Alternativet kalder budget uden socialdemokraterne for et "gennembrud", der vil gøre partiet "mere ydmygt"

Socialdemokratiet har i årevis skabt en falsk fortælling om Københavns Kommunes økonomi, og derfor er det et "nybrud" og et godt udgangspunkt for "mere demokratiske og ansvarlige" forhandlinger, at partiet i år står udenfor årets budgetaftale på rådhuset, mener Alternativets finansordfører, Kim Hjerrild. 

"De (Socialdemokratiet, red.) er blevet sat på udskiftningsbænken, og det er de jo, fordi der var et ret stort flertal, der vurderede, at det nok var en god idé for kommunens videre færd frem," siger Kim Hjerrild. 
"De (Socialdemokratiet, red.) er blevet sat på udskiftningsbænken, og det er de jo, fordi der var et ret stort flertal, der vurderede, at det nok var en god idé for kommunens videre færd frem," siger Kim Hjerrild. Foto: Olafur Steinar Gestsson / Scanpix
Søren Dahl

Det vigtigste i årets budgetaftale på Københavns Rådhus er ikke de politiske resultater, men at Socialdemokratiet endte uden for døren, da den endelige aftale skulle forhandles på plads. 

Sådan lyder meldingen fra Alternativets finans- og økonomiordfører, Kim Hjerrild, der i et debatindlæg på Altinget kalder det et "gennembrud", at det i september lykkedes et flertal udenom Socialdemokratiet og SF at lande en aftale i årets vigtigste økonomiske forhandlinger på rådhuset. 

Ifølge Kim Hjerrild er der med årets aftale gjort op med den "voldsomme disciplinering", som Socialdemokratiet har udøvet i de mange år, partiet har haft overborgmesterposten.

"Socialdemokraterne har været dygtige til at bruge den plads, de har haft ved bordenden med skiftende overborgmestre, som jo typisk har været garvede politikere, der er kommet udefra med stor erfaring, nogle med ministererfaring og stor personlig gennemslagskraft," siger Kim Hjerrild.

"Nu har jeg siddet med i budgetprocesserne flere gange og oplevet, hvor ekstremt stramt hele narrativet har været styret, og hvor uigennemsigtigt det er, hvad kommunens råderum egentlig er," tilføjer han.  

Han sad selv i Borgerrepræsentationen for Alternativet indtil kommunalvalget 2021, hvor partiet mistede fire ud af i alt seks mandater. 

"Jeg har oplevet præsentationer fra økonomiforvaltningen, hvor man blander råderum og måltal og finansiering sammen, og hvor man skal være økonom som jeg selv for at forstå, hvad der egentlig foregår," siger Kim Hjerrild. 

"Det er der en rigtig god chance for, at vi får løst op for nu, så vi får en reel forståelse af Københavns Kommunes økonomi, og vi får beskrevet de risici og muligheder, der ligger i den," tilføjer han. 

"Meget godt forsøgt"

Kim Hjerrild mener, at den socialdemokratiske "definitionsmagt", som han kalder det, består i, at partiet har givet et fejlagtigt indtryk af, hvor stor en del af Københavns Kommunes opsparing, det er nødvendigt at reservere til fremtidige anlægsprojekter såsom skoler eller idrætsanlæg.

Den københavnske pengetank har en anslået størrelse på 17 milliarder kroner, men som Børsen kunne beskrive i september, har den del af kommunens formue, der er investeret i aktier og obligationer tabt 1,2 milliarder kroner i 2022. 

"Det har været legitimeringen af, at man ikke har ville røre ved opsparingen, og at man talte om, at den var båndlagt og allerede disponeret, uden at der var reel økonomifaglighed i det,"

"Det er helt konkret den måde, det er blevet forklaret på. Når jeg eller andre så har udfordret det, så har vi fået at vide, at det ville koster skoler og velfærd, hvis vi gik ind og brugte af kassen,".

Du siger, at det virkelige gennembrud er, at Socialdemokratiet står udenfor i årets budgetaftale. Er det vigtigste i politik, at man laver aftaler med de partier, der kan sikre, at man får mest muligt af sin politik igennem, eller er det vigtigere at lave aftaler, hvor man holder nogen udenfor? 

"Meget godt forsøgt. Det vigtigste er selvfølgelig, at man får gennemført sin politik."

"Men hvis det faktum, at Socialdemokratiet sidder for bordenden og laver en framing af kommunens økonomiske muligheder, som simpelthen ikke er rigtig, og som er alt for snæver, så bliver det jo en væsentlig blokering for, at sådan nogle som os (Alternativet, red.) kan argumentere for, at man skal bruge halvanden milliard kroner på at frikøbe Amager Fælled, så vi kan undgå, at der bliver bygget der," siger han og fortsætter:

"Eller at Københavns Kommune skal beskrive bedre, billigere og mere miljørigtige alternativer til Lynetteholm, som også er et politisk ønske for os." 

Kan Alternativet få mere politik, eksempelvis klimapolitik, igennem med de borgerlige partier, end de kan med Socialdemokratiet? 

"Nu skal du huske på, at vi taler om Københavns Kommune anno 2022, og ja, i det her tilfælde kunne vi. Om vi kan det til næste år, er et åbent spørgsmål, som vi forholder os helt åbent til," siger han. 

På udskiftningsbænken

Kim Hjerrild understreger, at det ikke er et mål for Alternativet, at Socialdemokratiet bliver holdt ude af fremtidige budgetforlig på Københavns Rådhus. 

