Debat

V i København: Teknik- og miljøborgmesteren forsømmer sit ansvar i manglen på boliger

Mens antallet af borgere i København er steget markant, er udviklingen i udbuddet af boliger ikke fulgt med. Det afskærer mange mennesker fra boligmarkedet, og det kan og skal vi ikke acceptere, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard og Louise Theilade Thomsen.

En skævt forhold i udviklingen af boliger og borgere viser, at der er akut behov for nye boliger i København, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Louise Theilade Thomsen (V). 
En skævt forhold i udviklingen af boliger og borgere viser, at der er akut behov for nye boliger i København, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Louise Theilade Thomsen (V). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der bor over 630.000 mennesker i København. Vi er alle vidt forskellige. Vi er unge og gamle, studerende og børnefamilier, tilflyttere og nogle som har boet her hele livet samt københavnere med både små og store indkomster. Sådan skal det være i en storby.

Men selvom vi er vidt forskellige, så har vi én ting til fælles; vi har alle brug for en bolig. Og den bolig skal naturligvis afspejle vores forskelligheder. De københavnske boliger skal være lige så forskellige i størrelse, pris og form, som vi københavnere er det.

Der er brug for flere ungdomsboliger og kollegier, city-boliger til singler og par uden børn, tilgængelige familieboliger i grønne områder med lys og luft og et større udbud af seniorboliger og -bofællesskaber.

Hos Venstre i København har vi fuldt fokus på den blandede by; byen, hvor borgerne kan få opfyldt de skiftende boligbehov, der naturligt dukker op i løbet af livet. Byen, hvor der er plads til alle, uanset hvad der står på lønsedlen.

Sådan er det dog ikke i dag.

Mange afskæres fra boligmarkedet
De tårnhøje boligpriser udelukker især unge fra boligmarkedet, hvor priserne på nye lejeboliger også er skyhøje. Både studerende, førstegangskøbere og nye familier finder det sværere og sværere at finde et hjem, der er til at betale.

København er en ung by med landets laveste gennemsnitsalder. Det er derfor rigtig mange mennesker, som potentielt afskæres fra boligmarkedet. Det kan og skal vi ikke acceptere.

De tårnhøje boligpriser udelukker især unge fra boligmarkedet, hvor priserne på nye lejeboliger også er skyhøje.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Louise Theilade Thomsen (V)
Hhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester og kandidat til Borgerrepræsentationen i København

I de seneste ti år er Københavns befolkning vokset med næsten 20 procent, mens udbuddet af boliger i samme periode kun er vokset med cirka otte procent. Det er hovedårsagen til vores ret voldsomme prisstigninger. Hvis vi skal holde boligpriserne nede, er det derfor fuldstændig afgørende, at vi får bygget flere boliger.

Det kræver, at den ansvarlige borgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), kommer i arbejdstøjet og fremlægger en konkret køreplan for, hvordan vi kommer i gang.

Vi mangler bare borgmesteren
I 2019 nedsatte Teknik- og Miljøforvaltningen et rådgivende panel med en bred vifte af byggeriets aktører. Panelet har Enhedslistens borgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), for bordenden.

De fik til opgave at drøfte muligheder og barrierer for at bygge gode, billige boliger samt skabe en sammenhængende, blandet og miljømæssigt bæredygtig boligby.

I de seneste ti år er Københavns befolkning vokset med næsten 20 procent, mens udbuddet af boliger i samme periode kun er vokset med cirka 8 procent.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Louise Theilade Thomsen (V)
Hhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester og kandidat til Borgerrepræsentationen i København

Det arbejde er nu mundet ud i en nylig fremlagt rapport med 13 anbefalinger. De er klar til at blive diskuteret, drøftet og nogle af dem forhåbentligt ført ud i livet. Så mangler vi bare borgmesteren.

Med den akutte boligmangel, vi har i København, kunne man have håbet, at Enhedslistens teknik- og miljøborgmester for længst var fløjet ud over stepperne med sin nye rapport i hånden, og havde handlet der, hvor det er muligt. Det er dog ren ønsketænkning. For det er intet sket på den front. Overhovedet.

Boligmarkedet skal ikke løbe fra os
Hos Venstre er vi ved at være godt trætte af at vente på handling fra Enhedslistens borgmester. Vi er så klar til at rykke. Klar til tage flere værktøjer i brug.

Det kunne være at speede byggetiden op, at afprøve nye modeller for finansiering eller at eksperimentere med forskellige boformer. Og ikke mindst fremrykke planerne for at byudvikle Refshaleøen – for her ligger nye store områder, som kan hjælpe med at reducere boligmanglen.

Samtidig vil vi gerne opfordre især pensionskasserne til, at de ikke gør alt nybyggeri til udlejningsboliger, men også hjælper med at sende flere ejerboliger på markedet.

Derfor håber vi virkelig, at Ninna Hedeager Olsen (EL) kommer ud af hængekøjen, så vi kan udvikle København og sikre, at boligmarkedet ikke løber fra os. Det skylder vi københavnerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

Ninna Hedeager Olsen

Lektor i samfundsvidenskab, Københavns professionshøjskole, fhv. teknik- og miljøborgmester (EL), København Kommune
kandidat i arbejdsmiljøstudier (Roskilde Uni. 2010)

0:000:00