Signe Munk
 svarer 
Dan Jørgensen

Signe Munk (SF) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om teknisk bistand til de nødvendige ændringsforslag, så det i loven bliver eksplicit muligt at kommunerne kan forestå nedknusning og neddeling af affald

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 153, Spørgsmål 44
Det må ikke anses at være lovteknisk umuligt at udarbejde ændringsforslag til en bemyndigelsesbestemmelse, så vil ministeren yde teknisk bistand til at udforme de nødvendige ændringsforslag, så det i loven bliver eksplicit muligt at kommunerne kan forestå nedknusning og neddeling af affald i forbindelse med 1) omlastning af affald omfattet af en kommunal affaldsordning og 2) materialenyttiggørelse i forbindelse med kommunale bygge- og anlægsprojekter?

Svar fra tirsdag den 24. maj 2022
Med Klimaplan for en grøn affaldssek tor og cirk ulær øk onomi blev det besluttet, at kommunerne f remover skal udbyde behandlingen, herunder sorteringen, af det genanvendelige husholdningsaf f ald. Dette er baggrunden f or, at der i medf ør af lovf orslagets § 1, nr. 9 (§ 49 b, stk. 1) lægges op til, at kommunalbes tyrelsen ikke må deltage i aktiviteter f orbundet med behandling af af f ald egnet til materialeny ttiggørelse. Omlasteaktiv iteter som f x sammenpresning, balletering, neddeling og nedknusning anses i den f orbindelse som behandlingsaktiv iteter, og er dermed omf attet af § 49 b, stk. 1.

Jeg vil dog gerne yde teknisk bistand til et ændringsf orslag, så det eksplicit bliver muligt f or kommunerne at f orestå nedknusning og neddeling af af f ald i f orbindelse med 1) omlastning af af f ald omf attet af en kommunal af f aldsordning og 2) aterialeny ttiggørelse i f orbindelse med kommunale bygge- og anlægsprojekter. Et ændringsf orslag med dette indhold er vedlagt.

Jeg vil dog samtidig gøre opmærksom på, at kommunerne kan gives disse muligheder ved at anvende den bemyndigelsesbes temmelse, som er indsat i lovf orslagets § 49 b, stk. 3. Bemyndigelsesbestemmelsen er indsat i erkendelse af , at det skal være muligt hurtigt og smidigt, at justere i snitf laderne mellem de kommunale og private aktører af hængig af udviklingen på af f aldsmarkedet.

Klim a-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] Side 1/4 www.kefm.dk Jeg vil derf or opf ordre til, at spørger anmoder om at f å optaget det bidrag til betænkning, der er angivet i svar på spørgsmål 36 til L 153, såf remt spørger ønsker, at 1) og 2) ovenf or skal være gældende. Jeg f inder det i alle henseender hensigtsmæssigt, at reglerne evalueres ef ter 3 år, og at af talekredsen bag Klimaplan f or en grøn af f aldssektor og cirkulær økonomi f orelægges resultatet heraf mhb. at vurdere om reglerne skal justeres.

Såf remt spørger ønsker, at stille et ændringsf orslag, hvor det i loven bliver eksplicit muligt f or kommunerne at f orestå nedknusning og neddeling af af f ald i f orbindelse med 1) og 2) vil det også nødvendiggøre, at der optages et bidrag til den betænkning, som udvalget af giver over lovf orslaget. Det f oreslås, at spørger anmoder om, at f ølgende tekst optages som bidrag til betænkningen.

”Signe Munk (SF) skal anmode om, at der i Klima- , Energi- og Forsyningsudvalgets betænkning over lovf orslag nr. L 153 om ændring af lov om miljøbesky ttelse og lov om Forsyningstilsynet (Nye rammer f or kommunal behandling af af f ald egnet til materialeny ttiggørelse, indsamling af erhvervsaf f ald, genbrug på genbrugspladser og skærpet økonomisk tilsyn) medtages f ølgende tekst:

Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget f oreslår, at pkt. 3.1.2 og 3.1.3 i de almindelige bemærkninger til lovf orslaget, og bemærkningerne til bestemmelsen i §

49 b, stk. 3, ændres, således at klima-, energi- og f orsyningsministeren ikke kan udnytte bemyndigelsen i § 49 b, stk. 3 til at f astsætte regler om, knusning og neddeling af af f ald ved aktiviteter f orbundet med 1) omlastning af af f ald omf attet af en kommunal af f aldsordning, 2) materialenyttiggørelse i f orbindelse med kommunale bygge – og anlægsprojekter.”
0:000:00