Debat

EL-borgmester: V i København ønsker flere almene boliger – det kræver samarbejdsvilje fra Christiansborg

Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester og VU efterspørger flere almene boliger i København, men hvis vi virkelig skal rykke på den boligpolitiske dagsorden, skal Venstrefolkene overbevise deres kolleger på Christiansborg, skriver Ninna Hedeager Olsen (EL).

Men Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Venstres Ungdom kan få held til at overbevise et flertal om behovet, vil det per automatik medføre flere betalelige boliger i København, skriver Ninna Hedeager Olsen (EL). 
Men Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Venstres Ungdom kan få held til at overbevise et flertal om behovet, vil det per automatik medføre flere betalelige boliger i København, skriver Ninna Hedeager Olsen (EL). Foto: Katja Holm
Ninna Hedeager Olsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er dejligt at læse, at Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard også interesserer sig for teknik- og miljøområdet.

Sammen med en partikollega fra Venstres Ungdom er borgmesteren ivrig for at få bygget flere boliger i København, der er til at betale, og den udmelding kan jeg kun bifalde.

Det er skønt at læse, at Venstre ikke længere vil overlade alt til markedskræfterne som Danmarks liberale parti, men nu tilsyneladende interesserer sig for at skabe en bæredygtig by, som er tilgængelig for både rig som fattig.

Med den linje lægger Venstre sig langt tættere op ad Enhedslistens boligpolitik end tidligere, og dermed må det i fremtiden også blive langt lettere at føre de fælles visioner ud i livet.

Løsningen ligger ligefor i form af langt flere almene boliger. Almene boliger har den fordel, at de ikke skal skabe profit til en privat bagmand, og derfor kan huslejer holdes på et fornuftigt leje. Pengene går så at sige til lejerne selv.

Fokus på almene boliger
Borgmesteren og partikollegaen drømmer blandt andet om flere ungdomsboliger, familieboliger og seniorbofællesskaber, og heldigvis kan jeg forsikre de to kandidater til Borgerrepræsentationen om, at de er på vej.

Hvis Venstre virkelig ønsker flere betalelige boliger, ser jeg frem til de kommende års budgetforhandlinger, hvor Enhedslisten og Venstre sammen må kunnet få afsat rekordhøje beløb til almene boliger.

Ninna Hedeager Olsen (EL), teknik- og miljøborgmester

De almene boligselskaber vil nemlig hjertens gerne fortsat bidrage til at skabe en hovedstad, hvor der er plads til indbyggere, der ikke nødvendigvis har en bankbog med nuller nok til at investere i egne mursten.

Det støtter Enhedslisten naturligvis op om.

Og hvis Venstre virkelig ønsker sig flere betalelige boliger, så ser jeg frem til de kommende års budgetforhandlinger, hvor Enhedslisten og Venstre sammen må kunnet få afsat rekordhøje beløb til almene boliger.

Hvis vi virkelig skal rykke på den boligpolitiske dagsorden, håber jeg, at Venstrefolkene vil gøre en indsats for at overbevise deres kolleger på Christiansborg om, at man også her må hjælpe til, hvis vi skal have gjort op med de stigende boligpriser i København og samtidig skaffe flere betalelige boliger.

Ingen lydhørhed på Christiansborg
Jeg har allerede ad flere omgange gjort boligminister Kaare Dybvad Bek (S) opmærksom på, at der er behov for at stille krav om betingede byggetilladelser, hvis vi skal sikre os opførelse af de almene boliger, vi stiller krav om gennem planloven, men indtil videre har der ikke været lydhørhed hos naboerne på Christiansborg.

Men hvis Cecilia Lonning-Skovgaard og Venstres Ungdom kan få held til at overbevise et flertal om behovet, vil det per automatik medføre flere betalelige boliger i København.

Forslaget kan fint suppleres med muligheden for at stille krav om 33 procent almene boliger i nye lokalplaner i stedet for de nuværende 25 procent. Lad os sammen sørge for, at der kommer flere betalelige boliger i byen.

Borgmesteren og partikollegaen er dykket ned i en ny rapport fra et boligpanel, som har gjort sig store tanker om, hvordan vi i København får løst nogle af de udfordringer, vi står med på boligområdet. Heldigvis er anbefalingerne ret konkrete.

Og på den baggrund har jeg også sat gang i bestillingen af adskillige budgetnotater, som skal få anbefalingerne ført ud i livet. Og det er jo kun positivt at læse, at Venstre står samme sted – så må vi kæmpe for midlerne sammen, når vi sidder om bordet til budgetforhandlingerne.

Nogle af boligpanelets anbefalinger kræver dog lovænderinger. Derfor er den samlede rapport også sendt til boligministeren, hvor jeg har peget på, hvordan han og resten af Folketinget kan hjælpe til at skabe en sammenhængende by og gode, billige boliger.

Og jeg har også inviteret adskillige entreprenører til stormøde, så vi ved fælles hjælp kan sikre, at der bliver eksekveret på krav om almene boliger.

Så at tro at jeg blot bruger min tid i en hængekøje er svært at genkende. Men måske taler de to Venstrekandidater ud fra egen erfaring – hvem ved?

Kræver den rette infrastruktur 
Det kan undre, at Cecilia Lonning-Skovgaard melder sig klar til at byudvikle Refshaleøen med det samme.

Vi kan ikke bare lade kraner, bulldozere og betonblandere indtage Refshaleøen, før vi er klar til at understøtte de kommende beboere med cykelstier, daginstitutioner og andre fornødenheder.

Ninna Hedeager Olsen (EL), teknik- og miljøborgmester

Ganske rigtigt ligger der store områder, som i fremtiden skal huse københavnere, men vi er nødt til at gøre tingene i rette tempo – det har borgmesteren også selv været med til at vedtage i den seneste kommuneplan.

Når vi giver grønt lys til at bygge boliger, skal vi samtidig være klar med infrastruktur, skoler og alt det andet, som får et samfund til at hænge sammen. Derfor kan vi ikke bare lade kraner, bulldozere og betonblandere indtage Refshaleøen, før vi er klar til at understøtte de kommende beboere med cykelstier, daginstitutioner og andre fornødenheder.

Det er måske ikke naturligt at tænke med, når man ikke sidder i Borgerrepræsentationen, men det burde give sig selv for beskæftigelses- og integrationsborgmesteren, som trods alt selv har været med til at tage beslutningen.

Jeg tror, vi må erkende, at boligpriserne i København for længst er stukket af, som gør byen utilgængelig for visse grupper, og at vi ikke bare kan bygge os ud af de stigende priser.

Men vi kan gøre det lettere for folk at flytte ind i en almen bolig ved at støtte opførelsen af langt flere, end vi gør i dag.

Og det vil jeg hellere end gerne sørge for sammen med Venstres to debattører.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00