løsninger.
Det skal være lettere for de små og mellemstore virksomheder at genanvende affald. Det mener Jacob Hartvig Simonsen, der er direktør i Dansk Affaldsforening.
Det skal være lettere for de små og mellemstore virksomheder at genanvende affald. Det mener Jacob Hartvig Simonsen, der er direktør i Dansk Affaldsforening.
Jesper Birch
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi finder det bekymrende på ressourcernes vegne, at mindre danske virksomheder tilsyneladende møder store barrierer, når de skal af med det genanvendelige affald.

Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening
Fakta
Deltag i debatten.

Send dit indlæg til [email protected] eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.

Af Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening 

Dansk Affaldsforening er begejstrede for regeringens vision for et Danmark uden affald.

Realiseringen skal løftes af kommuner, borgere og virksomheder. Blandt virksomhederne er ni ud af ti små eller mellemstore virksomheder og dermed kernen i dansk erhvervsliv.

Desværre oplever vi, at det ikke altid er helt nemt at være en mindre virksomhed, når det kommer til affaldsindsamling.

Det har hverken virksomhederne eller samfundet gavn af, for meget kan tyde på, at vi misser det store ressourcepotentiale, som ressourcestrategien korrekt peger på, der findes i det genanvendelige affald.

Mindre virksomheder møder barrierer
Selvom det siden 2010 ikke har været kommunernes pligt at indsamle genanvendeligt affald hos virksomhederne, bliver de fortsat kontaktet for hjælp.

Det gælder særligt de mindre virksomheder, der har svært ved at afsætte den mindre mængde affald til private aktører til en rimelig pris.

Derfor spørger virksomhederne, om ikke de kan komme ”tilbage” på den kommunale ordning. Desværre kan kommunen kun give gode råd og vejledning, idet den i dag ikke er ansvarlig for indsamlingen.

Af samme årsag kunne vi i Dansk Affaldsforening lade sagen ligge her.

Men vi finder det bekymrende på ressourcernes vegne, at mindre danske virksomheder tilsyneladende møder store barrierer, når de skal af med det genanvendelige affald.

Geografien er vigtig
Overordnet set har virksomhederne i dag to løsningsmuligheder, når de skal af med deres affald til genanvendelse: De kan entrere med en privat indsamler, der henter affaldet til genbrug, eller de kan køre på genbrugspladsen.

De større virksomheder bruger så vidt vides individuelle løsninger med private vognmænd og indsamlere.

Det samme tilbud har de små og mellemstore virksomheder, men det kan blive en bekostelig affære, hvis man er en mindre virksomhed – og særligt hvis man er en mindre virksomhed beliggende i Vandkantsdanmark, hvor der er længere mellem husene, og de områder, hvor bolig og erhverv ligger tæt.

Alternativet er derfor, at den mindre virksomhed selv skal køre aviser, pap og flasker på genbrugspladsen, samtidig med at naboen får afhentet netop disse fraktioner sammen med skraldeposer med restaffald fra husholdningen af kommunen.

Sortering skal være nem og bekvem
I ressourcestrategien er et af virkemidlerne til at få de små og mellemstore virksomheder, herunder servicesektoren, med på sorteringsbølgen informationskampagner.

Et effektivt redskab, hvis løsningen ligger ligefor, og målgruppen blot skal spores derhen.

Men informationskampagnen bliver hul, hvis de handlemuligheder, som virksomheden har, er begrænsede eller så dyr en løsning, at incitamentet til at smide affaldet i spanden med restaffald er for fristende.

Det mest effektive redskab må derfor være, at der er gode løsninger, der er nemme og bekvemme for alle – også for de mindre virksomheder.

Vi ser frem til evalueringen
Ud fra de tilbagemeldinger, vi får fra kommunerne, kan vi kun være bekymrede for, om samfundet går glip af gevinsten i de ressourcer i affaldet fra de mindre virksomheder.

Ressourcer, som skraldemanden i mange tilfælde må køre forbi, hver gang han henter affaldet hos borgerne.

Ordningen, hvor virksomhederne frit kan vælge, hvor de vil aflevere deres genanvendelige erhvervsaffald, skal efter planen evalueres i år, og vi ser i den forbindelse frem til at få særligt de mindre virksomheders feedback – særligt med tanke på, at de fremover skal sortere endnu mere.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00