Budgetforhandlinger nærmer sig: Partier vil sikre kommunens egen grønne strøm

Både røde og blå partier går til budgetforhandlinger med et ønske om et nyt vedvarende energi-anlæg, der skal sikre bæredygtig og billig strøm til kommunens eget forbrug. EL-borgmester er afventende.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Rettelse 12. august 2022 klokken 09:53: Tidligere fremgik det af både rubrik og brødtekst, at forslaget om en grøn strøm-aftale (PPA) dækkede over Københavns Kommunes samlede forbrug. Der er tale om kommunens eget, interne forbrug og ikke borgernes. Altinget beklager fejlen.

Københavns Kommune skal have adgang til sin egen vedvarende energi.

Og det skal både være grønnere og billigere.

Det mener en række partier, som vil gøre det til et tema i de nært forestående budgetforhandleringer på Københavns Rådhus.

Kernen for Radikale, SF, Nye Borgerlige, Alternativet, LA og Konservative er, at man vil gå efter at sikre kommunen en fast pris på grøn strøm, en såkaldt ‘Power Purchase Agreement’ (PPA), hos en leverandør, der er forpligtet til at etablere et nyt produktionsanlæg. Det kan eksempelvis være vindmøller eller solceller.

“Med en PPA-aftale kan vi sikre, at der rent faktisk bliver produceret mere grøn energi. Det er egentlig meget simpelt,” siger Alternativets medlem af Borgerrepræsentationen, Christina Olumeko.

Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) har vurderet, at en fastprisaftale vil være en af “de enkeltstående aftaler” med størst CO2-reduktion for kommunen samlede indkøb.

Den årlige besparelse ved en PPA estimeres i et “konservativt skøn” fra revisionsfirmaet KPMG til at ligge mellem 35 og 50 millioner kroner.

”Bundlinjen er jo, at for hvert år, vi udskyder den her beslutning, bliver det dyrere for de københavnske skatteborgere - og vi gør intet for den grønne omstilling. Den nuværende el-indkøbsaftale er en simpel spotprisaftale, som er rasende dyr,” siger det konservative medlem af Borgerrepræsentationen Peter Bjerregaard.

Københavns Kommune køber i dag strøm gennem spotbørsen til markedspris.

“Kommunens strøm købes i dag gennem det frie europæiske marked, hvor man ikke kan vælge, hvorfra strømmen produceres. Dermed er det svært at sikre, at strømmen bliver produceret tæt på. Og så er spørgsmålet, hvor grøn energien i virkeligheden er,” siger politisk ordfører for Radikale, Emil Moselund Østergaard, og tilføjer:

”Det er en af vores mærkesager, at vi får sikret en Power Purchase Agreement i kommunen.” 

EL-borgmester er afventende

Kommunen vil typisk binde sig i syv til ti år, hvis den indgår en PPA med den el-leverandør, der også skal opføre det nye anlæg.

Københavns Kommune har ikke den nødvendige plads til at opføre et anlæg af den størrelse, som det vil kræve at producere strøm nok. Hvis ikke anlægget ligger inde for kommunegrænsen, kan eventuelle CO2-reduktioner ikke medregnes i kommunens klimaregnskab.

For hvert år, vi udskyder den her beslutning, bliver det dyrere for de københavnske skatteborgere - og vi gør intet for den grønne omstilling. Den nuværende el-indkøbsaftale er en simpel spotprisaftale, som er rasende dyr.

Peter Bjerregaard (K)
Medlem af Borgerrepræsentationen

“Vi skal selvfølgelig være sikre på, hvad konsekvenserne er ved at opføre et nyt anlæg. Det vil vi gerne have endnu mere belyst. Men udgangspunktet er, at vi er positivt indstillede om overfor en PPA,” siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V). 

Samme melding kommer fra teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL). 

“Vi er ikke afvisende overfor en PPA. Men der er nogle vilkår, der skal på plads med en eventuel privat udbyder. Vi ser helst, at vi kan investere igennem det kommunalt ejede selskab HOFOR,” siger hun.

Budgetforhandlingerne i Borgerrepræsentationen går i gang i starten af september.

I faktaboksen herunder kan du læse mere om mulighederne for indkøb af strøm.

Strøm i Københavns Kommune

Der er tre muligheder for indkøb af strøm: 

Køb af elektricitet via spotbørsen (nuværende løsning)

Energi Danmark A/S indkøber på vegne af Københavns Kommune årligt strøm for 130–145 millioner kroner via spotmarkedet. Ud over markedsprisen betales et mindre gebyr til Energi Danmark A/S.

Kommunens CO2-regnskab belastes med den gennemsnitlige CO2-udledning af den strøm, som ikke er blevet solgt med oprindelsescertifikater. Med denne løsning understøtter Københavns Kommune ikke udviklingen på markedet med opførsel af vedvarende energi.

Køb af oprindelsescertifikater

Borgerrepræsentationen besluttede i marts, at kommunen skal købe grønnere strøm via oprindelsescertifikater.

Ved køb af oprindelsescertifikater køber kommunen strøm fra eksisterende vedvarende energi-anlæg i udlandet, der ikke belaster kommunens klimaregnskab. Men når kommunen indkøber oprindelsescertifikater uden at producere yderligere strøm fra vedvarende energi, sænkes udbuddet og dermed bliver prisen dyrere.

Effekten på CO2-reduktion fra oprindelsescertifikater er tidligere blevet betvivlet, blandt andet fordi strømmen i princippet kan blive transportet langvejs fra. Desuden beskyldes løsningen for greenwashing, fordi man køber grøn strøm uden at producere nyt, således andre er nødsaget til at købe fra energikilder, der ikke er bæredygtige.

Køb af Power Purchase Agreement (PPA) 

Ved en PPA indgår Københavns Kommune en aftale med en ejendomsudvikler om opstilling af et nyopført VE-anlæg til produktion af strøm, svarende til kommunens forbrug og øger derigennem andelen af VE på markedet  

En PPA vil forventeligt løbe i syv til ti år. Den finansielle sikkerhed over aftalens løbetid medvirker til, at en udvikler kan etablere et vedvarende energi-anlæg. En PPA kan derfor ske på konkurrencedygtige vilkår og forventes at være økonomisk fordelagtig.  

Ud fra en vurdering af pris og effekt anbefaler Økonomiforvaltningen indkøb af en PPA, som øger udbuddet af vedvarende energi. Herved sikres etablering af en 100 procent CO2-neutral, nyopført elproduktion til dækning af kommunens samlede forbrug. Økonomiforvaltningen vurderer, at en PPA vil være en af de enkeltstående aftaler med størst CO2-reduktion i kommunens samlede indkøb.

Ifølge et konservativt estimat fra KPMG vil kommunen årligt spare mellem 35 og 50 millioner kroner ved indgåelse af en PPA. 


Kilde: Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID), Økonomiforvaltningen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Bjerregaard

Medlem af Borgerrepræsentationen (K), Københavns Kommune, markedsreguleringschef, Better Energy

Christina Olumeko

MF (ALT)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00