Lise Bech
 svarer 
Lea Wermelin

Lise Bech (DF) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om bekræftelse af, at sprøjtefri BNBO gennemføres med respekt for ejendomsrettens ukrænkelighed på en måde, der sikrer, at lodsejerne får fuld erstatning på markedsvilkår

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 31, Spørgsmål 1
Vil ministeren bekræfte, at sprøjtefri BNBO gennemføres med respekt for ejendomsrettens ukrænkelighed på en måde, der sikrer, at lodsejerne får fuld erstatning på markedsvilkår for nuværende og fremtidige tab, de måtte lide?

Svar fra mandag den 4. november 2019
Lovforslaget udmønter tillægsaftalen ved at pålægge kommunerne en pligt til at gennemgå og vurdere BNBO med erhvervsmæssig anvendelse af pesticider, men indfører ikke nye muligheder for indgreb.

Indsatserne i forhold til de konkrete arealer skal således foretages gennem anvendelse af gældende regler. Ved påbud efter f.eks. miljøbeskyttelseslovens § 24 skal der allerede i dag betales fuldstændig erstatning, når påbuddet retter sig mod lovligt bestående forhold. Tilsvarende gør sig gældende, hvis en konkret indsats foretages gennem anvendelse af miljøbeskyttelseslovens § 26 a.

Erstatningen fastlægges ”i mindelighed”, jf. miljøbeskyttelseslovens § 61, hvilket indebærer, at der som udgangspunkt skal søges enighed mellem parterne om erstatningens størrelse. Erstatningen skal gives efter almindelige regler om erstatningsfastsættelse på baggrund af en konkret individuel vurdering, hvor bl.a. den hidtidige erhvervsmæssige anvendelse af arealet, markedsprisen og omfanget af de restriktioner, der bliver pålagt ejendommen, indgår i vurderingen.

I forbindelse med indgåelse af en frivillig aftale vil den konkrete betaling skulle aftales mellem parterne og afhænge af omfanget og karakteren af de forpligtelser, en lodsejer påtager sig. Der vil således bero på en konkret vurdering i de enkelte situationer med henblik på, at der kan opnås en rimelig aftale, også i forhold til betalingens størrelse.

Det forhold, at indsatser skal gennemføres gennem anvendelse af eksisterende regler, betyder også, at arealer som udgangspunkt vil forblive hos landmanden, med mindre der indgås en frivillig aftale om salg efter vandforsyningslovens § 13 d.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00