Signe Munk
 svarer 
Dan Jørgensen

Signe Munk (SF) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om teknisk bistand til et ændringsforslag, så det i loven bliver en eksplicit mulighed for kommunerne generelt at kunne forestå nedknusning og neddeling af affald

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 153, Spørgsmål 43
Vil ministeren yde teknisk bistand til at udarbejde ændringsforslag, så det i loven bliver en eksplicit mulighed for kommunerne generelt at kunne forestå nedknusning og neddeling af affald?

Svar fra tirsdag den 24. maj 2022
Jeg har forstået spørgsmålet således, at der ønskes teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer, at det eksplicit af lovteksten fremgår, at kommunerne kan forestå nedknusning og neddeling af affald.

Jeg har endvidere forstået spørgsmålet således, at der ønskes teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer, at kommunernes adgang under gældende regler til at neddele og nedknuse affald fastholdes, og ikke udvider kommunernes adgang til at neddele og nedknuse erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse, der blev besluttet med Politisk aftale om organisering af affaldssek toren fra 2007.

Med Klimaplan for en grøn affaldssek tor og cirk ulær øk onomi blev det besluttet, at kommunerne fremover skal udbyde behandlingen, herunder sorteringen, af det genanvendelige husholdningsaffald. Dette er baggrunden for, at der i medfør af lovforslagets § 1, nr. 9 (§ 49 b, stk. 1) lægges op til, at kommunalbestyrelsen ikke må deltage i aktiviteter forbundet med behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse. Aktiviteter som sammenpresning, balletering, neddeling og nedknusning anses i den forbindelse som behandlingsaktiviteter, og er dermed omfattet af § 49 b, stk. 1.

Der lægges samtidig op til, at der på bekendtgørelsesniveau, kan fastsættes regler om kommuners deltagelse behandlingsaktiviteterne i forbindelse med 1) omlastning og 2) materialenyttiggørelse af bygge – og anlægsaffald. Her er det efter dialog med branchens aktører vurderet, at det er hensigtsmæssigt, at kommunerne kan deltage i konkrete aktiviteter, og samtidig, at det skal være muligt hurtigt og smidigt, Klim a-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] Side 1/3 www.kefm.dk at justere i snitfladerne mellem de kommunale og private aktører afhængig af udviklingen på affaldsmarkedet.

Det er på den baggrund, at jeg kan oplyse, at jeg ikke kan støtte et sådant ændringsforslag. Jeg vil dog gerne yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer, at det eksplicit af lovteksten fremgår, at kommunerne generelt kan forestå nedknusning og neddeling af affald.

Såfremt ændringsforslaget stilles, skal der samtidig optages et bidrag til den betænkning, som udvalget afgiver over lovforslaget. Det foreslås, at spørger anmoder om, at følgende tekst optages som bidrag til betænkningen.

”Signe Munk (SF) skal anmode om, at der i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalgets betænkning over lovforslag nr. L 153 om ændring af lov om miljøbeskyttelse og lov om Forsyningstilsynet (Nye rammer for kommunal behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse, indsamling af erhvervs affald, genbrug på genbrugspladser og skærpet økonomisk tilsyn) medtages følgende tekst:

Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget foreslår, at pkt. 3.1.2 og 3.1.3 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget, og bemærkningerne til bestemmelsen i §

49 b, stk. 3, ændres, således at klima-, energi- og forsyningsministeren ikke kan udnytte bemyndigelsen i § 49 b, stk. 3 til at fastsætte regler om, knusning og neddeling af affald ved aktiviteter forbundet med 1) omlastning af affald omfattet af en kommunal affaldsordning, 2) materialenyttiggørelse i forbindelse med kommunale bygge – og anlægsprojekter.”
0:000:00