"Det er vigtigt for os, at Socialdemokratiet lægger de unoder af sig, som de har praktiseret indtil nu. Unoder, som handler om, at de vil frame Københavns Kommune økonomi på en måde, som er begrænsende for den politiske debat, og for hvad vi rent faktisk har af muligheder," siger det tidligere medlem af Borgerrepræsentationen.

"Så ja, de er blevet sat på udskiftningsbænken, og det er de jo, fordi der var et ret stort flertal, der vurderede, at det nok var en god idé for kommunens videre færd frem,". 

Der er vel også nogen, der vil sige, at det er unoder, hvis man laver politiske aftaler udelukkende for at holde nogen andre udenfor? 

"Jeg har ikke sagt, at det er udelukkende for at holde nogen udenfor, og jeg skal lige have dit interview til gennemsyn, for du har en vinkel, du gerne vil sælge, og den får du ikke."

"Det er jo ikke udelukkende for at holde Socialdemokratiet udenfor, at vi har lavet den her aftale. Det er udelukkende for at skabe et mere demokratisk og mere ansvarligt udgangspunkt for kommunens budgetforhandlinger i fremtiden."

Jeg beklager, at jeg sagde, at det var udelukkende var for at holde Socialdemokratiet udenfor. Jeg skulle have sagt: Aftaler hvor det vigtigste var, at man holder Socialdemokratiet udenfor. 

"Men det er jo ikke engang det vigtigste," siger han.

Det er jo det, du har skrevet? 

"Ja, og det står jeg ved, og fint nok, at du har hevet det citat op i rubrikken (på debatindlægget, red.). Det er en skarpvinkling, men den er god nok, så længe vi taler om den netop indgåede budgetaftale, og det står jeg ved. Men når man er på udskiftningsbænken, kan man jo komme ind igen." 

Ikke et hævntogt

Hvad er dit drømmebudget, hvis det skulle have været det, som Alternativet helst ville have det? 

"Jeg synes på mange måder, at vi har landet en rigtig god og afbalanceret budgetaftale. Skattelettelserne, der kom, ville vi jo gerne have undværet, men det var jo prisen for at få det her flertal igennem."

"Vi ville helt klart have interesseret os for, at den her formue kom ud og arbejde til københavnernes bedste. Vi ville have kompenseret By og Havn for at undlade at bygge på Amager Fælled og på Stejlepladsen, det ville have kostet godt halvanden milliard kroner,".

"Så ville vi gerne have en beslutning om, at man skulle afsøge kvalificerede alternativer til stormflodssikring i stedet for Lynetteholmen. Lige nu spilder vi jo tiden."

Kim Hjerrild peger også på, at Alternativet gerne ser, at Københavns Kommunes opsparing bliver langt mindre, end tilfældet er i dag. 

"Så kunne vi bruge fem milliarder på at lette By & Havns gæld, mens selskabet kører med underskud, og renten stiger. Lige nu bliver Københavns Kommune fattigere på grund af By & Havns gæld," understreger han. 

Når man kigger ned i budgetteksten, så er der en række initativer herunder take-awaypant og biodiversitetspuljer, som Socialdemokratiet bragte på bordet, men som ikke er med i det endelige budget. Er der ting i den her aftale, som du er ærgerlig over ikke at i har måtte betale for at holde Socialdemokraterne udenfor? 

"Nu sidder jeg jo ikke i Borgerrepræsentationen længere, men ja, det er der da sikkert. Men sådan er det, når man bygger et stort forlig sammen. Så vil der være ting, hvor man siger, ja dem havde vi haft med, hvis Socialdemokratiet havde været med. Men så havde der været andre ting, som vi ikke havde fået med," siger han.

Hvem vil du helst have, at Alternativet laver et budgetforlig med næste år? 

"Alternativet vil altid fokusere på at få mest mulig grøn politik ud af de budgetmuligheder, der er. Og jeg tror på, at Socialdemokratiet er klar til at stille op med et mere ydmygt og realistisk udgangspunkt, end de gjorde i år," siger han.

Alternativet har tidligere opponeret imod en politisk kultur, hvor mudderkast, mediespin og taktik fylder alt for meget. Når man går ud og laver en budgetaftale, hvor det vigtigste er, at man holder et andet parti udenfor, hvad er det så, man bidrager til? 

"Det, der bliver det mest virkningsfulde ved det her forlig, er, at Socialdemokratiet blev holdt udenfor. For det får nogle positive konsekvenser for de kommende års budgetforhandlinger," lyder det. 

"Du får ikke mig til at sige, at bare fordi Alternativet har nogle debatdogmer, og vi til enhver tid vil bestræbe os på at møde andre partier og andre synspunkter åbent og med saglighed, at så er vi ikke også i stand til at forstå et magtspil," siger han.

"Vi kunne jo ikke være i politik, hvis vi ikke forstod, at nogle gange, så er det faktisk manden og partiet, der kan være barrieren for, at man kan komme videre i en demokratisk proces."

Så det er ikke et hævntogt mod Socialdemokratiet? 

"Nej, det ville ligge os fjernt. På mange måder er vi blevet behandlet ok af Socialdemokraterne. Vi har været med i to ud af fire budgetforlig, jeg var med til at forhandle." 

"Men efterhånden er der jo flere og flere, der har forstået, at den italesættelse af Københavns Kommunes økonomi, som Socialdemokratiet har gjort til en adgangsbillet til forhandlingerne, den holder ikke vand," siger han. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Hjerrild

Finans- og økonomiordfører, Alternativet, fhv. medlem af Borgerrepræsentationen (ALT), Københavns Kommune
cand.mag. i samfundsfag og musik; HD i informatik og økonomistyring

0:000:00