Katarina Ammitzbøll
 svarer 
Dan Jørgensen

Katarina Ammitzbøll (K) og Carsten Kissmeyer (V) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, hvorvidt der i lovforslaget er krav om, at kommunen før første udbud af behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse skal gennemføre en markedsundersøgelse under tilsyn af Forsyningstilsynet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 153, Spørgsmål 14
Kan ministeren bekræfte, at der i lovforslaget er krav om, at kommunen før første udbud af behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse skal gennemføre en markedsundersøgelse under tilsyn af Forsyningstilsynet?

Svar fra fredag den 13. maj 2022
Det fremgår af Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, at der stilles krav til kommunerne om udbud af behandlingen af det genanvendelige husholdningsaffald, herunder sorteringen af genanvendeligt affald. Det er ikke et krav ifølge Klimaplanen, at kommunen inden et hvert udbud skal have gennemført en markedsundersøgelse.

Det fremgår dog også af Klimaplanen, at kommunerne skal have mulighed for at søge om dispensation til at investere og reinvestere i kommunale anlæg, hvis der ikke er private bydere på markedet og der har været foretaget en markedsdialog.

Det fremgår således af lovforsalget, at en betingelse for at få dispensation er, at kommunen har forsøgt at udbyde behandlingen af affaldet uden at have modtaget antagelige ansøgninger eller tilbud i forbindelse med udbuddet. Det vil endvidere være en betingelse, at kommunen forud for udbuddet har foretaget en indledende markedsundersøgelse. Det forventes ligeledes, at der på bekendtgørelsesniveau vil blive fastsat regler om, at resultatet af markedsundersøgelsen i relevant omfang skal have afspejlet sig i udbuddet. Der lægges med lovforslaget op til, at Forsyningstilsynet skal træffe afgørelse om, om der kan meddeles dispensation til kommunerne. Det vil således også være Forsyningstilsynet, der skal tage stilling til, hvorvidt kommunen har gennemført en tilstrækkelig markedsundersøgelse til, at der kan meddeles dispensation.

Det vurderes ikke, at det er hensigtsmæssigt eller nødvendigt at stille krav om, at kommunerne skal foretage en markedsundersøgelse, der vil skulle finansieres over borgernes affaldsgebyr før alle udbud. Mange kommuner udbyder allerede Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] www.kefm.dk behandlingen af en lang række affaldsfraktioner, og vil derfor allerede kunne have et kendskab til det private marked.
0:000:00