Debat

Cowi og Arkitema: Bring naturen ind i byen, for byens skyld

Grønnere byområder kan reducere temperaturen under hedebølger, absorbere regnvand og mindske risikoen for oversvømmelser ved ekstrem regn. Derfor bør langt flere byer gå i fodsporene på de progressive kommuner, skriver Carsten Fjorback og Susanne Grunkin. 

Fremadskuende beslutningstagere og byplanlæggere er begyndt at anerkende naturens værdi og tager skridt for at reducere tab af biodiversitet. Langt flere bør gøre det samme, skriver Carsten Fjorback og Susanne Grunkin.
Fremadskuende beslutningstagere og byplanlæggere er begyndt at anerkende naturens værdi og tager skridt for at reducere tab af biodiversitet. Langt flere bør gøre det samme, skriver Carsten Fjorback og Susanne Grunkin.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Susanne Renée Grunkin
Carsten Fjorback
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Man kan stadig støde på folk, som finder det bekvemmeligt, at der sjældent er insekter på bilruderne. Og at storken er blevet et sjældent dyr, berører os jo ikke i hverdagen.

Men flere og flere begynder at tænke videre – hvad gør vi, når de blomstrende frugtplantager alligevel ikke har leveret frugt, eller når bestøvere ikke længere besøger vores marker og køkkenhaver?

Hvert år forbruger, skader og forurener vi den danske natur og klimaet for 250 milliarder kroner ifølge de nye, grønne regnemodeller, såsom Danmarks grønne BNP.

Det største enkeltbeløb i det grønne BNP er truslen mod biodiversiteten og tabet af plante- og dyrearter, som estimeres til alene at koste 107 milliarder kroner årligt. Det er en pris, som ingen betaler eller tager ansvar for i dag.

Læs også

Byerne spiller en rolle

Byerne, og dermed også borgerne i byerne, har et råderum for handling. Ifølge FN's World Urbanization Prospects' 2018-rapport bor omkring 55 procent af verdens befolkning i byområder mod blot 30 procent i 1950. Andelen forventes at stige til 68 procent i 2050. 

Byområder optager derfor en stadig mere betydelig del af jordens overflade og har en reel mulighed for at fungere som levesteder for forskellige plantearter, insekter, fugle og andre dyr, hvis vi udvikler vores bysamfund rigtigt.

Bynatur og økosystemtjenester kommer den enkelte såvel som samfundet til gode, hvorfor den skal tænkes ind i vores byplanlægning som en ligeværdig part – som boliger, infrastruktur og erhvervsfaciliteter.

Natur i byerne kan også bidrage til at optage forurenende partikler i luften og reducere energiforbruget ved at skabe skygge.  

Carsten Fjorback og Susanne Grunkin

Økosystemtjenester handler om at planlægge med natur, der leverer vigtige tjenester til borgerne. Det omfatter for eksempel luftrensning, vandregulering, bestøvning og rekreative muligheder.

Grønne områder med et varieret plante- og dyreliv hjælper med at reducere temperaturen under hedebølger, absorbere regnvand og mindske risikoen for oversvømmelser ved ekstremregn.

Natur i byerne kan også bidrage til at optage forurenende partikler i luften og reducere energiforbruget ved at skabe skygge.

Grønne områder og biodiversitetsrige miljøer er samtidig steder for rekreation, afslapning og opdagelse, hvilket kan reducere stress, forbedre trivsel og fremme en sund livsstil.

Biodiversitet i byplanlægning

Det er derfor en fornøjelse at se, at fremadskuende beslutningstagere og byplanlæggere anerkender naturens værdi, og at de er begyndt at tage skridt for at reducere tab af biodiversitet.

For eksempel har progressive kommuner, såsom Aalborg og Aarhus, udarbejdet biodiversitetsstrategier med det formål at bidrage til at standse tabet af biodiversitet og skabe rigere natur for borgerne i kommunerne. Det skal vi have mere af.

At bringe naturen ind i byerne er ikke nok til, at vi redder klodens tab af biodiversitet, men vi øger mulighederne for at forstå betydningen af naturen og for at genoprette balancen mellem menneskelig aktivitet og naturen.

Biodiversitetskrisen løses uden for byerne, hvor de store arealer skal gives tilbage til naturen og beskyttes, men den forløses inde i byerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Fjorback

Udviklingschef for Klimatilpasning & byudvikling, Cowi
Geolog (Aarhus Uni. 2000)

Susanne Renée Grunkin

Fhv. formand, Danske Landskabsarkitekter, medlem af styregruppen for Green Cities DK, landskabsarkitekt MDL, Senior kreativ leder og kompetenceleder for bæredygtighed, Arkitema.
Landskabsarkitekt (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, 1998)

0:000:00